Koníky, kobylky, medvedíky a svrčky

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 16.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 587 slov
Počet zobrazení: 1 967
Tlačení: 154
Uložení: 153

Koníky, kobylky, medvedíky a svrčky 

Rovnokrídlovce (Orthoptera) sú rad hmyzu, do ktorého patria koníky, kobylky, medvedíky a svrčky. Je to hmyz stredne veľký až veľký; len pomerne málo druhov je malých. Dospelý hmyz je okrídlený. Má rozličný tvar tela, čo súvisí s osobitným spôsobom života. Kobylky a koníky, ktoré sa zdržiavajú zväčša na nízkej vegetácii, majú štíhle, z bokov sploštené telo, ktoré im umožňuje pohyb v hustej vegetácii. Svrčky, ktoré žijú zväčša v dierach v zemi, majú telo valcovité. Aj sfarbením tela sú veľmi dobre prispôsobené prostrediu. Sú zväčša zelenej, slamovej, žltej, hnedej alebo až smolovohnedej farby.

Hlavú majú ústnym otvorom sklonenú dole, hryzavé ústne orgány sa vyznačujú ozubenými hryzadlami, ktoré im umožňujú dobre hrýzť potravu. Mnohočlánkové tykadlá sú veľmi dlhé, najmä pri kobylkách. Zložené oči, umiestnené na bokoch v hornej časti hlavy, sú pomerne veľké. V záhlaví sa vyskytujú aj jednoduché očká. Predohruď je dobre vyvinutá. Na chrbtovej strane je štítovito upravená. Krídla nie sú rovnaké. Predný pár je tvrdší, kožovitý, viac chitinizovaný a má ochrannú funkciu, druhý pár je blanitý so širokým vanálnym poľom. Krídla sú husto popretkávané žilkami.

Nohy sú dobre vyvinuté; zadné nohy majú zhrubnuté stehná a predĺžené holene, pomocou ktorých môžu dobre skákať. Samičky kobyliek a svrčkov sa vyznačujú dlhým znášadlom, ktorým si upravujú priestor na znášanie vajíčok. Vyvíjajú sa postupnou premenou. Kobylky znášajú vajíčka zväčša jednotlivo pomocou znášadla, ktorým si samička vyhĺbi do pôdy alebo do rastlinného pletiva vhodný otvor a doň vypustí vajíčko. Z vajíčka sa vyliahne malá larvička (nymfa), ktorá tvarom tela pripomína dospelý hmyz. Viac ráz sa lieni, postupne jej dorastajú krídla a vyvinú sa pohlavné orgány.

Koníky znášajú vajíčka do pôdy. Samička pomocou válv na konci bruška vyryje jamku do zeme, do ktorej znesie viac vajíčok obalených ochranným slizom. V stredoeurópskych podmienkach vajíčka prezimujú v pôde a na jar sa liahnu larvičky, ktoré sa vyhrabú zo zeme, hneď sa lienia a postupne dorastajú. Samičky svrčkov znášajú vajíčka pomocou úzkeho dlhého, na konci hrubšieho znášadla. Rovnokrídlovce sa vyznačujú zvukotvornými orgánmi, ktoré sa vyvinuli pri samčekoch. Kobylky a svrčky vydávajú známe cvrlikavé zvuky, ktoré vznikajú trením základov krídel. Prenikavo cvrlikajú najmä svrčky; počuť ich ďaleko, frekvencia cvrlikania sa pohybuje od 1500 do 5000 hertzov, zatiaľ čo pri kobylkách je frekvencia od 5000 do 100 000 hertzov.

Tieto zvuky zachytávajú sluchovým orgánom v podobe oválneho okienka alebo štrbiny na holeniach predných nôh. Niektoré koníky vydávajú cvrlikavé zvuky trením zúbkov holení o žilky na okraji kroviek, iné trením vnútornej strany stehna o osobitnú plôšku na bokoch bruška.

Ťažisko rozšírenia rovnokrídlovcov je v tropickom a subtropickom pásme. Na svete je známych okolo 20 000 druhov rovnokrídlovcov, z ktorých je okolo 7000 druhov kobyliek a svrčkov a okolo 13 000 druhov koníkov.

Spôsob života rovnokrídlovcov je rozličný. Kobylky sú zväčša dravé, vyskytujú sa však medzi nimi aj bylinožravé druhy. V stredoeurópskych podmienkach dospievajú začiatkom leta a do jesene sa vyskytujú na trávnatých výslnných lúkach, stepiach a lesostepiach. Rozšírené sú zväčša v tropických a subtropických krajinách. Svrčky sú vlhkomilnejšie, napr. pasvrčok pieskový žije na brehoch vôd. V hniezdach mravcov žije napr. svrčík mraveniskový. Medvedíkovité sa prispôsobili životu v zemi. Väčšina koníkov obľubuje suché, teplé stanovištia. Žijú na poliach, lúkach a lesostepiach. Sú to typické bylinožravce, živia sa rozličnými rastlinami.

Vyznačujú sa mimetizmom. V južných krajoch, najmä v trópoch a subtrópoch, sú niektoré druhy koníkov vážnymi škodcami poľnohospodárskych plodín. V určitých obdobiach sa príliš rozmnožujú, pričom sa sťahujú a zapríčiňujú pohromy. Rovnokrídlovce majú veľa prirodzených nepriateľov medzi hmyzožravými živočíchmi. Požierajú ich najmä niektoré plazy, vtáky a cicavce. Niektorým primitívnym obyvateľom v tropických krajinách poskytujú aj potravu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#druhy konikov #Koniky #Hmyz žijúci na poli a v pôde #druhi konikov #Koniky na lukach #koniki #Kobylka hryzavá #hmyz na lúkach #rovnokrídlovce


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu