Zóny pre každého študenta

Tuleň grónsky

Tuleň grónsky

Dĺžka: 1,8 – 2,2 m ( samice bývajú menšie )

Hmotnosť: až 180 kg

Dĺžka života: až 30 rokov

Výskyt: Kanada, Dánsko, Grónsko, Nórskoa Rusko

Mláďa tuleňa Grónskeho je svojim hustým snehobielym kožuchom asi najkrásnejším mláďťom medzi všetkými plutvonožcami. Srsť dospelých jedincov pokrývajú nepravidelné tmavé škvrny. Tuleň Grónsky pláva vo vode vďaka pohybu zadných končatín. Na súsi sa pohybujú veľmi ťažko.

Potrava

V kalných a ľadových arktických vodách pomáha tuleňom grónskym pri vyhľadávaní potravy hlavne ich dobrý zrak. Okrem toho majú dobrý sluch a ich hmatové fúzy zaznamenávajú každý pohyb v okolí. Potravou tuleňou Grósnkych tvoria najmä mäkýše, rôzne druhy rýb hlavne ktesky.

Potomstvo

Káždá samica si nájde na pobrežnom ľade dobre chránené miesto, kde privedie na svet svoje mláďa. Čerstvo narodený tuleň váži asi 8 kg ale v priebehu kojenia svoju hmotnosť až ztrojnásobí. Kojenie netrvá dlho. Matka sa musí posilniť a vypláva na more. Veľa z mláďat preto padne za obeť ľadovým medveďom. Mláďatá, ktoré prežijú ešte nejaký čas ostanú na ľade aby vymenili novorodenickú srsť za novú, ktorá ho lepšie ochráni pred vodou. Mláďa sa samé musí naučiť loviť aj plávať.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/4569-tulen-gronsky/