Ochorenia opornej sústavy

Prírodné vedy » Biológia

Autor: ofelia (20)
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 06.05.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 246 slov
Počet zobrazení: 801
Tlačení: 77
Uložení: 62

Ochorenia opornej sústavy

Osteoporóza (riedke kosti)

je ochorenie látkovej výmeny kostného tkaniva, ktorá sa prejavuje ubúdaním množstva kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kosti, čo vedie k oslabeniu pevnosti kosti a tým k zvýšenej lámavosti.

Osteoporóza - Epidémia tretieho tisícročia.

Medzi najčastejšie miesta zlomenín patria kosti predlaktia, stavce a horný koniec ramennej a stehennej kosti.

PRÍČINY VZNIKU:

Kosť nie je tvrdá, neživá hmota, ale živé tkanivo. Počas života sa kostná hmota stále obmieňa. Neustále v nej priebehajú dva úzko späté procesy - odbúravanie a novotvorba. Vo fáze rastu a dospievania prevažuje novotvorba kosti. Po 35. roku života nastáva prevaha odbúravania kosti na úkor novotvorby a kostná hmota v tele človeka postupne ubúda. Keď sa jej množstvo zníži pod normálnu hranicu, nazývame tento stav osteoporóza, čiže preriednutie kosti. Je to vlastne výsledok nerovnováhy medzi tvorbou a odbúravaním kosti. Člověk môže túto chorobu zaregistrovať až po jej prvom prejave- zlomenine.

Skolióza

Skolióza je chorobné vychýlenie chrbtice nabok. Toto vykrivenie je spojené s rotáciou, otáčaním tiel stavcov okolo dlhej osi na strane vykrivenia. Najčastejšie formy sú veľkooblúková, tzv. C - skolióza a S - skolióza (pravokonvexná hrudníková skolióza s kompenzačným ľavostranným zakrivením v bedrovej oblasti). Stupeň skoliózy sa udáva uhlom zakrivenia. 1. stupeň do 30° , 2. stupeň do 60°, 3. stupeň do 90° a 4. stupeň nad 90°.

PRÍČINY VZNIKU:

viac ako 80% prípadov predstavuje neznáma príčina ochorenia, tzv. idiopatická skolióza. Väčšinou sa objavuje v detstve vo veku od 10-18 rokov.

Koxartróza

- bedrové ochorenie u starších ľudí, dochádza k poškodeniu kĺbu (je potrebné ho nahrádiť)

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu