Alimentárna intoxikácia Bacillus cereus

Alimentárna intoxikácia Bacillus cereus

Aká je to choroba?

Alimentárna intoxikácia (enterotoxikóza) je akútne črevné ochorenie vyvolané bakteriálnym toxínom. Sú známe dva typy tohto ochorenia: akútny zápal čriev s hnačkou, ktorý vzniká za 8-16 hodín po požití podozrivej potraviny a ochorenie, pri ktorom klinicky dominuje vracanie (k ochoreniu dochádza za 1-5 hodín).

Pôvodcom ochorenia je baktéria, ktorá je schopná tvoriť termolabilný enterotoxín, ktorý vyvoláva klinické príznaky. Prameňom pôvodcu nákazy sú pravdepodobne rôzne druhy zvierat, prípadne nosič. Nákaza sa prenáša kontaminovanými potravinami, v ktorých sa rozmnožili zárodky.

Je možná liečba ochorenia?

Liečba je symptomatická a je založená na náhrade tekutín a elektrolytov.

Je možné sa chrániť pred ochorením?

V prevencii sa uplatňujú všeobecné zásady prevencie alimentárnych toxikoinfekcií: dodržiavanie hygienických postupov pri výrobe, príprave a distribúcii potravín, výchova pracovníkov v potravinárstve (spoločnom stravovaní) k správnej príprave a uskladňovaniu jedál (pripravovať jedlá krátko pred podávaním).

Je očkovanie proti alimentárnej intoxikácii B.cereus? 

V súčasnosti neexistuje očkovacia látka.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/19683-alimentarna-intoxikacia-bacillus-cereus/