Zóny pre každého študenta

Tetrov hlucháň

Tetrov hlucháň

Tetrov hlucháň (Tetrao urogallus) je najväčším kurovitým vtákom na Zemi. Hlucháň sa v strednej Európe vyskytuje len v niektorých horských oblastiach. U nás sa hlucháň udržal na strednom a severnom Slovensku, jeho stavy však sústavne klesajú. Súčasné počty hlucháňa sa odhadujú už len asi na 1 500 jedincov.

Ako tetrov hlucháň vyzerá?

Samček tetrova (kohút) je tmavý s nevýrazným sfarbením. Krídla sú hnedosivé, hlava čierna so svetlým, silným zobákom. Hlavu mu zvýrazňujú polmesiačikovité červené lysinky, ktoré sa nachádzajú nad očami. Na pleciach má bielu trojuholníkovú škvrnu. Dospelí samci merajú až 60 cm a vážia 3,5 až 6 kilogramov. Jeho krásny, výrazný chvost má široké oblé zakončenie. Samička (sliepka) je o niečo menšia ako samec a jej sfarbenie je hrdzavo-hnedo pásikavé.

Kde býva?

Hlucháň obľubuje staršie a redšie ihličnaté i zmiešané lesy vo vyšších horských polohách. Domov musí byť bohatý na rast bobuľovitých kríkov, ktoré mu slúžia v lete ako zdroj obživy. Hlucháň žije v skupinkách oddelene podľa pohlavia alebo osamotene. Nocuje prevažne na stromoch. V zime spí pod haluzinou alebo sa zarýva do sypkého snehu. Pri voľbe domova musí byť ostražitý pred jeho prirodzeným predátorom  kunou a líškou, vajcia z hniezd vyberajú straky a vrany.

Čím sa živí?

V lete sa živí výhonkami rastlín, lesnými plodmi, kuklami mravcov a spod lístia vyhrabáva hmyz, červíky, slimáky a nepohrdne ani jaštericou. V zime je hlavnou potravou ihličie a púčiky listnatých stromov.

Hlásenie tetrova

Na jar začína tokať. Tokanie je spev, ktorým sa samček snaží prilákať samičku. Pozorovať hlucháni tok je veľmi zaujímavé, no mimoriadne náročné, pretože toto zviera je veľmi plaché. Hlucháni tok prebieha od apríla do mája. Začína veľmi skoro ráno, pred východom slnka, ešte takmer za tmy. 

Zaujímavosť

Pravidelne pije vodu a prehĺta drobné kamienky na lepšie trávenie.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/14616-tetrov-hluchan/