Stafylokoky sú mikroorganizmy, veľmi odolné na vonkajšie vplyvy, produkujúce radu enzýmov a toxínov. Ochorenie je vyvolané termostabilným enterotoxínom (znesie 20 minútový var) produkovaným niektorými kmeňmi Staphylococcus aureus. Zo známych 5 odlišných toxínov A - E spôsobuje enterotoxikózu najčastejšie typ A. Inkubačná čas je 1 až 6 hodín, priemerne 3 hodiny. Ochorenie začína náhle, nauzeou, kŕčmi v bruchu, zvracaním a hnačkami. Telesná teplota zvýšená nebýva, môže dôjsť k poklesu tlaku a kolapsom. Zdrojom nákazy je človek, často nosič, ktorý má v nosohltane stafylokoka produkujúceho enterotoxín. Zdrojom môžu byť aj ľudia s hnisavými kožnými ložiskami (panarícium), ktorí pripravujú potraviny.
Pre vznik tohto ochorenia sú nebezpečné potraviny pripravované vopred, ktoré sa pred konzumáciou nedostatočne tepelne upravujú - prihrievajú alebo sa podávajú studené; prípadne sa ich chuť vylepšuje uležaním. Tým sa môžu mikróby masívne pomnožiť v potravinách, ktoré potom obsahujú veľké množstvo toxínu. Bývajú to omáčky (najmä smotanové), údeniny, sekané mäsá, polievky, rôzne cukrárske výrobky predovšetkým s krémovou náplňou z vajec a rôzne šaláty s majonézou.
Pri liečení je najdôležitejší dostatočný prívod tekutín s obsahom minerálov, stolové minerálky, prípadne nesladený čaj.
V ostatných rokoch je výskyt tohto ochorenia nízky Epidémie stafylokokovej enterotoxikózy sa vyskytujú najčastejšie v zariadeniach spoločného stravovania . Ročne sa hlási len niekoľko desiatok ochorení.
Nákaza je rozšírená na celom svete.
V prevencii sa uplatňujú zásady osobnej hygieny, zásady pri príprave a skladovaní potravín.
V súčasnosti neexistuje očkovacia látka.