Čo je Jojo efekt a ako predísť jojo efektu

Prírodné vedy » Biológia

Autor: tomasik (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 25.05.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 205 slov
Počet zobrazení: 558
Tlačení: 68
Uložení: 61

Čo je Jojo efekt a ako predísť jojo efektu 

Jojo efekt je opätovné zvýšenie telesnej hmotnosti po jej predchádzajúcej cielenej redukcii. Opätovné pribratie je spravidla väčšie, než bola pôvodná redukcia.

K jojo efektu dochádza spravidla vtedy, keď sa človek po prekonanej redukcii hmotnosti rýchlo, resp. okamžite, vráti k pôvodnému, nezdravému spôsobu stravovania. Nezdravým spôsobom stravovania je v tomto prípade myslené nielen množstvo, ale aj kvalita a skladba stravy.

Telo človeka je zvyknuté robiť si zásoby tzv. na horšie časy. Pokiaľ teda človek drží diétu, tzn. obmedzuje príjem potravín, prípadne energie, jeho telo považuje také obdobie za „obdobie chudoby“, porovnateľné napr. so zimným obdobím v histórii. Ak sa začne človek bezprostredne po úspešnej redukcii hmotnosti stravovať tak, ako sa stravoval, kým nastúpil diétu, jeho telo si bezodkladne začne tvoriť zásoby na budúce „obdobie chudoby“.

Ide o pozostatok z minulosti, ktorý má človek vo svojom tele geneticky zakódovaný. Je zrejmé, že v teplejších krajoch je oveľa menej ľudí s obezitou; čiastočne je to spôsobené aj tým, že v skorších dobách tu bola celoročná úroda - hojnosť -, a telo teda nemalo dôvod vytvárať si zásoby.

Ako predísť jojo efektu

Všeobecne sa odporúča príjem potravín zvyšovať, resp. schéma diéty opúšťať, pozvoľna. Tak sa telo lepšie adaptuje, signál na vytváranie zásob nedostane.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu