Vitamíny
Autor: Miky
Typ práce: Referát
Typ práce: Referát
Dátum: 04.09.2009
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 471 slov
Počet zobrazení: 10 639
Počet zobrazení: 10 639
Tlačení: 748
Uložení: 716
Uložení: 716
- zúčastňujú sa na metabolizme ako súčasť katalyzátorov
- väčšinu vitamínov si organizmus nedokáže pripraviť sám, preto ich musí prijať v potrave. Niektoré vitamíny príjma vo forme ,, polotovarov“ – provitamínov
- nedostatok vitamínov v potrave spôsobuje hypovitamínozu, úplný nedostatok – avitaminóza a nadbytok vitamínov – hypervitamínoza
Vitamíny rozpustné vo vode
Vitamín B1 / tiamín, aneurín/
Význam: ovplyvňuje matalbolizmus sacharidov vo svaloch a v centrálnej nervovej sústave
Zdroj: obilné klíčky, droždie, pečeň a bravčové mäso
Prejavy nedostatku: únava, zápaly nervov /choroba beri-beri/, srdcové a tráviace poruchy
ODD: 1,5 mg
Vitamín B2 /riboflavín, laktoflavín/
Význam: účasť na oxidačných procesoch v bunkách
Zdroj: mlieko, droždie, mäso
Prejavy nedostatku: zdurenie pier, boľavé kútiky, pálenie jazyka a poruchy sliznice hltana
ODD: 1,8 mg
Vitamín B5 /kyselina pantoténová/
Význam: ako koenzým A má dôležité postavenie v metabolizme
Zdroj: pečeň, droždie, hrach, ryby, mlieko, vajcia, mäso
Prejav nedostatku: pálenie chodidiel
ODD: 7-10 mg
Vitamín B6 /pyridoxín/
Význam: uplatňuje sa v metabolizme aminokyselín, podporuje účinok vitamínov B1 a B2
Zdroj: obilné klíčky droždie, strukoviny a mlieko
Prejav nedostatku: pomalé hojenie zápalov a zlá regenerácia slizníc
ODD: 2 mg
Vitamín PP /niacín, kyselina nikotínová/
Význam: nevyhnutný pre tvorbu RNA a bielkovín
Zdroj: droždie, pečeň, obličky, mäso a huby
Prejavy nedostatku: zápaly kože a poškodenie mozgu
ODD: 15-20 mg
Kyselina listová /kyselina folová/
Význam: nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek
Zdroj: listová zelenina a pečeň
Prejav nedostatku: málokrvnosť
ODD: 0,5-1 mg
Vitamín B12 /kobalamín/
Význam: dôležitý pre tvorbu červených krviniek, delenie buniek a tvorbu nukleových kyselín
Zdroj: mäso a pečeň, vzniká aj činnosťou baktérií v hrubom čreve
Prejav nedostatku: zhubná málokrvnosť /perniciózna anémia/
ODD: 0,001 mg
Vitamín H /biotín/
Význam: podporuje delenie a rast buniek
Zdroj: droždie, pečeň, obličky
Prejavy nedostatku: zápaly kože, únava, depresia
ODD: 0,15-0,3 mg
Vitamín C /kyselina askorbová/
Význam: katalyzuje oxidáciu živín, udržiava dobrý stav väziva a chrupiek
Zdroj: surové ovocie a zelenina, vitamín C sa ničí varom a stykom s kovom
Prejavy nedostatku: únava, znížená odolnosť proti infekciám, krvácaní ďasien a vypadávanie zubov. Pri avitaminóze vzniká smrteľné ochorenie skorbut.
ODD: 50-70 mg
Vitamíny rozpustné v tukoch
Vitamín A /retinol, axeroftol/
Význam: tvorba očného purpuru, tvorba bielkovín v koži a v slizniciach
Zdroj: mliečny a rybací tuk, vajcový žĺtok, ako provitamín /karotén/ v zelenine /mrkva/
Prejavy nedostatku: šeroslepota až slepota a rohovatenie kože
ODD: 1,8-2 mg
Vitamín D /kalciferol, antirachitický vitamín/
Význam: zúčastňuje sa na riadení metabolizmu vápnika a fosforu v organizme a podporuje vstrebávanie vápnika v tenkom čreve a jeho ukladanie do kostí
Zdroj: rybací tuk, vzniká aj účinkom ultrafialového žiarenia v koži
Prejavy nedostatku: krivica u detí a mäknutie kostí u dospelých
ODD: 0,01 mg
Vitamín E /tokoferol/
Význam: podporuje činnosť pohlavných žliaz a normálny priebeh gravidity
Zdroj: obilné klíčky
Prejav nedostatku: poruchy v tvorbe gestagénov
ODD: 5-30 mg
Vitamín K /antihemoragický vitamín/
Význam: dôležitý pre tvorbu plazmatickej bielkoviny protrombínu
Zdroj: listová zelenina a droždie, vzniká aj v hrubom čreve činnosťou baktérií
Prejav nedostatku: krvácanie do telových dutín a do mozgu /hemoragia/
ODD: 1 mg
