Všeobecné poznatky o srdcových ochoreniach

Prírodné vedy » Biológia

Autor: studak
Typ práce: Referát
Dátum: 10.04.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 730 slov
Počet zobrazení: 2 269
Tlačení: 309
Uložení: 303
Všeobecné poznatky o srdcových ochoreniach  
1.1. Hlavné ochorenia srdca a ciev 
Medzi hlavné ochorenia, ktoré môžu postihnúť obehovú sústavu, zaraďujeme:
·  Akútnu, čiže náhlu stratu krvného objemu, ktorá vedie k zrúteniu cirkulácie a poruche funkcie hlavných orgánov ľudského tela.
·  Infekciu srdca alebo jeho obalu (perikardu, osrdcovníka), a tiež ciev, ktoré sa môžu následne infikovať.
·  Vzostup krvného tlaku v dôsledku nadmerného zadržiavania tekutín v organizme (väčšinou z neznámeho dôvodu, tzv. esenciálna hypertenzia) alebo pri obličkových ochoreniach následkom porušeného vylučovania tekutín.
·  Degeneratívne ochorenia ciev spôsobené chronickými ochoreniami (hypertenzia – vysoký tlak krvi, vysoká hladina cholesterolu, diabetes mellitus –  cukrovka), vedúce v konečnom dôsledku k nedokrveniu životne dôležitých orgánov.
·  Vakovité rozšírenie tepien podmienené defektmi v ich stene. Odborne sa nazývajú aneuryzmy a hlavným rizikom je ich prasknutie.
·  Narušenie normálneho prúdenia krvi spazmami (kŕčovité stiahnutie) tepien alebo zaklinenou krvnou zrazeninou (trombus) v priesvite ciev.
·  Srdcová nedostatočnosť ako druhotný dôsledok infarktov myokardu (myokard = srdcový sval) alebo nekontrolovanej hypertenzie, ktoré vyúsťujú do narušenia funkcie tohto životne dôležitého orgánu.
·  Poškodenie funkcie chlopní oddeľujúcich jednotlivé dutiny srdca.
·  Poruchy elektrického vedenia srdca narušujúce normálny rytmus jeho sťahov.
·  Ochorenia žilového (venózneho) systému, ktoré sťažujú návrat krvi do srdca a vedú k hromadeniu tekutín v častiach tela srdcu najvzdialenejších v dôsledku pôsobenia zemskej gravitácie, t. j. v dolných končatinách.

  1.2. Hlavné diagnostické metódy
·  Meranie krvného tlaku: bežne prostredníctvom ortuťových kalibrovaných tlakomerov, ktoré sú považované za najpresnejšie pri určovaní tak systolického (tlak v cieve počas systoly, systola = fáza činnosti srdca, sťah srdcovej komory, počas neho dochádza k nárazovému vypudeniu krvi do systémového obehu, na tepnách je toto vypudenie hmatateľné vo forme pulzu) ako aj diastolického tlaku (tlak v cieve počas diastoly, komora je ochabnutá, krv do nej priteká z predsiení a nedochádza k vypudzovaniu krvi do systémového obehu). Existuje možnosť 24-hodinového monitorovania tlaku krvi.
·  Analýza krvných buniek a určitých parametrov súvisiacich s činnosťou srdcovo-cievneho systému vrátane takzvaných rizikových faktorov (napr. cholesterol, tuky v krvi).
·  EKG (elektrokardiogram): záznam elektrickej aktivity srdca schopný odhaliť poruchy rytmu alebo chyby vo vedení vzruchov, ktoré sú rozhodujúce pre striedanie zmršťovania a ochabovania srdcového svalu.
·  Záťažové testy (takzvaná ergometria, na stacionárnom bicykli alebo na bežiacom páse): počas záťaže sa zhotovuje záznam EKG a vyhodnocuje v spojitosti s pacientovými ťažkosťami v zmysle bolestí na hrudníku.
·  Echokardiografia: ultrazvukové vyšetrenie štruktúry a funkcie jednotlivých dutín srdca, umožňuje posúdiť prietoky a funkčnosť chlopňového aparátu.
·  Moderné zobrazovacie metódy ako CT (počítačová tomografia) alebo magnetická rezonancia.
·  Katetrizácia srdca: vsunutie katétra („hadičky”) cez stehnovú žilu až do dutín srdca. Následné podanie kontrastnej látky umožňuje pod kontrolou röntgenového prístroja zobraziť prúdenie krvi v koronárnych cievach (vencovité tepny, cievy vyživujúce samotné srdce).

1.3. . Rizikové faktory srdcovo-cievnych ochorení
Medzi najdôležitejšie rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení patria:
- dedičnosť
- vek ( najväčší počet srdcových ochorení postihuje osoby medzi 50. až 70. rokom
- diabetes
- vysoký krvný tlak
- fajčenie
- vysoká hladina cholesterolu
- stres
-  nadmerné pitie alkoholu
- obezita
- nedostatok fyzického pohybu
- bakteriálne infekcie
Fajčenie cigariet
·  Stimuluje srdce, aby rýchlejšie bilo a zužuje cievy. Srdce preto ťažšie prečerpáva krv.
·  Znižuje zásoby kyslíka pre srdce a ostatné tkanivá.
·  Podporuje tvorbu krvných zrazenín (trombov) v cievach.
·  Zapríčiňuje zrýchlenie a nepravidelnú činnosť srdca - poruchy srdcového rytmu (srdcové arytmie).
·  Môže zapríčiniť zmenu hladiny tukov (lipidov) v krvi, čo môže viesť ku kôrnateniu ciev.
Zvýšená hladina cholesterolu v krvi
Potraviny, ktoré obsahujú veľa cholesterolu (živočíšne tuky), môžu zvýšiť v tele človeka hladinu cholesterolu. Pri správnej výžive však treba brať ohľad aj na vrodenú dispozíciu pre zvýšenú hladinu cholesterolu. Hoci telo určité množstvo cholesterolu a iných lipidov potrebuje, ich nadbytok zapríčiňuje vážne problémy - tieto tuky sa môžu usadzovať v stenách tepien. Štatistiky svedčia o tom, že vysoká hladina cholesterolu v krvi patrí k hlavným príčinám aterosklerózy. Čím vyššia je hladina cholesterolu v krvi, o to pravdepodobnejšie je, že sa vyvinie ochorenie srdca a ciev.
Nadváha
Nadváha znamená pre srdce prácu navyše. Aj v pokoji musí srdce u ľudí s nadváhou pracovať viac, lebo ich organizmus potrebuje na zabezpečenie tej istej činnosti viac kyslíka ako u ľudí bez nadváhy.
Štatistiky dokazujú :
·  Výskyt srdcových záchvatov je u osôb s nadváhou častejší ako u ľudí s primeranou váhou.
·  Riziko závažných ochorení srdca - aj s prípadnou následnou smrťou - sa zvyšuje so stúpajúcou nadváhou.
·  Pacienti s nadváhou majú častejšie vysoký krvný tlak a zvýšenú hladinu tukov krvi, čo tiež zvyšuje riziko srdcových chorôb.
 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu