Klonovanie

Klonovanie
 
7.1 Etika
Zatiaľ môžeme zasahovať do genofondu len niektorých živočíšnych druhov- ovce(Dolly), domáce miláčiky, myši. Reprodukčné klonovanie, čo sú genetické manipulácie v humárnej medicíne, sú zatiaľ zakázané. Operácie s ľudskými embryami sú dovolené len v snahe o zvýšenie ich životaschopnosti. Naklonovať 1. ľudské embryo sa podaril americkým vedcom v súkromnej americkej výskumnej spoločnosti. Tvrdia , že v žiadnom prípade nechcú klonovať ľudské bytosti, ale ich naklonované     obr.č.14: obrázok z filmu Ostrov ľudské embryá slúžia na výskum kmeňových buniek a liečebné účely (Terapeutické klonovanie). „Je to bunkový život, nie ľudský,“ vyhlásil výkonný riaditeľ spoločnosti Advanced Cell Technology, Michael West. Pri klonovaní vedci použili klasický postup: zobrali bunku z kože darcu a ľudské vajíčko. Z vajíčka odstránili genetický materiál (DNA) a nahradili ho DNA z jadra darcovej bunky. Vajíčko sa začalo deliť, akoby bolo oplodnené spermiou, vedci však zabránili jeho ďalšiemu vývoju v štádiu, keď ho tvorilo šesť buniek. Kmeňové bunky sú v podstate univerzálne, môžu sa vyvinúť na akýkoľvek typ tkaniva, ktoré by mal pacientov organizmus po transplantácii v podstate bez komplikácií prijať. To je aj jeden z argumentov vedcov, ktorí chcú rozvinúť techniku klonovania ľudských embryí na liečebné účely.
 
7.2 Klonovanie myší
Vedci naklonovali myši pomocou dospelých kožných kmeňových buniek. Vedci izolovali bunky z myších vlasových folikulov. Potom vzali neoplodnené myšie vajíčka a nahradili ich jadrá jadrami z buniek kože. Efekt je slabý, pretože zo stoviek pokusov môže uspieť len pár. Ďalším výskumom by mohli vedci prísť do štádia, kedy bude možné pomocou kožných buniek vyriešiť vnútorné ochorenie pacientov nahradením nakazených buniek bunkami, ktoré dokážu zničiť chorobu alebo aktivovať funkcie imunitného systéme. Klonovanie kožných buniek bude mať význam aj pre výskum zdravého fungovania tkanív, ktorých vzorky sú veľmi vzácne. 
 
 
7.3 Klonovanie slávnej ovce Dolly
Slávna Dolly -  Vedci v Škótsku naklonovali 5. júla 1996 ovcu Dolly,  ktorá bola prvý cicavec naklonovaný z dospelých telových buniek. Priebeh klonovania bol taký, že jadro  z bunky mliečnej žľazy dospelej ovce preniesli do neoplodneného vajíčka, z ktorého predtým odstránili genetický materiál.

Po splynutí toto vajíčko obsahovalo len chromozómy z bunky vemena jej skutočnej matky . Potom vajíčko implantovali do maternice inej ovce, ktorá  vynosila zárodok a porodila Dolly. Do roku 1997 sa vedci domnievali, že Dolly je z genetického hľadiska identická s ovcou, z ktorej pochádzala prenesená bunka a predpokladali existenciu zmesi mitochondrií oboch matiek. Ale neskôr vedci, ktorý naklonovali Dolly zistili, že vyše 99% DNA Dolliných mitochondríí nepochádza z buniek skutočnej matky, ale od ovce ktorá ju vynosila. 14. februára  Dolly zomrela na pľúcne ochorenie. Toto ochorenie je bežné pre ovce ,ktoré sú držané vo vnútri, takže jej úmrtie nebolo spôsobené klonovaním. Dolly zomrela ako šesť ročná, ale bežne sa tento druh dožíva  aj 12-15 rokov. Keďže Dolly bola naklonovaná z genetického materiálu jej šesť ročnej biologickej matky, geneticky sa narodila šesťročná. Čo znamená, že sa teoreticky dožila 12 rokov.

7.4 Klonovanie vlasov
Klonovanie vlasov - Proces metódy multiplikácie vlasov prebieha nasledovne: Raziacim nástrojom (s primerom asi 0,75 mm) sa získa 10 až 30 vlasových štepov, ktoré obsahujú zdravé folikulárne kmeňové bunky (presne ako pri transplantácii vlasov ihlou). Avšak namiesto okamžitej implantácie týchto štepov sa štepy laboratórne spracujú – kmeňové bunky sa v roztoku oddelia od vlasovej cibuľky. Potom sa tieto vlasové bunky namnožia a v laboratórnych obr.č.18: Klonovanie vlasov podmienkach dozrejú. Namnožené a zrelé vlasové bunky sa vstreknú do kožného tkaniva hlavy s veľmi tenkou ihlou (injekčnou striekačkou). Za určitý čas sa v miestach vpichov objavia nové vlasy.

Aj keď je klonovanie veľmi prospešnou metódou na liečebné účely Európska komisia, taktiež aj Vatikán odmieta klonovanie ľudských embryí na akékoľvek účely a v rámci vedeckých programov nebude takéto výskumy podporovať.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/5651-klonovanie/