Crohnova choroba

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 04.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 523 slov
Počet zobrazení: 3 964
Tlačení: 371
Uložení: 368
Crohnova choroba

Úvod
Zdravie. Je jedným zo základných predpokladov šťastného a tvorivého života človeka. Chápe sa ako jedna zo základných životných hodnôt. Je to dôležitá hodnota, ktorú je treba udržať čo najdlhšie a je potrebné ju ustavične posilňovať. Opakom slova zdravie je slovo choroba, alebo ochorenie. Vzhľadom na obrovskú rozmanitosť chorôb je nemožné popísať všetky ochorenia, preto som sa rozhodol vám bližšie opísať len jedno ochorenie a to Crohnovu chorobu. Venujem jej najbližších pár minút, pretože ju dosť dôverne poznám! Hoci, túto chorobu vlastne dôverne nepozná nikto – ani tí, ktorí ňou trpia, ani tí, ktorí sa ju pokúšajú liečiť, pretože je dosť nevyspytateľná.
Mojim cieľom je priblížiť ju verejnosti, pretože je to choroba dosť neznáma. Mnohí z Vás o nej asi ani nepočuli, neviete o nej a pritom ňou možno trpia vaši blízki, spolužiaci, kamaráti, alebo proste len denne na ulici stretávate ľudí, ktorých trápi.

Chcel by som vás teda oboznámiť s tým, čo to Crohnova choroba je, aké sú jej príznaky, aký je jej priebeh, aké obmedzenia prináša pre ľudí, ktorí ňou trpia, kde sa najčastejšie vyskytuje a ako ju liečiť. Taktiež by som chcel touto prezentáciou prípadne pomôcť pacientom s Crohnovou chorobu.
 
1.  Čo je Crohnova choroba ?
Choroba je pomenovaná po Dr. Burrillovi B. Crohnovi. Ide o autoimúnne/autoimunitné  ochorenie, pri ktorom je organizmus človeka nadmerne aktívny v rozpoznávaní a ničení a tak napáda niektoré štruktúry svojho vlastného tela. Pri tejto chorobe telo bojuje proti orgánom tráviacej sústavy a tým vznikajú zápaly. Postihnutá môže byť ktorákoľvek časť tráviacej sústavy. U väčšiny pacientov sa jedná o zápal tenkého a hrubého čreva, alebo ich prepojenia(Ileum), ale poznáme aj prípady, kedy je postihnutý pažerák, alebo žalúdok a taktiež sa môže zápal preniesť aj na slepé črevo. Toto ochorenie nie je nákazlivé, takže ho od nikoho nemôžete dostať ani nikoho ním nakaziť. Taktiež je toto ochorenie chronické (pretrvávajúce a dlhodobé- chronické ochorenie je pomaly sa vyvíjajúce) ochorenie.
 Obr. č.1: Schematické znázornenie lokalizácií Crohnovej choroby v tráviacom trakte s percentom frekvencie výskytu.

2. Prečo vzniká táto choroba ?
Jednoznačná príčina vzniku tohto ochorenia nie je doteraz celkom známa. Zrejme ide o viacero faktorov, kombináciou ktorých toto ochorenie vzplanie. Dnes už vieme, že jedným z týchto faktorov je genetická predispozícia jedinca, pretože vedci zistili, že neraz touto chorobou trpia viacerí členovia jednej rodiny. To však neznamená, že ochorenie sa dedí automaticky. V kombinácii s poruchou v imunitnom systéme, (ktorú tiež táto choroba vyvoláva), psychickým stresom a zlými stravovacími návykmi dochádza k spusteniu procesu v podobe zápalovej reakcie.

3. Kto ňou najviac trpí?

Crohnova choroba patrí medzi ojedinelé ochorenia a na svete ňou trpí približne milión ľudí. Môže sa vyvinúť v akomkoľvek veku, najčastejšie vo veku 15-25 rokov a u ľudí starších ako 60 rokov. Rovnako postihuje mužov aj ženy. Na Slovensku trpí Crohnovou chorobou približne 3500 ľudí, avšak ročne tento počet stúpa približne o 380 nových prípadov.

3.1 Výskyt Crohnovej choroby vo svete
Na Slovensku presný záznam o výskyte nie je, nakoľko register pacientov s Crohnovou chorobou ešte len vzniká. Ale približné číslo vieme a patríme medzi krajiny s vyšším počtom tohto ochorenia. Najväčší výskyt je v krajinách priemyselne rozvinutých.

4. Aké sú príznaky Crohnovej choroby ?
Pretrvávajúca hnačka (riedka, vodnatá stolica, alebo časté pohyby čriev), potreba častej návštevy toalety, bolesť (zvyčajne v pravej dolnej časti brucha), horúčka a niekedy krvácanie z konečníka. To všetko sú charakteristické príznaky Crohnovej choroby, ale u rôznych ľudí môžu byť rôzne a môžu sa meniť aj časom. Príznaky závisia od toho, ktorá časť čreva je postihnutá. Môže dôjsť aj ku strate chuti do jedla a následnej strate hmotnosti, z toho dôvodu, že strava sa ťažko vstrebáva a telo tým nezískava potrebné živiny. Ďalším bežným príznakom je únava. Deti s Crohnovou chorobou môžu trpieť oneskorením rastu. Ďalšími príznakmi sú časté bolesti kĺbov, malé ranky na perách, suchá dopraskaná koža s rôznymi vyrážkami a navyše tieto deti sú náchylnejšie na vírusové ochorenia, pretože majú silne narušený imunitný systém.

