Zóny pre každého študenta

Tuberkulóza

Tuberkulóza

Aká je to choroba?

Tuberkulóza je vleklé ochorenie, pri ktorom pôvodca tohto ochorenia poškodzuje pľúca, lymfatické uzliny, kosti, kĺby, črevný trakt, mozgové blany, obličky, pohlavné orgány, kožu i oči. Ochorenie po nenápadnom začiatku, pri ktorom sa často nerozpozná, že ide o tuberkulózu, prechádza do chronicity. Najčastejšia klinická forma tuberkulózy je tzv. pľúcna tuberkulóza. Ochorenie začína mierne zvýšenými teplotami, nočným potením, malátnosťou, chudnutím a kašľom sprevádzaným bodavými bolesťami na hrudi.

Pôvodcom nákazy je mikroorganizmus zvaný mykobaktérium, a to najmä M.tuberculosis, ktorý vyvoláva pľúcne formy ochorenia, iné mykobaktérie, napr. M.bovis mimopľúcne formy. Po vyslovení podozrenia na tuberkulózu sa diagnóza potvrdzuje mikrobiologickým alebo mikroskopickým vyšetrením. Je doplnené o röntgenologické vyšetrenie, prípadne histologicky najmä u mimopľúcnych foriem. Diagnostika ochorenia je pomerne zdĺhavá.
Inkubačný čas ochorenia je dlhý 6-8 týždňov. Prameňom nákazy je predovšetkým človek. Prenos nákazy sa uskutočňuje kvapôčkovou formou.

Je možná liečba tuberkulózy? 

TBC sa lieči komplexne a dlhodobo kombináciou antibiotík a antituberkulotík, za pomoci ďalších liekov, ktoré znižujú klinické príznaky ochorenia. Je veľmi zdĺhavá, vykonáva sa na špeciálnych oddeleniach alebo ústavoch pre liečbu TBC a respiračné choroby. V liečbe sa využívajú aj priaznivé účinky vysokohorského prostredia. Úspech liečby je závislý od viacerých faktorov, k recidívam dochádza najmä u nedisciplinovaných pacientov, ktorí svojvoľne prerušia liečbu.

Vyskytuje sa TBC v SR?

Výskyt TBC na Slovensku sa počíta v stovkách ochorení. Má od roku 2000 klesajúci trend, teda počet ochorení je z roka na rok nižší. V roku 2004 bolo hlásených celkom 714 ochorení, čo je pokles oproti r.2003 o 27,9 %

Vyskytuje sa TBC vo svete? 

TBC sa vyskytuje na celom svete. Je veľmi rozšírená v rozvojových krajinách, kde sú horšie hygienické a sociálne podmienky a nedostatočná zdravotná starostlivosť. V súčasnosti, keď svet ohrozuje epidémia choroby AIDS (akvirovaný syndróm imunitnej nedostatočnosti) sa TBC vyskytuje najmä u týchto chorých a je jedna z prvých komplikujúcich infekcií.

Je možné zavlečenie tejto choroby z iných krajín? 

Vzhľadom na netypický charakter ochorenia v jeho začiatkoch sa toto ochorenie diagnostikuje až v neskoršej fáze ochorenia, preto zavlečenie je možné a pravdepodobné a to najviac utečencami z rozvojových krajín. Vzhľadom k tomu, že nákazlivosť ochorenia nie je vysoká a k nákaze dochádza až pri dlhodobejšom úzkom kontakte s chorým, je import tejto nákazy len ojedinelý.

Ako sa dá pred ochorením účinne chrániť? 

Najúčinnejšou zložkou v prevencii ochorenia je očkovanie, ktorého účinnosť sa kontroluje tzv. tuberkulínovými testami.

Je toto očkovanie nebezpečné?

Očkovanie sa vykonáva vpravením očkovacej látky prísne intradermálne, teda do kože. U slabších jedincov môže môže očkovanie byť spojené so zdurením uzlín, najmä v podpazuší ale i inde na tele, so sklonom k perforácii. Niekedy sa očkovanie komplikuje kožnými prejavmi, keloidnými jazvami, zápalom kostnej drene, dráždením mozgových blán, postihnutím očí. Tieto reakcie sú však zvládnuteľné a vyskytujú sa zriedkavo.

Kedy sa treba dať zaočkovať? 

Očkovanie proti TBC sa vykonáva ako prvé v živote a to u zdravých novorodencov na 4.deň po narodení ešte počas pobytu na novorodeneckom oddelení. Preočkovanie sa vykonáva len u detí, ktoré nevytvorili po prvom očkovaní protilátky, čo sa zisťuje tuberkulínovým testom. V dospelosti sa testujú a podľa potreby preočkujú len osoby, ktoré budú pracovať vo zvýšenom riziku TBC, napr. pracovníci laboratórií, vo výskume a pod.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/19725-tuberkuloza/