Zóny pre každého študenta

Biologická ochrana proti škodcom

Biologická ochrana proti škodcom

Najúčinnejšie proti škodcom je nasadiť užitočné organizmy. Prvou líniou sú však farebné lepové dosky, ktoré nám indikujú konkrétneho škodcu. Žlté sú na vychytanie molíc, lietajúcich vošiek, smutníc skočiek, depčíkov či rôznych cikád a s modrými lepovými doskami vychytáme strapky.

ŠKODCA: nosánik ryhovaný, veľkosť je okolo 0,8 – 1 cm; pomerne bežne sa sním stretáva každý pestovateľ, je veľmi obávaný; dospelý chrobák vyhryzáva listy, horšie sú larvy nosánika ryhovaného, ohrýzajú koreňový systém.
OCHRANA: hlístice (Heterorhabditis b.)
AKO TO FUNGUJE: larvy nosánika ryhovaného poškodzujú korene rastlín; aplikujeme hlístice vo vodnom roztoku alebo do otvorenej pôdy počas štádia larvy; hlístice napádajú larvy nosánikov, dostanú sa do tela, kde uvoľňujú baktérie, ktoré zničia larvy, navyše sa dokážu reprodukovať vnútri uhynutého hostiteľa, čím sa vytvorí nová generácia háďatiek, ktoré žijú až šesť týždňov.

ŠKODCA: vošky v skleníkoch alebo zimných záhradách.
OCHRANA: Aphidius c. alebo Aphidoteles a.
AKO TO FUNGUJE: Aphidius je malá parazitická osička, ktorá vyhľadá vošku a vloží do nej svoje vajíčka, z vajíčok vo vnútri vošky sa vyliahnu larvy, ktoré ju zabijú; Aphidoteles je zasa malá muška, ktorú priťahuje medovica, ktorú vošky vylučujú, takže svoje vajíčka položí blízko vošiek, z nich sa vyliahnu malé húseničky oranžovej farby vyhľadajú vošky, do ktorých zahryznú , a zahubia ich.

ŠKODCA: voška
OCHRANA: lienky a zaltoočky
AKO TO FUNGUJE: keď sú lienky a zlatoočky v záhrade, je už neskoro, bývava tam veľa vošiek. Aby sme tomu predišli môžeme si kúpiť lienky (dospelé i larválnom štádiu) a larvy zlatoočiek, všetky vývojové štádiá zbožňujú žrať vošky.

ŠKODCA: pandravy v pôde
OCHRANA: hlístice
AKO TO FUNGUJE: pandravy v pôde (larvy siatíc, typúľ), ktoré poškodzujú korene trávy v trávniku, čo spôsobuje hnedé škvrny, vyhľadá hlísta a vnikne do ich tela. Zvnútra ich potom doslova zožerie.

ŠKODCA: húsenice, pandravy  v pôde (okrasné stromy, rododendrony)
OCHRANA: hlísty (Heterorhabditis megidis)
AKO TO FUNGUJE: podobne ako pandravy v pôde, aj húsenice sú pri koreňoch rastlín, poškodzujú korienky a spôsobujú ohryzenie listov a lyka stromov; po použití hlístíc vo forme prípravku Larvanem likviduje húsenice priamo v pôde.

ŠKODCA: molica skleníková
OCHRANA: parazitické osičky (Encarsia formosa)
AKO TO FUNGUJE: nie je nič horšie ako mraky drobných molíc v skleníku a ich larvy a vajíčka na spodnej strane listov; osičky Encarsia formosa vložia svoje vajíčka do lariev molíc, čím sa začne ich zánik – vývojový cyklus Encarsie formosi je asi tri týždne až mesiac; v závislosti od teploty vznikne nová generácia , ktorá znova prazituje na nových moliciach a biologický boj tak neustále pokračuje. 

ŠKODCA: červce v skleníkoch.
OCHRANA: Cryptolaemus m., malé hnedočervené lienky
AKO TO FUNGUJE: červce sa ťažko likvidujú chemickými prípravkami, pretože ich povrch tela je pokrytý bielym voskovým povlakom, ktorý nedovolí pesticídom preniknúť k telu. Najjednoduchšie je použitie lienky Cryptolaemus, ktorá od nasadenia žerie škodlivý hmyz v štádiu dospelých jedincov aj v štádiu larvy.

ŠKODCA: húsenica obaľovača jablčného
OCHRANA: hlísty (Steinernema carpocapsae), nematódy.
AKO TO FUNGUJE: po aplikácií na kmene stromov nematódy aktívne vyhľadávajú húsenice obaľovača jablčného a potom prejdú dovnútra cez telesné otvory, tam uvoľnia baktérie, ktoré zastavia larvám trávenie.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/14842-biologicka-ochrana-proti-skodcom/