- väčšinu vitamínov si organizmus nedokáže pripraviť sám, preto ich musí prijať v potrave. Niektoré vitamíny príjma vo forme ,, polotovarov“ – provitamínov
- nedostatok vitamínov v potrave spôsobuje hypovitamínozu, úplný nedostatok – avitaminóza a nadbytok vitamínov – hypervitamínoza
Vitamíny rozpustné vo vode
Vitamín B1 / tiamín, aneurín/
Význam: ovplyvňuje matalbolizmus sacharidov vo svaloch a v centrálnej nervovej sústave
Zdroj: obilné klíčky, droždie, pečeň a bravčové mäso
Prejavy nedostatku: únava, zápaly nervov /choroba beri-beri/, srdcové a tráviace poruchy
ODD: 1,5 mg
Vitamín B2 /riboflavín, laktoflavín/
Význam: účasť na oxidačných procesoch v bunkách
Zdroj: mlieko, droždie, mäso
Prejavy nedostatku: zdurenie pier, boľavé kútiky, pálenie jazyka a poruchy sliznice hltana
ODD: 1,8 mg
Vitamín B5 /kyselina pantoténová/
Význam: ako koenzým A má dôležité postavenie v metabolizme
Zdroj: pečeň, droždie, hrach, ryby, mlieko, vajcia, mäso
Prejav nedostatku: pálenie chodidiel
ODD: 7-10 mg
Význam: uplatňuje sa v metabolizme aminokyselín, podporuje účinok vitamínov B1 a B2
Zdroj: obilné klíčky droždie, strukoviny a mlieko
Prejav nedostatku: pomalé hojenie zápalov a zlá regenerácia slizníc
ODD: 2 mg
Vitamín PP /niacín, kyselina nikotínová/
Význam: nevyhnutný pre tvorbu RNA a bielkovín
Zdroj: droždie, pečeň, obličky, mäso a huby
Prejavy nedostatku: zápaly kože a poškodenie mozgu
ODD: 15-20 mg
Kyselina listová /kyselina folová/
Význam: nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek
Zdroj: listová zelenina a pečeň
Prejav nedostatku: málokrvnosť
ODD: 0,5-1 mg
Vitamín B12 /kobalamín/
Význam: dôležitý pre tvorbu červených krviniek, delenie buniek a tvorbu nukleových kyselín
Zdroj: mäso a pečeň, vzniká aj činnosťou baktérií v hrubom čreve
Prejav nedostatku: zhubná málokrvnosť /perniciózna anémia/
ODD: 0,001 mg
Vitamín H /biotín/
Význam: podporuje delenie a rast buniek
Zdroj: droždie, pečeň, obličky
Prejavy nedostatku: zápaly kože, únava, depresia
ODD: 0,15-0,3 mg
Vitamín C /kyselina askorbová/
Význam: katalyzuje oxidáciu živín, udržiava dobrý stav väziva a chrupiek
Zdroj: surové ovocie a zelenina, vitamín C sa ničí varom a stykom s kovom
Prejavy nedostatku: únava, znížená odolnosť proti infekciám, krvácaní ďasien a vypadávanie zubov. Pri avitaminóze vzniká smrteľné ochorenie skorbut.
ODD: 50-70 mg
Vitamíny rozpustné v tukoch
Vitamín A /retinol, axeroftol/
Význam: tvorba očného purpuru, tvorba bielkovín v koži a v slizniciach
Zdroj: mliečny a rybací tuk, vajcový žĺtok, ako provitamín /karotén/ v zelenine /mrkva/
Prejavy nedostatku: šeroslepota až slepota a rohovatenie kože
ODD: 1,8-2 mg
Vitamín D /kalciferol, antirachitický vitamín/
Význam: zúčastňuje sa na riadení metabolizmu vápnika a fosforu v organizme a podporuje vstrebávanie vápnika v tenkom čreve a jeho ukladanie do kostí
Zdroj: rybací tuk, vzniká aj účinkom ultrafialového žiarenia v koži
Prejavy nedostatku: krivica u detí a mäknutie kostí u dospelých
ODD: 0,01 mg
Vitamín E /tokoferol/
Význam: podporuje činnosť pohlavných žliaz a normálny priebeh gravidity
Zdroj: obilné klíčky
Prejav nedostatku: poruchy v tvorbe gestagénov
ODD: 5-30 mg
Vitamín K /antihemoragický vitamín/
Význam: dôležitý pre tvorbu plazmatickej bielkoviny protrombínu
Zdroj: listová zelenina a droždie, vzniká aj v hrubom čreve činnosťou baktérií
Prejav nedostatku: krvácanie do telových dutín a do mozgu /hemoragia/
ODD: 1 mg
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Vitamíny | Referát | 2 614 slov | |
Vitamín a vitamíny | Referát | 2 445 slov | |
12 najlepších vitamínov | Ostatné | 859 slov |
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#SOČ biológia-témy #vitaminy #soc z biologie #soč voda #Vitamín pp #vitamín a vitamíny #Soč #SOČ témy #Vitamíny rozpustné vo vode #vitamíány #biologia #vitamín #SOČ biológia #vitamín B1 (thiamín)Vygenerované za 0.085 s.