Stromárka veľká

Stromárka veľká

Stromárka veľká patrí k najväčším z ôsmych druhov stromárok. Dosahuje veľkosť 48-56 cm. Je rozšírená v Karibskej oblasti na ostrovoch Bahamy, Kuba, Jamajka, Haiti, Kajmanské ostrovy, Puerto Rico, Antigua a Barbuda. Obýva tu močiare, mangrovy a vlhké oblasti s hustými porastmi stromov v blízkosti vody. Žije pravdepodobne v trvalých pároch a vytvára malé skupiny, v ktorých aj hniezdi. Potravu tvorí ovocie, bobule, semená a obilie.

V období hniezdenia samica znáša do hniezda v dutine alebo v hustých konároch stromu 6-12 bielych vajec, ktorých liahnutie začína po 30 dňoch. V prírode je stromárka veľká zraniteľným druhom s veľkosťou populácie do 10 000 jedincov. Ohrozuje ju strata prirodzených lokalít a nekontrolovaný lov. Od roku 1977 je zaradená do Washingtonskej konvencie CITES, príloha II.

V Európe sa prvýkrát vtáky tohto druhu chovali okolo roku 1830 v londýnskej zoo. Naša zoo chová a pravidelne rozmnožuje tento druh ako jediná na Slovensku od roku 1990. Prvý odchov bol v r. 1994, dodnes (2011) sa nám podarilo úspešne odchovať 50 mláďat.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/14474-stromarka-velka/