Umývanie a strihanie vlasov

Prírodné vedy » Biológia

Autor: ivanus (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 15.06.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 980 slov
Počet zobrazení: 2 634
Tlačení: 238
Uložení: 164

Umývanie a strihanie vlasov

Tenzidy obsahujú sprchové gély, šampóny, atď. Sú to látky, ktoré čistia, odmasťujú, penia, znižujú povrchové napätie kvapalín, oddeľujú a rozpúšťajú nečistoty ako napríklad pot a maz. Skladajú sa z dvoch častí:

hlavička- je nositeľom náboja, je polárna a hydrofilná, rozpúšťa sa vo vode;

chvostík- nemá žiaden náboj, je nepolárny, hydrofóbny, lipofílny ( má rád olej) a rozpúšťa sa v oleji; 

Najznámejší tenzid v šampónoch je DETERGENT.

Šampóny:

Úlohou šampónov je odstránenie nečistôt z povrchu vlasov a pokožky. Šampóny obsahujú tieto zložky- tenzidy, ktoré nám slúžia na odstránenie nečistôt, stabilizátory peny na tvorbu peny, regulátor hustoty- soľ ďalej sú to látky upravujúce pH na 5,5, premasťujúce látky, zakaľujúce látky- perleťový lesk. Všetky šampóny by mali dobre peniť, nedráždiť pokožku hlavy, uľahčiť česanie vlasov, mali by sa ľahko nanášať a odstraňovať, pH blízke pokožke a môžu aj príjemne voňať. Poznáme niekoľko druhov šampónov na rôzne typy vlasov a to:

  • klasický šampón – najstarší druh
  • profesionálne šampóny
  • špeciálne šampóny
  • detské šampóny
  • jemné
  • šampóny 2v1
  • medicínske na liečbu
  • peelingové šampóny s drobnými čiastočkami zŕn
  • suché šampóny

Všetky šampóny sa nanášajú na mokré vlasy, ale suchý šampón sa nanáša na suché, používa sa výlučne len na mastne vlasy. Nanesieme ho na suché vlasy, ktoré následne prečešeme. Neodporúča sa na tmavé vlasy, pretože by mohol zanechať dojem lupín.

Umývanie vlasov:

Umývanie vlasov má hygienicky ale aj estetický význam. Umývaním odstraňujeme z vlasov a z pokožky hlavy nečistoty ako sú vylučovanie potu a mazu. Časté umývanie volíme podľa situácie znečistenia a podľa toho ako veľmi sú vlasy a vlasová pokožka premastené.

Pomôcky a prostriedky na umývanie vlasov:

  • uterák, pláštenka, voda, šampón, balzam, maska, kyslý kúpeľ, slabý roztok octu alebo kyseliny citrónovej pre zvláčnenie a spevnenie vlasov.

Relaxačné umývanie vlasov:

  1. Uvoľňovacia fáza- bruška prstov rúk položíme na kontúru čela.
  2. Relaxačná fáza- kmitavými pohybmi sťahovaním a rozťahovaním prstov postupujeme cez temeno a strednú časť hlavy smerom k záhlaviu.
  3. Vyrovnávacia fáza- palce obidvoch rúk položíme na kontúru čela, približne 5cm vľavo a vpravo od cestičky prechádzame tlakom od kontúr až k vlasovému víru.

Umývanie vlasovej pokožky:

Úlohou umývania pokožky hlavy je riešiť problémy ako sú napríklad lupiny, nadmerné premastenie či presušenie pokožky hlavy. Patria sem vlasové oleje ale aj domáce prostriedky na ošetrenie vlasov. Nepoužívajú sa po každom umytí, aplikujú sa vo väčšom množstve a pôsobia dlhšie ako 10min.

Pravidlá strihania vlasov:

  1. vlasy vždy striháme mokré
  2. striháme podľa tvaru hlavy
  • používame kvalitné nožnice

Pravidlá dobrého strihania je aj sledovanie módnych trendov, prispôsobovať strih typu tváre, dbať na prirodzený rast vlasov, prihliadnuť na tvar hlavy a strihom zakryť jej nepravidelnosť, vedieť rozpoznať druh vlasov podľa ich kvality, hustoty, ďalej zdokonaľovanie sa štúdiom odbornej literatúry, účasť na odborných akciách a školeniach.

Jednotlivé druhy pánskych strihov:

  • Strihanie do holá: vlasy skrátime nožnicami podľa potreby a tak striháme ďalej s elektrickým strojčekom proti smeru rastu vlasov.
  • Plastický strih: umyté mokré vlasy rozčešeme do základného tvaru, tento strih striháme s nožnicami a s britvou.
  • Klasický strih: je náročný na techniku, používame nožnice, britvu, efilačné nožnice, prípadné aj el. strojček, kladie sa dôraz na presnosť, dokonalosť a čistý vyholený krk.
  • Tupý strih: tento strih striháme nožnicami a môžeme použiť aj efilačné nožnice, po dostrihaní strih skontrolujeme v opačnom smere ako sme strihali.
  • Mix strih: náročný strih, ktorý si vyžaduje presnosť, zručnosť a zahŕňa tupý a kĺzavý strih, používame britvu a striháme strojčekom cez hrebeň.

Jednotlivé druhy dámskych strihov:

  • Mix strih: umyté vlasy rozdelíme na niekoľko častí, začíname na krku kde určíme presnú dĺžku strihu, pramene si postupne oddeľujeme a striháme cez prsty do dlane, po bokoch si oddelíme 2cm vlasov od ušnice a určíme dĺžku kde postupujeme smerom k temenu. Po celkovom skrátení vlasov pomocou britvy stenčíme partie po bokoch a okolo tváre, strih skontrolujeme tak, že pramienky nadvihneme hrebeňom, pridržíme ich prstami a prečnievajúce vlasy odstrihneme. Kontrolu ukončíme prečesaním vlasov.
  • Tupý strih: robí sa na umytých vlasoch, určíme dĺžku vlasov na krku a striháme nožnicami, oddelené pramienky nesmú byť širšie ako 1cm, nad čelom vlasy striháme podľa účesu.
  • Plastický strih: striháme umyté vlasy, vlasy rozčešeme do budúceho účesu, rozdelíme ich na niekoľko časti a upevníme pinetkami. Určíme dĺžku vlasov na krku a postupne ako si oddeľujeme pramene vlasov striháme ich britvou alebo zrezávačom a zároveň vlasy aj prerieďujeme.

Správny strih pre Michala, ktorý má jemné, dlhé vlasy a úzku tvár:

Pri podlhovastej tvári sa treba vyvarovať účesov, ktoré splývajú po pri okrajoch tváre a zvýrazňujú jej dĺžku, treba sa vyvarovať veľmi dlhým a veľmi krátkym účesom. Ideálny je účes, ktorý siaha po líca. Ďalšou možnosťou je hustá ofina zastrihnutá až po obočie.

Typické znaky:

  • tvar je podstatne dlhšia ako jej šírka
  • čelo, lícne kosti, sánka sú približne rovnako široké
  • často je brada ostrá

Typológia zákazníka:

Kaderník by mal okrem odbornej činnosti vykonávať aj poradenskú službu. pre poradenskú službu treba ovládať typológiu tváre, osobitosti človeka, súčasnú účesovú tvorbu, módu odievania a spoločenské vedomosti.

Pri tvorbe účesu dbáme na:

  • vek a postavu zákazníčky, povahu- temperamentným volíme výraznejšie strihy a farby, pokojnejším volíme decentnejšie strihy a farby, typ tváre, povolanie, tu musíme prihliadať na jej prostredie v ktorom žije a pracuje, ak pracuje vo vlhkom prostredí volíme jednoduchý ľahký účes ak potrebuje reprezentovať seba samú a svoju upravenosť volíme elegantný a moderný strih.

Typy tváre

Aby zostrih vlasov čo najlepšie sedel, mali by sme si ho vyberať podľa typu našej tváre. Každý z nás má iný typ tváre, a práve preto nám nie každý účes pristane. Poznáme tieto typy tváre:

  1. Okrúhla tvár:

Takému to typu pristane krátky zostrih s ofinkou a holým krkom, ktorý tvár opticky pretiahne. Aj klasické mikádo či vlasy vo chvoste je to pravé pre tento typ.

  1. Trojuholníková tvár:

Pre ženy s takouto tvárou sú ideálne vrstvené účesy, prípadne ofina. Sadne nám dlhší ale i kratší účes.

  1. Štvoruholníková tvár:

Vhodná je cestička na stranu. Hodí sa aj kratší či polodlhý účes, no na jednej strane musia byť vlasy kratšie ako na druhej. Pre tento typ tváre nie sú vhodné vlasy vo chvoste či v drdole a treba sa vyvarovať aj hustej a rovnej ofine.

  1. Podlhovastá tvár:

Aby sme tvár opticky skrátili uprednostníme účes po bradu s rovnou ofinou. Tomuto typu pristanú jemné kučery a vlny.

  1. Oválna tvár:

Oválnej tvári pristanú všetky účesy, rovné, dlhé, ofiny, chvosty, kučery, ale aj krátke či športové a extravagantné účesy.

  1. Diamantová tvár:

Tu je potrebné aby účes rámoval lícne kosti a na čele bol bohatý a rozcuchaný.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#vyznam strihania vlasov referat #Referat o kadernictve #Pri umývaní vlasov


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu