Obehová sústava

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Ostatné
Dátum: 17.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 853 slov
Počet zobrazení: 802
Tlačení: 116
Uložení: 115

Obehová sústava

Obehová sústava zabezpečuje obeh telových tekutín. Telové tekutiny : krv, miazga, tkanivový mok.

Funkcia krvi - rozvádzanie O2 a CO2

rozvádzanie živín

rozvádzanie tepla v organizme rozvádzanie hormónov a vitamínov udržanie stálosti vnútorného prostredia obranná funkcia

Vlastnosti a zloženie krvi

Krv – červená, nepriehľadná tekutina, množstvo krvi 5-6 litrov, maximálna strata 1.5 litra.

Zloženie krvi – krvné bunky (telieska)

krvná plazma

Krvné bunky – červené, biele krvinky a krvné doštičky rozptýlené v krvnej plazme. Červené krvinky – erytrocyty – okrúhle, bezjadrové, v strede sploštené. Žijú 120 dní, tvoria sa v červenej kostnej dreni (v plochých kostiach u dospelých), u detí vo všetkých kostiach. Funkcia červených krviniek je prenos O2 na krvné farbivo – hemoglobín - oxyhemoglobín, väzba nie je stála. Hemoglobín sa môže viazať na CO – karboxyhemoglobín – väzba pevnejšia, malé množstvo vo vdychovanom vzduchu môže spôsobiť smrť.

Biele krvinky – leukocyty – sú bezfarebné, majú jadro, rozličný tvar. Tvoria sa

v červenej kostnej dreni. Žijú rôzne dlho . Delia sa na granulocyty (so zniečkami) a agranulocyty (bez zrniečok). Majú schopnosť prechádzať cez neporušené steny ciev – diapedéza a pohlcovať mikroorganizmy a cudzorodé látky – fagocytóza. 

Krvné doštičky – trombocyty, nie sú bunky, ale malé telieska, nepravidelného tvaru, veľmi krehké. Vznikajú v červenej kostnej dreni. Nevyhnutné na zrážanie krvi.

Podstatou zrážania krvi je premena rozpustnej bielkoviny – fibrinogénu - nanerozpustný vláknitý fibrín, ktorý vytvorí krvnú zrazeninu (krvný koláč) , na zrážanie krvi je dôležitý „K“ vitamín a vápnik. Keď sa krv zráža v cievach, dochádza

trombóze. Upchatie cievy zrazeninou – embólia.

Krvná plazma – žltkastá tekutina v ktorej sú rozptýlené krvné bunky (telieska). Tvoria ju anorganické a organické látky.

Krvné skupiny – objavil český lekár Jan Janský4 krvné skupiny A, B, AB, 0. Toto označenie je podľa aglutinogénov a aglutinínov .

Aglutinogénysú zhlukovateľné látky, ktoré sú na povrchu membrán erytrocytov , označujeme ich aglutinogén „A“ a aglutinogén „B“.

Aglutinínysú protilátky prítomné v krvnej plazme. Označujú sa “anti –A“ a „anti – B“. Ak sa stretne aglutinogén „A“ s aglutinínom „anti A“dochádza zhlukovaniu krviniek (aglutinácia).

červených krvinkáchsa nachádza aglutinogén „Rh- faktor“. Ak je prítomný v krvi,

krv je Rh pozitívna – Rh+ (85% ľudí), ak chýba v krvi , krv je Rh negatívna - „Rh-

„ (15% ľudí).

Transfúzia krvi – krvný prevod, darca a príjemca majú rovnakú krvnú skupinu aj Rh – faktor.

Krvné cievy – krv prúdi v cievach, ktoré podľa stavby a funkcie rozdeľujeme na : tepny, žily, vlásočnice.

Tepny – artérie – vedú krv jasnočervenú – okysličenú zo srdca . Najväčšia tepna – aorta (srdcovnica) vystupuje z ľavej komory.

Žily – vény – vedú tmavú krv – odkysličenú z tela do srdca. Spätnému toku krvi zabraňujú

„chlopne“ , ochabnutím stien žíl – varixy (kŕčové žily).

Vlásočnice – kapiláry - steny vlásočníc sú tenké a sú priepustné. Umožňujú výmenu dýchacích plynov medzi krvou a tkanivom. Z tkanív prechádza do krvi CO2 a látky z látkovej premeny. Z vlásočníc prechádza do tkanív kyslík a živiny.

