Zóny pre každého študenta

Hemoragická horúčka s renálnym syndrómom

Hemoragická horúčkas renálnym syndrómom

Aké je to ochorenie?

Pôvodcom ochorenia je vírus Hantaan z čelade Bunyaviridae. Ochorenie prebieha často inaparentne. Ľahké formy sú spojené s horúčkou, zvracaním, bolesťami hlavy a brucha. Ťažké formy s akútnym zlyhaním obličiek sú sprevádzané krutými bolesťami chrbta.

Zdrojom tohto ochorenia sú hlodavci. Z infikovaného hlodavca, ktorý nejaví známky choroby, sa vírus prenáša močom a slinami. Hlodavci kontaminujú potraviny a sklady. Účinný je prenos aerosólom, menej často dôjde k nákaze pohryznutím. Najviac sú ohrození pracovníci v rastlinnej výrobe a ľudia pracujúci alebo táboriaci v prírode. Z chorého človeka sa vírus na zdravého neprenáša.

Vyskytuje sa ochorenie vo svete a na Slovensku?

Prvýkrát bola choroba diagnostikovaná v roku 1951 v Južnej Kórei, kde sa objavila vysoká teplota sprevádzaná krvácaním z telesných otvorov vrátane očného bielka. Mnoho ľudí vtedy zomrelo na následky absolútneho vyčerpania alebo zlyhania obličiek.

Mierna forma ochorenia sa vyskytla aj v európskych krajinách vrátane Slovenska. V roku 2005 bolo zaznamenaných 10 prípadov, čo je 3,7 násobný pokles oproti roku 2004. Ochorenia sa vyskytli v Prešovskom a Košickom kraji.

Je možné sa pred ochorením chrániť?

Prevencia je založená na ničení rezervoárnych hlodavcov. Dôležité je dodržiavanie hygienického a protiepidemického režimu pri pobyte a práci v prírode:

zabezpečenie chát, stanov a skladov potravín pred vniknutím hlodavcov, vykonávať deratizáciu v prístavoch a na lodiach, aby bol prerušený import potkanov, zdravotná výchova na letných táboroch.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/19695-hemoragicka-horucka-s-renalnym-syndromom/