Parazitické ochorenia

Prírodné vedy » Biológia

Autor: primak
Typ práce: Referát
Dátum: 04.08.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 469 slov
Počet zobrazení: 12 497
Tlačení: 976
Uložení: 957
Parazitické ochorenia
 
Parazit - živočích, kt. využíva a poškodzuje svojho hostiteľa - iného, druhovo odlišného a väčšieho živočícha alebo človeka. Potrebuje aj medzihostiteľa, v kt. tele prebieha časť vývinového cyklu. Sú jednobunkové, mnohobunkové parazity.
 
Jednobunkovce
Prvoky - sú schopné samostatne existovať a vykonávať všetky život. funkcie. Majú vyvinuté organely, slúžiace na pohyb (bičíky). Ochorenia vyvolané prvokmi:

TOXOPLAZMÓZA - v črevnom trakte mačky domácej prekonáva parazit zložitý vývoj a tvorí odolné cisty, kt. mačka vylučuje stolicou. Vo vlhkej pôde môžu existovať veľmi dlho, vo vode rok. Ohrozené sú deti pri hre na pieskoviskách, ľudia, pracujúci na záhrade. Môžu sa nakaziť aj zvieratá. Infekcia prebieha buď ako vrodená - má ťažký priebeh, môže dôjsť k potrateniu plodu. Získaná forma- hlavne u ľudí s poruchou imunity. Prameň: mačka, králik, domáce úžitkové zvieratá, pes, srnce, diviaky. Nákaza sa šíri nedostatočnou hygienou alebo konzumáciou nedostatočne tepelne spracovanej stravy (mäsa).

TRICHOMONIÁZA - postihuje najmä ženy. Vyvolávateľ: bičíkovec. Prenáša sa pohlavným stykom. U mužov ochorenie prebieha bez príznakom. U žien sa prejavuje po 7-10 dňoch. Zjaví sa silný pošvový výtok, v kt. sa nachádza veľké množstvo parazitov. Pri liečbe je nevyhnutné preliečiť aj partnera. Infekcia je rozšírená.
 
Mnohobunkovce
Parazitárne červy - v našich zemepis. šírkach sú to červy parazitujúce v črevách.
MRĽA DETSKÁ - parazituje v tenkom čreve, do tela sa dostáva prehltnutím vajíčok najčastejšie špinavými rukami. Vyskytuje sa v detských kolektívoch  Samičky kladú vajíčka do okolia konečníka, čo spôsobuje svrbenie, tak sa vajíčka ľahko špinavými rukami prenášajú do okolia. Pri liečbe a prevencii je dôležité dodržiavať hygienu.

HLISTA-ŠKRKAVKA - jej vajíčka sa nachádzajú na neumytej zelenine. Tak sa dostávajú do žalúdka a spustí sa vývin škrkavky. Z vajíčka sa vyliahne larva, kt. sa cez steny čreva dostáva do krvného obehu a prechádza do pľúc. Larvy sa ďalej vyvíjajú, prechádzajú do priedušiek a chorý ich vykašliava. Opäť ich zhltne a tak sa dostanú zas do čreva, kde sa z nich vyvinie dospelá škrkavka. Dospelé samičky opäť kladú vajíčka, kt. sa vylučujú so stolicou. Chorí majú tráviace ťažkosti, aj nepriechodnosť čriev. V období vývinu v pľúcach vyvolávajú dusivý kašeľ. Prevencia: dôkladná hygiena.

PÁSOMNICA
- parazit, kt. ako medzihostiteľa využíva hovädzí dobytok, ošípané. Vajíčko sa krvou dostane do svalov, vytvorí sa cista - úhor. Po konzumácii nedost. tepelne uprav. mäsa sa dostáva do čriev človeka a vyvíja sa na dospelú pásomnicu.
 
Parazity na koži
SVRAB - vyvoláva svrabovec zo skupiny roztočov. Príznakom je silné svrbenie celého tela. Parazit si vytvára chodbičky, do kt. samičky kladú vajíčka a z nich sa liahnu nové parazity. Pri poškrabaní môžu vznikať infekcie. Ochorenie sa prenáša priamym kontaktom. Pri liečbe použiť: dezinfekčné masti, páliť alebo vyvariť šatstvo, hygiena.

KLIEŠTE - kliešť obyčajný žije najmä v lesoch, v porastoch. Napadá cicavce aj človeka  a živí sa ich krvou. Ak je infikovaný môže prenášať vírusy, kt. vyvolávajú kliešťový zápal mozgových blán alebo boreliózu. Kliešťa treba odstrániť z kože.

VŠI - zavšivavenie sa vyskytuje často. Voš detská parazituje vo vlasovej časti hlavy. Samička za mesiac nakladie až 300 vajíčok, kt. sú prilepené na vlasoch a nazývame ich hnidy. Pri zavšivavení je potrebné opakovane umývať hlavu dezinfekčným šampónom.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu