Chrípka charakteristika

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 20.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 324 slov
Počet zobrazení: 1 582
Tlačení: 115
Uložení: 137

Chrípka

Charakteristika. Chrípka patrí medzi vysoko nákazlivé infekčné choroby. Začína náhle z plného zdravia bolesťami hlavy – najmä za očami, zimnicou, triaškou, následným výstupom teploty nad 38°C i viac, bolesťami kĺbov, svalov, neskôr sa pridáva suchý kašeľ, nádcha nebýva vždy prítomná. Klinické príznaky trvajú 2-7 dní, pocit únavy pretrváva aj niekoľko týždňov. Vstupnou bránou infekcie je sliznica nosohltanu oslabená vírusom chrípky. Vzácne sa môže rozvinúť vírusový zápal pľúc spôsobený vírusom chrípky. Komplikácie sa môžu vyskytnúť u ľudí oslabených inou základnou chorobnou. Okrem vírusu chrípky sa na ochorení podieľajú aj iné patogény – stafylokoky, streptokoky, pneumokoky, ktoré najčastejšie postihujú prínosné dutiny, spôsobujú infekcie stredného ucha, môžu spôsobiť až baktériový zápal pľúc.

Výskyt. Chrípka sa vyskytuje celosvetovo. Prebieha sporadicky, ale často v epidémiách.

Pôvodca nákazy. Vírusy chrípky typ A, B, C. Baktérie – streptokoky, stafylokoky.

Inkubačný čas – 1-7 dni, priemerne 2-3 dni.

Prameň pôvodcu nákazy. Človek infikovaný vírusom chrípky. Rezervoárom vírusov chrípky v prírode je vodná hydina, najmä divé kačice. Vírus chrípky infikuje u nich zažívací trakt a vylučuje sa trusom.

Prenos pôvodcu nákazy. Mechanizmus prenosu – inhalácia kontaminovaného vzduchu. Faktor prenosu – vzduch kontaminovaný výlučkami horných dýchacích ciest chorého, kvapôčkovou infekciou – pri kýchaní a kašľaní v nevetraných priestoroch s vysokou koncentráciou ľudí najmä v čase epidémie. Nepriamy prenos kontaminovaný rukami, kontaminovanými predmetmi. Na infekciu sú najviac vnímavé deti, mladiství a osoby zoslabené iným základným ochorením.

Imunita. Po prekonaní ochorenia dlhodobejšia – niekoľko rokov. Po očkovaní – krátkodobá.

Preventívne opatrenia. Najspoľahlivejšia ochrana je očkovanie. Očkujú sa osoby s chronickým ochorením, zamestnanci a chovanci sociálnych ústavov, zamestnanci v zdravotníctve. Zvyšovanie odolnosti organizmu – prísun vitamínov, otužovanie. Skorá izolácia a liečba chorých. Vyhýbanie sa pobytu v preľudnených nevetraných priestoroch.

Represívne opatrenia. Zdravotná starostlivosť – posilnenie služieb, zabezpečenie liekov, lôžok pre hospitalizovaných pacientov. Zdravotná výchova obyvateľstva - znečistené ruky pri kýchaní umyť teplou vodou s použitím mydla. Používať vždy čisté vreckovky alebo jednorazové papierové utierky. Počas pretrvávania chrípky obmedziť návštevy chorých v nemocniciach, zhromažďovanie osôb, prerušiť vyučovanie na školách.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#zdravotna starostlivosť


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu