Sacharidy

Prírodné vedy » Biológia

Autor: katyp (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 29.10.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 170 slov
Počet zobrazení: 1 113
Tlačení: 121
Uložení: 119

SACHARIDY

Základom sú malé jednotky monosacharidy, väčšina sacharidov=biele sladké látky rozpustné vo vode Monosacharidy:

1. Glukóza=hroznový cukor, je základný zdroj energie pre človeka, v zdravotn. sa používa ako umelá výživa, nach. Sa v ovocí, mede, krvi živočíchov. Kvasením glukozy bez prístupu vzduchu vzniká alkohol(hruškovica)

2. Fruktoza=ovocný cukor, je najsladší zo všetkých cukrov a používa sa ako sladidlo pre diabetikov Diasacharidy:vznikajú spojením 2 molekúl monosacharidov 1.Sacharoza=repný olej, je to najpoužívanejšie sladidlo v potravinárstve, je rozpustný vo vode, jeho zahrievaním vzniká hnedá hmota-karamel 2.Maltoza=sladový cukor, vzniká v klíčiacich semenách rastlín, štiepením maltozy vzniknú dve molekuly glukozy, ktoré dokážu kvasiť=na tom je založená výroba piva

3. Laktoza=mliečny cukor, je v materskom mlieku cicavcov, genetická porucha metabolizmu laktozy=laktozémia Polysacharidy: 1.škrob:zásobný cukor rastlín, nach sa v zemiakoch, cestovinách, ryža 2.glakogén:zásobný cukor živočíchov, vzniká v pečeni premenou glukozy=tým je udržiavaná stála hladina glukozy v krvi 3.celuloza:stavebný cukor rastlín, nach sa v dreve, bavlne, ľana, nie je rozpustná vo vode a nikto okrem termitov ju nevie stráviť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu