Zóny pre každého študenta

Alimentárna intoxikácia Bacillus cereus

Alimentárna intoxikácia Bacillus cereus

Aká je to choroba?

Alimentárna intoxikácia (enterotoxikóza) je akútne črevné ochorenie vyvolané bakteriálnym toxínom. Sú známe dva typy tohto ochorenia: akútny zápal čriev s hnačkou, ktorý vzniká za 8-16 hodín po požití podozrivej potraviny a ochorenie, pri ktorom klinicky dominuje vracanie (k ochoreniu dochádza za 1-5 hodín).

Pôvodcom ochorenia je baktéria, ktorá je schopná tvoriť termolabilný enterotoxín, ktorý vyvoláva klinické príznaky. Prameňom pôvodcu nákazy sú pravdepodobne rôzne druhy zvierat, prípadne nosič. Nákaza sa prenáša kontaminovanými potravinami, v ktorých sa rozmnožili zárodky.

Je možná liečba ochorenia?

Liečba je symptomatická a je založená na náhrade tekutín a elektrolytov.

Je možné sa chrániť pred ochorením?

V prevencii sa uplatňujú všeobecné zásady prevencie alimentárnych toxikoinfekcií: dodržiavanie hygienických postupov pri výrobe, príprave a distribúcii potravín, výchova pracovníkov v potravinárstve (spoločnom stravovaní) k správnej príprave a uskladňovaniu jedál (pripravovať jedlá krátko pred podávaním).

Je očkovanie proti alimentárnej intoxikácii B.cereus? 

V súčasnosti neexistuje očkovacia látka.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/19683-alimentarna-intoxikacia-bacillus-cereus/