Zóny pre každého študenta

Mumps, príušnice (parotitída)

Mumps, príušnice (parotitída)

Aká je to choroba?

Je to akútne infekčné ochorenie sprevádzané teplotou, nápadným zdurením príušnej žľazy a iných slinných žliaz. Ochorenie môže komplikovať zápal semenníkov, vaječníkov, zápal slinivky brušnej a zápal mliečnych žliaz najmä u dospelých osôb. Inkubačný čas je 18-21 dní. Pôvodcom nákazy je vírus. Prameňom nákazy je chorý človek a to asi 7 dní pred vznikom príznakov ochorenia až do 9.dňa po ich vzniku, teda celkom asi 16 dní. Prenos nákazy sa uskutočňuje kontaminovaným vzduchom pri priamom styku s chorým, ale aj nepriamo kontaminovanými predmetmi.

Je možná jeho liečba? 

Keďže sa opäť jedná o vírusové ochorenie, liečba spočíva v tlmení príznakov a to teploty a opuchov. Súčasťou liečby je aj kľudový režim ako prevencia komplikácií, ktoré u mladých mužov možno viesť až k neplodnosti, ďalej zápalu mozgu a mozgových blán.

Vyskytuje sa ochorenia na Slovensku?

Ročne je zaznamenávaných 10-30 prípadov ochorenia a to najmä u osôb, ktoré neboli očkované.

Je možné jeho zavlečenie z iných krajín?

Ochorenie sa vyskytuje v krajinách, kde je zaočkovanosť nízka, alebo sa vôbec neočkuje.

Ako sa dá predchádzať ochoreniam? 

Očkovanie proti mumpsu je solídnou ochranou pre ochorením, po očkovaní sa vytvorí ochranná hladina protilátok približne za 2-3 týždne.

Je očkovanie bezpečné? 

Po očkovaní sa môže vyskytnúť zvýšená teplota, začervenanie v mieste vpichu, opuch príušných žliaz a ojedinele neurologické príznaky v podobe zápalu mozgových blán. Tieto a ďalšie účinky sa vyskytujú medzi 6.a 12.dňom po očkovaní a trvajú 1-3 dni.

Kedy treba vykonať očkovanie? 

Očkovanie sa vykonáva v najskôr v 15.mesiaci života 1 dávkou očkovacej látky v kombinovanej očkovacej látke proti osýpkam a ružienke, preočkovávajú sa deti po dovŕšení 11.roku života.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/19709-mumps-priusnice-parotitida/