Vitamín C

Prírodné vedy » Biológia

Autor: 2marika222
Typ práce: Referát
Dátum: 02.04.2018
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 364 slov
Počet zobrazení: 2 631
Tlačení: 202
Uložení: 194

Vitamín C

Vitamín C (kyselina askorbová) patrí medzi vitamíny rozpustné vo vode a citlivé na teplo. Denná dávka tohoto vitamínu je 75 mg.
Aj keď dnes už nepoznáme také následky nedostatku vitamínu C ako kedysi, keď ešte naši starí či prastarí rodičia nemali taký pestrý jedálniček ako my dnes, predsa však pocítíme potrebu si ho doplniť hlavne v období, keď na nás niečo lezie. Práve tento vitamín totiž zodpovedá za našu odolnosť voči infekciám, čo je asi jeho najznámejší účinok. Vitamín C sa však podieľa aj na ďalších dôležitých procesoch v našom organizme.

Za čo všetko je zodpovedný? Okrem toho, že je potrebný na fungovanie našej odolnosti voči ochoreniam, lebo stimuluje tvorbu bielych krviniek, je dôležitý aj pre správnu funkciu všetkých orgánov v našom tele, kdeže je súčasťou medzibunkovej hmoty. Zabezpečuje hojenie rán a dáva silu našim drobným cievam, tzv. kapiláram. Podieľa sa v procese krvotvorby, keďže je dôležitý při vstrebávaní železa. Zohráva úlohu pri tvorbe kolagénu, bielkoviny, ktorá je základnou stavebnou hmotou tkanív v našom tele. Vitamín C je aj důležitým antioxidantom, ktorý má za úlohu zneškodňovať nebezpečné látky v našom organizme.

Ak máme nedostatok vitamínu C, môžeme sa stretnúť s príznakmi ako únava, znížená výkonnosť, podráždenosť , bolesti kĺbov, krvácavosť do kože a slizníc, krvácanie z nosa, vypadávanie vlasov či náchylnosť na infekcie. Na rozdiel od niektorých živočíchov si my, ľudia, vitamín C nevieme vyprodukovať, preto sme odkázaní na jeho prirodzené dopĺňanie. Najlepšia forma, v akej vitamín C prijať, je zo surovej stravy, keďže je citlivý na teplo a tepelnou úpravou sa stráca jeho účinok. Asi najznámejší zdroj vitamínu C je citrusové ovocie. Obsahujú ho však aj šípky, paprika, kivi, čierne ríbezle, petržlen, zemiaky, paradajky a brokolica.

Zaujímavosť: V dávnej minulosti bol deficit vitamínu C oveľa väčší a spôsoboval chorobu skorbut, ktorá sa prejavovala anémiou, krvácavosťou, opuchom kĺbov a ďasien, stratou zubov, krehkosťou kostí, sterilitou, častými infekciami, atrofiou svalov a žalúdočnými vredmi. Dôležitá je totiž jeho odporúčaná denná dávka 75 mg. Opatrnosť a zvýšenie jeho potreby je u predčasne narodených detí, tehotných a dojčiacich žien, ale aj u fajčiarov či ľudí, ktorí pracujú v infekčnom prostredí. Patrí do skupiny vitamínov rozpustných vo vode – nedá sa ním predávkovať, jeho prípadný nadbytok vždy dokážeme vylúčiť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Vitamíny rozpustné vo vode #vitamín C


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.010 s.
Zavrieť reklamu