Toxoplazmóza

Toxoplazmóza

Aké je to ochorenie?

Toxoplazmóza je infekčné ochorenie, ktorého pôvodcom je prvok Toxoplazma gondii. Životný cyklus tohto parazita závisí na medzihostiteľoch, ktorým môže byť i človek a na konečnom hostiteľovi, ktorým je mačka. Tá vylučuje oocysty svojimi výkalmi do vonkajšieho prostredia, kde sú schopné dlhodobo prežiť.

Je dokázaná asi u 100 druhov cicavcov. Najznámejšími prameňom nákazy pre človeka sú prasatá, králiky, ovce, hovädzí dobytok, kurčatá a niektoré divo žijúce zvieratá, najmä zajace. Hlavným rezervoárom nákazy je mačka. Tie sú nákazlivé za 3 -5 dní po vzniku infekcie a nákazlivosť trvá po dobu 10 dní.

Toxoplazmóza u človeka sa delí na vrodenú a získanú.

· Vrodená vzniká infekciou plodu v ktoromkoľvek období tehotenstva. Vyznačuje sa vývojovými poruchami u novorodenca, ku ktorým patrí vodnateľnosť mozgu - hydrocephalus, postihnutie očnej sietnice, cievovky, kalcifikácia mozgu a kŕče. Problémom je, že u tehotnej ženy môže ochorenie prebiehať ako chrípkové ochorenie, so zvýšenou teplotou a únavnosťou.

· Získaná toxoplazmóza môže prebiehať bez klinických príznakov. Pokiaľ dôjde ku klinickým prejavom, za menej než 10 dní po nákaze parazitom, potom najčastejšou formou je forma uzlinová. Vtedy dochádza k zdureniu uzlín na krku, zátylku, v podpazuší a trieslach. Objavuje sa zvýšená teplota a veľká neprimeraná únava. Druhou častou klinickou formou je forma gynekologická prejavujúca sa sterilitou, opakovanými potratmi, pôrodom mŕtveho novorodenca, alebo novorodenca s rôznymi malformáciami. Ďalšou formou je očná forma, ktorá je rovnako veľmi závažná. Prejavuje sa postihnutím očnej sietnice a poruchami videnia.

Človek sa nakazí predovšetkým:

· alimentárne, t.j. požitím surového alebo nedostatočne tepelne upraveného mäsa obsahujúceho tkanivové cysty paratiza,

· vdýchnutím oocýst z pôdy alebo neopatrným zaobchádzaním s mačacími fekáliami,

· porušenou odretou kožou,

· transplacentárnym prenosom - z matky na plod.

Vyskytuje sa ochorenie na Slovensku?

V Slovenskej republike sa vyskytuje ročne niekoľko stoviek prípadov ochorení. V roku 2005 bolo hlásených 261 prípadov ochorenia, oproti roku 2004 je to vzostup o 69%. Ochorenia boli hlásené z každého kraja s najvyššou chorobnosťou v Žilinskom kraji a najnižšou v Prešovskom kraji. Toxoplazmóza postihla najviac deti vo vekovej skupine 10-14 ročných.

Ako sa pred ochorením chrániť?

Prevencia toxoplazmózy spočíva predovšetkým:

· v dodržiavaní určitých hygienických podmienok pri príprave potravy:

· nepoužívať surové a nedostatočne tepelne upravené mäso a vnútornosti,

· po manipulácii so surovým mäsom dôkladne umyť ruky a horúcou vodou opláchnuť použité nástroje,

· nekŕmiť mačky surovým mäsom alebo vnútornosťami,

· detské pieskoviská chrániť pred kontamináciou výkalmi mačiek,

· pri styku so zvieratami a ich mŕtvymi telami dodržiavať potrebnú osobnú hygienu.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/19723-toxoplazmoza/