Pedikulóza

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 25.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 549 slov
Počet zobrazení: 1 695
Tlačení: 143
Uložení: 142

Pedikulóza

Aká je to choroba?

Pedikulóza, čiže zavšivavenie patrí medzi parazitárne ochorenia. U človeka parazituje najmä voš hlavová (vlasová) a voš lonová. Voš hlavová neprenáša žiadne infekčné ochorenie, radí sa medzi obtiažny hmyz.

Voš hlavová parazituje výlučne na človeku, tzn., že zdrojom nákazy je zavšivavený človek. Šíri sa najmä pri priamom styku a v menšej miere a aj prostredníctvom rôznych predmetov, s ktorými prišla hlava zavšivavenej osoby do styku (hrebeňov, kefiek, čiapok). Vši, ktoré sa dostanú na golier odevu, môžu preliezť aj na odev iných osôb a to v spoločných šatniach a šatníkoch.

Voš hlavová žije vo vlasoch. Je dlhá 2-4 mm. Živí sa prúdiacou krvou svojho hostiteľa, keďže na satie má uspôsobený ústny otvor. Potravu prijíma každé 2-3 hodiny. Samičky nakladú denne 3-4 vajíčka (hnidy), ktoré pripevňujú pevne ku koreňom vlasov. Žijú približne tri týždne a za ten čas nakladú 100 až 140 vajíčok, z ktorých sa liahnu larvy. Z nich do 20 dní dorastajú dospelé vši. Vajíčka zostávajú na vlasoch i po vyliahnutí vší. Živé vajíčka sú žltobiele a vyliahnuté prázdne vajíčka sú priesvitné.

Keďže ochorenie nezanecháva imunitu, kontakt so zavšivavenou osobou môže viesť k opakovanému zavšivaveniu vo veľmi krátkom čase.

Aké sú príznaky pedikulózy spôsobenej všou detskou?

Keďže sa vši živia krvou, bodnutie spôsobuje intenzívne a nepríjemné svrbenie, ktoré núti hostiteľa ku škrabaniu. Pri škriabaní sa môže ľahko do kože zaniesť bakteriálna infekcia.

Je možná liečba pedikulózy?

V prípade výskytu vší je potrebné vykonať odvšivavenie v celom kolektíve, v ktorom sa zistil výskyt (v rodine, v školskej triede). Ak sa dezinsekcia nevykoná v celom kolektíve vrátane zdravých členov rodiny a triedy, môže dôjsť k ďalšiemu šíreniu.

Prípravky používané k liečbe pedikulózy

Prípravky používané k liečbe pedikulózy je potrebné aplikovať návodu na použitie.

DIFUSIL H – dostať aj ako sprej aj ako šampón. Ničí vši i hnidy.

ORTHOSAN BF 45 – dostať ako šampón v spreji. Zabíja vši a pri správnej aplikácií aj väčšinu hníd.

PARASIDOSE – šampón proti všiam a hnidám, možno používať i preventívne.

NEEMOXAN – nezmývajúci balzam. Hubí vši aj hnidy.

DEVOS – vlasový gél.

DEPAROL – masážny olej a zábal.

KAPISAN – šampón s pribaleným hrebeňom na vyčesanie odumretých hníd – prípravok na prírodnej báze.

Tieto prípravky nie sú dostupné na lekársky predpis a nie sú hradené zo základného zdravotného poistenia.

Ďalšie opatrenia

Súčasne s odvšivavením je potrebné:

  • osobnú a posteľnú bielizeň vyvariť, resp. vyprať pri vysokých teplotách, dôkladne ju vysušiť a vyžehliť;

  • čiapky, šatky, šály a aj iné šatstvo, ktoré nie je možné vyvariť vyprať minimálne v dvoch cykloch pri doporučených teplotách, dôkladne vysušiť, vystaviť účinkom slnečného žiarenia, prípadne postriekať prípravkom Biolit na lezúci hmyz;

  • matrace a žinienky, ktoré sú používané v škole postriekať Biolitom na lezúci hmyz, dôkladne vyvetrať, vystaviť účinkom slnečného žiarenia a minimálne 3-4 dni ich nepoužívať;

  • predmety, ktoré prichádzajú do priameho styku s vlasmi (hrebene, kefky) ošetriť prípravkom Biolit na lezúci hmyz, prípadne ich namočiť do roztoku s obsahom chlóru (Savo, Chloramín, Persteril) a pravidelne ich čistiť detergentmi každý týždeň.

Zásadné je zabezpečenie dobrej úrovne osobnej hygieny. Každý člen kolektívu musí používať vlastné predmety osobnej hygieny (uterák, hrebeň), čiapky, šatky, iné pokrývky hlavy a musí tiež zabrániť ich vzájomnému používaniu.

Vyskytuje sa pedikulóza na Slovensku?

Áno, vyskytuje sa. Priaznivé podmienky pre šírenie sú zväčša v kolektívoch akými sú: rodina, predškolské a školské zariadenia. Zavšivavenie detí v školách býva výraznejšie na jeseň a v zime.

Vyskytuje sa pedikulóza vo svete?

Pedikulóza sa vyskytuje na celom svete. Postihuje ľudí všetkých vekových skupín, ale predovšetkým deti.

Ako sa dá chrániť pred pedikulózou?

Jedným z najúčinnejších preventívnych opatrení je dodržiavanie osobnej hygieny – pravidelné umývanie hlavy. Súčasťou preventívnych opatrení najmä u detí je pravidelné prehľadanie vlasov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Ochorenia od A po Z



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu