Ide o akútne črevné ochorenie charakterizované prudkými bolesťami brucha, nauzeou a hnačkami. Zvracanie a horúčka obvykle chýbajú. Ochorenie ma relatívne mierny priebeh s krátkym trvaním. Tento klinický obraz vyvoláva enterotoxín produkovaný Cl. Perfringens.
Prvé príznaky sa objavujú obvykle po 7 – 15 hodinách, v priemere po 24 hodinách po konzumácii kontaminovaného jedla, v ktorom dôjde za vhodných podmienok k pomnoženiu mikróbov. Väčšina ochorení je spojená s neadekvátnym tepelným spracovaním jedla, obvykle z hovädzieho alebo hydinového mäsa.
Pri liečení je najdôležitejší dostatočný prívod tekutín s obsahom minerálov, stolové minerálky bez kysličníku uhličitého, prípadne nesladený čaj a diéta s minimálnym množstvom tuku a dráždivých látok.
U nás je to pomerne zriedka diagnostikovaná alimentárna toxoinfekcia.
Ochorenie bolo prvýkrát popísané v roku 1943 v Anglicku a potom v roku 1945 v USA, kde. tvorí 15 % všetkých enterotoxikóz manifestujúcich sa po konzumácii kontaminovanej stravy.
V prevencii sa uplatňujú zásady osobnej hygieny, zásady pri príprave a skladovaní potravín (potravina musí byť skladovaná pri teplote nad 60 ° C, alebo v chladničke pri teplote 4°C ).
V súčasnosti neexistuje očkovacia látka.