Botulizmus

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 25.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 266 slov
Počet zobrazení: 180
Tlačení: 14
Uložení: 13

Botulizmus

Aká je to choroba?

Botulizmus je život ohrozujúca otrava bakteriálnym toxínom (botulotoxínom). Prvé klinické príznaky ochorenia sa začínajú obvykle za 12 -36 hodín (rozpätie 1 hodina až 8 dní) od požitia nakazenej potravy. Okrem vracania sú v klinickom obraze typické príznaky zo strany poškodeného periférneho nervového systému. Na začiatku ochorenia je sucho v ústach, bolesť hlavy, pridruží sa dvojité videnie, ťažkosti s dýchaním, hltaním a rečou.

K nákaze dochádza najčastejšie po konzume údenín ( klobásy, šunka, paštéty) a doma pripravovaných konzerv (ovocných, zeleninových, mäsových), obsahujúcich toxín, ktoré neboli dostatočne tepelne pripravené a neboli v nich zničené spóry. Pôvodcom ochorenia je baktéria, ktorá sa do konzervy dostane vo forme spór. Za optimálnych podmienok (nedostatok kyslíka a vhodná teplota skladovania) zo spór vyklíčia vegetatívne formy baktérií a začnú v konzerve produkovať botulotoxín. Následkom produkcie toxínu v rane môže vzniknúť ranový botulizmus. Umele je možné človeka nakaziť aj vdýchnutím botulotoxínu.

Je možná liečba ochorenia?

Indikované je okamžité a opakované podanie polyvalentného konského antiséra a podpora dýchania. Pri ranovom botulizme sa rana chirurgicky ošetrí a podá sa penicilín. Antibiotiká nepôsobia na botulotoxín, ale podávajú sa na predchádzanie sekundárnej infekcie.

Vyskytuje sa ochorenie na Slovensku?

V Slovenskej republike buď nie sú hlásené ochorenia na botulizmus alebo sa ročne vyskytujú len ojedinelé prípady.

Vyskytuje sa ochorenie vo svete?

Botulizmus je pomerne vzácne ochorenie, vyskytuje sa celosvetovo ojedinele, resp. v rodinných epidémiách.

Je možné sa chrániť pred ochorením?

Základom prevencie je správny postup pri konzervovaní a zaváraní potravín a ich dostatočná tepelná úprava pred jedením. Je potrebné vyradiť z používania bombážne konzervy. Botulotoxín možno ľahko inaktivovať tepelným zohriatím potravín a nápojov na 85° C v trvaní 5 minút. Spóry sú odolnejšie, ničí ich až 30 minútová expozícia pri teplote 120° C. Pri požití kontaminovanej potravy vyvolať zvracanie, výplach žalúdka a podanie preháňadiel.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Ochorenia od A po Z



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

0.015