Srdce - dutý sval. Je uložené v hrudníkovej dutine. Steny srdca tvoria 3 vrstvy.

Vonkajšia vrstva – epikard – (väzivo) Stredná vrstva – myokard – vlastná svalovina Vnútorná vrstva – endokard – tvorí chlopne

Celé srdce je uložené vo vaku – osrdcovníku (perikard). Srdce je rozdelené priehradkou na ľavú a pravú polovicu. V každej časti sa nachádza predsieň a komora.

Medzi pravou predsieňou a pravou komorou je trojcípa chlopňa, medzi ľavou predsieňou a ľavou komorou je dvojcípa chlopňa. Z ľavej komory vystupuje aorta(tepna), ktorá odvádza okysličenú krv do tela. Z pravej komory vychádza pľúcnica(tepna) – vedie odkysličenú krv do pľúc na okysličenie. Medzi tepnami a komorami sú polmesiačikovité chlopne(na začiatku pľúcnice a aorty). Srdce sa neustále zmršťuje a ochabujeOchabnutie – diastola(srdce sa plní krvou), zmrštenie – systola(vytláčanie krvi). Za min. srdce prečerpá 5 litrov krvi (minútový objem). Srdce vyživujú vencovité tepny (koronárne), ktoré vystupujú z aorty, zásobujú srdce O2 a živinami. Pri upchatí niektorej časti nastáva infarkt.

Krvný obeh(popísal v r. 1628 W. Harvey)

Veľký krvný obeh (telový) – začína v ľavej komore. Okysličená krv ide aortou (srdcovnicou) do celého tela. Z tkanív sa vracia odkysličená krv hornou a dolnou dutou žilou do pravejpredsiene.

Malý krvný obeh (pľúcny) – začína v pravej komore. Odkysličená krv prúdi pľúcnicou do pľúc na okysličenie. Z pľúc okysličená krv sa 4 pľúcnymi žilami vracia do ľavej predsiene.

Do veľkého krvného obehu je vsunutý vrátnicový (pečeňový) obeh, ktorý prechádza pečeňou. Do pečene ústi pečeňová tepna, ktorá obsahuje kyslík a živiny pre pečeňové bunky. Z pečene - pečeňová žila odvádza krv zbavenú živín a kyslíka do dolnej dutej žily.

Centrum riadenia pre činnosť srdca je predĺžená miechanadradené centrá medzimozog a mozgová kôra.

MIAZGOVÁ SÚSTAVA

S obehovou sústavou úzko súvisí miazgová sústava (lymfatická), ktorá tvorí imunitný systém. Miazgovú sústavu tvoria : miazgové (lymfatické) cievy s uzlinami, slezina, týmus.

Z krvnej plazmy vzniká tkanivový mok, ktorý vypĺňa medzibunkové priestory. Z tkanivového moku vzniká miazga, ktorá obsahuje lymfocyty (druh bielych krviniek). Miazga sa filtruje miazgových uzlinách kde sa zachytávajú cudzorodé látky. Miazga odteká do žilovej krvi. Súčasťou miazgového systému je slezina, uložená v brušnej dutine (zanikajú tu opotrebované krvinky). Pri poškodení nahradia jej funkciu iné orgány.

Choroby srdca a krvného obehu.

  1. Skupina: poruchy, pri ktorých sa nezmiešava odkysličená a okysličená Napr. pri zúžení aorty, pri atypickom uložení srdca v pravej polovici hrudníka. Tieto poruchy sa odstraňujú chirurgicky .
  2. Skupina: poruchy pri ktorých sa zmiešava okysličená krv z ľavej časti s neokysličenou krvou v pravej strane srdca. pri defekte komorovej a predsieňovej priehradky. Odstraňujú sa chirurgicky aj liekmi.
  3. Skupina: pri ktorých žilová krv preniká do veľkého krvného obehu. Tieto poruchy sú najzávažnejšie. Majú za následok smrť. Tkanivá nie sú dostatočne zásobené kyslíkom. Niektoré poruchy sa dajú odstrániť

Získané choroby: reumatická srdcová choroba, nedomykavosť chlopní, srdcový infarkt.

Nedostatok bielych krviniek– prejaví sa znížením imunity; zvýšená produkcia bielych krviniek – leu- kémia; málokrvnosť – anémia – pokles červených krviniek.

Nedostatok železa– potrebné na tvorbu hemoglobínu.

Porucha zrážania krvi(nedostatok krvných doštičiek) – hemofília.

Nízkyalebo vysoký krvný tlak.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu