Zóny pre každého študenta

Parapertussis

Parapertussis

Aká je to choroba?

Parapertussis je akútne respiračné ochorenie, ktoré je klinicky podobné čiernemu kašľu (pertussis), avšak má ľahší priebeh. Typický klinický obraz má krátke katarálne štádium (1–3 dni) a krátke záchvatovité štádium (2–4 týždne). Komplikácie nie sú vzácne (3-5%), ale vynikajú často na začiatku ochorenia (zápal pľúc).

Pôvodcom nákazy je Bordetella parapertussis, ktorá je mikroskopicky podobná Bordetelle pertussis. Produkuje toxín, má však iné rastové vlastnosti. Rozlíšenie je len laboratórne (kultivačne, sérologicky). Ochorenie sa prenáša vzdušnou cestou, priamym kontaktom s chorým a nepriamo predmetmi kontaminovanými slinami obsahujúcimi boredetelly. Inkubačný čas je 4-7 dní, výnimočne 10-14 dní.

Je možné ochorenie liečiť?

Pri liečbe sa používajú antibiotiká a prípravky na tlmenie kašľa.

Vyskytuje sa ochorenie na Slovensku?

Parapertussis postihuje hlavne deti predškolského veku. Ochorenie sa rýchlo šíri a väčšina prípadov má obraz netypického suchého dráždivého kašľa bez záchvatov. Toto ochorenie je hlásené ako syndróm čierneho kašľa, ktorého pôvodcom môžu byť aj iné mikroorganizmy bakteriálneho alebo vírusového pôvodu.

Vyskytuje sa ochorenie vo svete?

Ochorenie sa vyskytuje na celom svete.

Ako sa dá ochoreniu predchádzať?

Nie je možnosť aktívnej imunizácie. Očkovanie proti čiernemu kašľu nechráni proti parapertussis. Prekonanie ochorenia zanecháva dlhodobú imunitu, ale nepredstavuje ochranu proti pertussis a naopak. Účinným opatrením je izolácia chorého pacienta z kolektívu a dezinfekcia predmetov kontaminovaných jeho slinami.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/19712-parapertussis/