Vodivé pletivá

Prírodné vedy » Biológia

Autor: ofelia (19)
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 06.05.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 352 slov
Počet zobrazení: 867
Tlačení: 60
Uložení: 64

Vodivé pletivá

Zabezpečujú transport vody s rozpustenými látkami. Vodivé pletivá majú vytvorené iba vyššie rastliny. V stielkach nižších rastlín sa rozvádzanie roztokov uskutočňuje osmózou a difúziou z bunky do bunky.

Vodivými pletivami prechádzajú 2 prúdy. Transpiračný prúd vedie z koreňa smerom do nadzemných orgánov vodu s rozpustenými anorganickými látkami. Prechádza drevnou časťou cievneho zväzku.Asimilačný prúd smeruje z listov do zásobných orgánov (nadzemných i podzemných) a rozvádza organické látky (asimiláty). Prechádza lykovou časťou cievneho zväzku. 

V drevnej časti (lat. xylem, gr. hadrom) sú uložené cievy a cievice. Okrem rozvádzania roztokov majú aj mechanickú funkciu.

  • Cievice (tracheidy) - sú tvorené nad sebou uloženými mŕtvymi bunkami so zhrubnutými bunkovými stenami, majú zachované priečne priehradky medzi susednými bunkami.
  • Cievy (trachey)– sú tvorené nad sebou uloženými mŕtvymi bunkami so zhrubnutými a zdrevnatenými bunkovými stenami. Priečne bunkové steny zanikajú spolu s cytoplazmou buniek, čím vzniká dutá rúrka.

V lykovej časti (lat. floem, grec. leptom) sú prítomné len sítkovice. Sú to nad sebou usporiadané pretiahnuté živé bunky. Priečne bunkové steny sú prederavené (perforované). Sítkovice nedrevnatejú a na konci vegetačného obdobia ich upchávakalóza. Tým odumierajú na jar sa musia v rastline vytvoriť nové.

 

Drevná a lyková časťvytváracievny zväzok. Podľa vzájomnej polohy drevnej a lykovej časti sa cievne zväzky rozdeľujú na:

  • koncentrický
  1. a) drevostredný (hadrocentrický) – drevná časť je po obvode obklopená lykovou (papraďorasty, ryniorasty)
  2. b) lykostredný (leptocentrický) – lyková časť je po obvode obklopená drevnou časťou (jednoklíčnolistové rastliny)
  • radiálny – má niekoľko drevných a lykových časti lúčovito usporiadaných, pričom drevná a lyková časť sa pravidelne strieda (len v koreňoch) 
  • kolaterálny– najčastejší typ, drevo a lyko stoja za sebou tak, že drevo je na vnútornej strane a lyko na vonkajšej strane.

Ak sú jednotlivé časti usporiadané v kruhu, ide o dvojklíčnolistovú rastlinu, ak sú roztrúsené v celom priereze stonky identifikuje to jednoklíčnolistovú rastlinu.

Ak sa medzi drevnou a lykovou časťou nachádza kambium, ktoré u hrubnúcich druhov stoniek produkuje sekundárne drevo a sekundárne lyko, hovoríme o otvorenom cievnom zväzku. Cievny zväzok bez kambia je uzavretýa neumožňuje hrubnutie stonky.

  • bikolaterálny- má 1 drevnú časť a 2 lykové časti, ktoré ju obklopujú. Vyskytuje sa vzácne len u niektorých čeľadí napr. tekvicovité, ľuľkovité.
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu