Zóny pre každého študenta

Clostrídiové infekcie - ochorenia spôsobené baktériami Clostridium perfringens

Clostrídiové infekcie - ochorenia spôsobené baktériami Clostridium perfringens

Aká je to choroba?

Ide o akútne črevné ochorenie charakterizované prudkými bolesťami brucha, nauzeou a hnačkami. Zvracanie a horúčka obvykle chýbajú. Ochorenie ma relatívne mierny priebeh s krátkym trvaním. Tento klinický obraz vyvoláva enterotoxín produkovaný Cl. Perfringens.

Prvé príznaky sa objavujú obvykle po 7 – 15 hodinách, v priemere po 24 hodinách po konzumácii kontaminovaného jedla, v ktorom dôjde za vhodných podmienok k pomnoženiu mikróbov. Väčšina ochorení je spojená s neadekvátnym tepelným spracovaním jedla, obvykle z hovädzieho alebo hydinového mäsa.

Je možná liečba ochorení vyvolaných Cl.perfringens?

Pri liečení je najdôležitejší dostatočný prívod tekutín s obsahom minerálov, stolové minerálky bez kysličníku uhličitého, prípadne nesladený čaj a diéta s minimálnym množstvom tuku a dráždivých látok.

Vyskytujú sa ochorenia v SR?

U nás je to pomerne zriedka diagnostikovaná alimentárna toxoinfekcia.

Vyskytuje sa ochorenie vyvolané Cl. Perfringens vo svete?

Ochorenie bolo prvýkrát popísané v roku 1943 v Anglicku a potom v roku 1945 v USA, kde. tvorí 15 % všetkých enterotoxikóz manifestujúcich sa po konzumácii kontaminovanej stravy.

Ako sa dá pred ochorením účinne chrániť?

V prevencii sa uplatňujú zásady osobnej hygieny, zásady pri príprave a skladovaní potravín (potravina musí byť skladovaná pri teplote nad 60 ° C, alebo v chladničke pri teplote 4°C ).

Je očkovanie proti ochoreniam spôsobeným baktériami Clostridium perfringens?

V súčasnosti neexistuje očkovacia látka.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/19688-clostridiove-infekcie-ochorenia-sposobene-bakteriami-clostridium-perfringens/