Koreniny a pochutiny
Koreniny a pochutiny
Pochutiny – slúžia na dochutenie potravy
Koreniny – sú prírodné pochutiny
používané na zvýraznenie, prípadne vytvorenie, chuti, vône, farby, vzhľadu potravín
- mnohé sa využívajú ako konzervačné
látky
1. Rastliny ako koreniny
čeľaď: Ľaliovité
kvet: trojpočetný
plod: tobolka, bobuľa
významné druhy:
1. cesnak cibuľový (cibuľa)
- obsahuje éterické oleje, síru, vodu, cukor,
vitamín C, ...........
- dvojročná rastlina
2. cesnak kuchynský
- obsahuje sírne zlúčeniny, cukor, jód, vitamíny C
a B, ........
- trvalá rastlina s antibakteriálnym a antivírusovým účinkom
3. cesnak pažítkový
čeľaď: Mrkvovité
rasca lúčna
- obsahuje éterické oleje
- dvojročná rastlina
čeľaď: Hluchavkovité
majorán záhradný (list a kvet)
bazalka pravá (list)
čeľaď:
Ľuľkovité
paprika ročná (plod)
čeľaď: Zázvorovité
zázvor obyčajný (hľuzovitý
podzemok)
čeľaď: Vavrínovité
škoricovník cejlónsky (z kôry škorica, z listov škoricový olej)
vavrín pravý (bobkový list)
čeľaď: Peprovníkovité
peprovník čierny (plod – čierne korenie)
2. Rastliny ako pochutiny
čeľaď: Kapustovité
horčica biela
- zo
semien sa vyrába horčica
čeľaď: Čajovníkovité
čajovník čínsky
- obsahuje tamín (povzbudivé
účinky)
- je to 1,5 – 15 m vysoký vždyzelený ker pestovaný v trópoch a subtrópoch
čeľaď:
Marenovité
kávovník arabský
- obsahuje alkaloid – kofeín (povzbudivé účinky)
- ker dorastajúci do 6
m
- plodom je červená bobuľa s 2 semenami (zrnami kávy)
čeľaď: Kolovité
kakaovník obyčajný
- plody – kakaové boby obsahujú antioxidanty, minerály, alkaloidy (teobromín a kofeín s povzbudivým účinkom)
3. Huby ako koreniny a pochutiny
trieda: Bazídiové huby
jedlé huby: - obsahujú
bielkoviny, vlákninu, minerály (K)
hríb dubový
hríb smrekový
pečiarka poľná
bedľa vysoká
kozák
brezový
jedovaté huby: hríb satanský (jedovatý je len surový)
muchotrávka tigrovaná
muchotrávka zelená
muchotrávka červená
Zones.sk – Zóny pre každého študenta