Drobné vodné živočíchy

Drobné vodné živočíchy
 
Machovky - sú trieda chytadlovcov. Sú to drobné vodné živočíchy s pohárikovitým až červovitým telom, veľké len niekoľko milimetrov. Sladkovodné machovky vytvárajú na princípe pučania agregácie z rovnakých jedincov, ale u morských druhov pozorujeme aj kolónie s diferencovanými jedincami. V oboch prípadoch jedince spolu súvisia telovými dutinami. Tielka jednotlivých machoviek sú ukryté v chitinóznych puzdierkach, ktoré u morských druhov bývajú často inkrustované, takže pripomínajú koraly. Sú to hermafrodity, vývin morských druhov prebieha cez obrvenú guľovitú larvu alebo cez zvončekovitú larvu, larválne štádium u sladkovodných machoviek je potlačené. Sladkovodné machovky mierneho pásma na jeseň zahynú, zimu prečkávajú len hibernačné púčiky – statoblasty, ktoré vznikajú vnútorným pučaním, podobne ako gemuly u hubiek. Stavba tela je vďaka drobným rozmerom zjednodušená: majú len 1 nervovú uzlinu a chýba im obehová, dýchacia i vylučovacia sústava. Exkréciu zabezpečujú zrejme chlorakogénne bunky coelomového peritonea. Veľká väčšina machoviek žije v moriach, v strednej Európe sa vyskytuje iba asi 10 druhov. U nás sú časté machovka plazivá a machovka hubovitá.
 
Meňavka veľká - Žije hlavne v stojatých vodách, rašeliniskách a v pôde. Meňavka najväčšia žije väčšinou v sladkých vodách a živý sa baktériami. Dosahuje veľkosť až 3mm. Má veľké množstvo jadier. Meňavka disenterická Žije v črevách človeka a spôsobuje disentériu. (Disentéria je ochorenie, ktoré sa prejavuje krvavými hnačkami a horúčkami. Pri neliečení spôsobuje smrť. Rozširuje sa tam, kde nie sú dodržiavané hygienické zásady). Entamoeba coli Táto meňavka je súčasťou črevnej mikroflóry a nespôsobuje žiadne ochorenia.
 
Črievička veľká - Črievička je drobný podlhovastý organizmus, ktorý žije v rybníkoch a mlákach a meria iba 0, 25 mm. Hoci má iba jednu bunku, je veľmi dobre prispôsobená životu. Pohybuje sa vírením drobných bŕv a pri napadnutí môže vystreľovať lepkavé vlákna. Živí sa baktériami, ktoré pohlcuje otvorom na jednej strane bunky.
 
Brvy - Črievička je pokrytá tisícmi mikroskopických bŕv, ktorými vykonáva vírivé pohyby. Nie všetky brvy sa pohybujú naraz – vírenie
postupuje po tele črievičky v rytmických vlnách.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/4600-drobne-vodne-zivocichy/