Alimentárna intoxikácia Bacillus cereus
Alimentárna intoxikácia Bacillus cereus
Aká je to choroba?
Alimentárna intoxikácia (enterotoxikóza) je akútne črevné ochorenie vyvolané bakteriálnym toxínom. Sú známe dva typy tohto ochorenia: akútny zápal čriev s hnačkou, ktorý vzniká za 8-16 hodín po požití podozrivej potraviny a ochorenie, pri ktorom klinicky dominuje vracanie (k ochoreniu dochádza za 1-5 hodín).
Pôvodcom ochorenia je baktéria, ktorá je schopná tvoriť termolabilný enterotoxín, ktorý vyvoláva klinické príznaky. Prameňom pôvodcu nákazy sú pravdepodobne rôzne druhy zvierat, prípadne nosič. Nákaza sa prenáša kontaminovanými potravinami, v ktorých sa rozmnožili zárodky.
Je možná liečba ochorenia?
Liečba je symptomatická a je založená na náhrade tekutín a elektrolytov.
Je možné sa chrániť pred ochorením?
V prevencii sa uplatňujú všeobecné zásady prevencie alimentárnych toxikoinfekcií: dodržiavanie hygienických postupov pri výrobe, príprave a distribúcii potravín, výchova pracovníkov v potravinárstve (spoločnom stravovaní) k správnej príprave a uskladňovaniu jedál (pripravovať jedlá krátko pred podávaním).
Je očkovanie proti alimentárnej intoxikácii B.cereus?
V súčasnosti neexistuje očkovacia látka.