Pri tomto chronickom ochorení sa striedajú dve obdobia: obdobia vzplanutia (recidíva, relaps) s obdobiami, kedy sa vyskytuje len málo príznakov (remisia= zmiernenie príznakov a návrat k dobrému zdravotnému stavu). Chronický stav sprevádza pacienta celý život. Závažnosť a frekvencia výskytu príznakov je u rôznych ľudí rôzna. Malá skupina ľudí s Crohnovou chorobou zažije len jednu alebo dve recidívy choroby za celý život, zatiaľ čo počas väčšiny života nemajú nijaké príznaky. Iní zase majú časté a ťažké recidívy. Väčšina ľudí patrí niekde doprostred. Najhoršie je obyčajne prvé prepuknutie choroby. Najčastejšími komplikáciami choroby sú vredy, ktoré následne praskajú a vznikajú tzv. fistuly (spojky medzi jednotlivými črevnými kľučkami navzájom alebo medzi črevom a ďalším orgánom prípadne kožou). Fistula vyzerá v tráviacom trakte ako „dierka“ cez ktorú vyteká hlien, hnis, alebo priamo stolica priamo do tela.
Ďalšou komplikáciou bývajú abscesy (hnis nazbieraný v dutine), ktoré sa môžu vyskytovať kdekoľvek v brušnej dutine.

5. Aká je liečba ?
Liečbou sa dá ochorenie kontrolovať, no nie vyliečiť. Pre túto chorobu teda neexistujú lieky, ktoré by ju vyliečili. To znamená, že ide o dlhotrvajúcu chorobu, čo však neznamená, že by bola smrteľná. To určite nie je. Väčšina ľudí s Crohnovou chorobou vedie plnohodnotný a produktívny život. Existuje však liečba, ktorá ju môže udržať pod kontrolou. Táto liečba neodstraňuje príčiny nešpecifického zápalu, ale je zameraná na zmiernenie príznakov aktivity ochorenia a predchádzanie jeho opakovania. Vzhľadom na to, že ide o ochorenie, ktoré vzniká na základe abnormálnej imunitnej odpovede, liečba je zameraná na potlačenie imunitných procesov. Liečba Crohnovej choroby má tri základné postupy:
1. Medikamentózna liečba
2. Dietetické opatrenia
3. Chirurgická liečba
 
5.1 Medikamentózna liečba
Základom tejto liečby sú rôzne tabletky, sáčky s granulami, alebo nálevy. Avšak tieto lieky majú aj veľa nežiaducich účinkov.

5.2 Dietetické opatrenia
Súčasťou celkovej liečby je aj dodržiavanie diétneho režimu a celková úprava životosprávy. Cieľom diéty je nájsť stavu ľahko stráviteľnú a takú, ktorá tzv. nenafukuje. V prípade Crohnovej choroby neexistujú presne vymedzené stravovacie opatrenia, pretože každý pacient reaguje rozdielne na iné typy potravín. Pre pacientov existujú len určité odporúčania, ktoré radia pacientom aké potraviny sú dobre tolerované. Pacient by mal ale aj tak spoznávať sám seba a zistiť, ktoré potraviny mu vyhovujú a v akom množstve a ktoré zas nie. Preto často dochádza aj k omylom u pacientov, zje potravinu, prípadne korenie, ktoré ešte neokúsil a môže nastať vzplanutie tejto choroby, ktoré často vedie k liečbe chirurgickej. Ale ak niekomu napríklad nevyhovuje určitý typ potravy, tak môže nájsť inú formu úpravy, v ktorej túto potravinu znesie.

5.2.1 Strava

V tejto diéte sa bežne obmedzujú potraviny, ktoré sú normálne považované za veľmi zdravé. Preto pacient musí dávať pozor na to čo je a nájsť stravu zdravú a zároveň takú čo mu neubližuje. Pacienti, by mali zo svojho jedálnička úplne vyradiť rafinované potraviny (keksy, práškové polotovary, konzervy a pod.), cukry a sladkosti , kofeínové nápoje, alkohol, sýtené nápoje, potraviny obsahujúce laktózu. Nemali by jesť ani príliš studené jedlá a ani príliš teplé. Naopak, mali by si dávať pozor na dostatočný príjem vitamínov a minerálnych látok, dostatok tekutín (min. 2 litre denne) a dostatok bielkovín.

5.2.1.1 Vláknina

Je to jedna z látok, ktorá v tráviacom trakte zanecháva nestráviteľné zbytky , ale na zdravé črevo má taktiež blahodarné účinky. V kľudovom štádiu je teda vláknina povolená v niektorých dobre stráviteľných potravinách (banány, ovocie, ovsené vločky, ...). Vláknina navyše potláča bolesti, kŕče a plynatosť. Počas recidívy, kedy je aktívna choroba, je potrebné totálne vylúčiť vlákninu zo svojho jedálnička, pretože strava musí byť šetriaca a bez zvyšková (vylúčiť celozrnné pečivo, čerstvé ovocie,...)

5.2.1.2 Mäso

Je povolené, avšak s čo najmenším počtom korenín a dochucovadiel, vypustiť z jedálnička údeniny, mastné pokrmy, vyprážané jedlá, konzervy, slaninu, šunka povolená s čo najväčším podielom mäsa a mala by byť diétna.

5.2.1.3 Pečivo

Má byť aspoň deň staré, nie čerstvé, nie celozrnné a vyhnúť sa lístkovému cestu a kysnutému cestu.

5.2.1.4 Zelenina a ovocie 

Ľahko stráviteľná, ktorá nedráždi tráviaci trakt, zelenia by sa mala podávať bez jadierok, kôstok a bez šupiek.

5.2.1.5 Doplnky výživy

Sú to vysoko energetické, výživné a bezzvyškové doplnky s vysokým podielom bielkovín a vitamínov a minerálov vo forme nápojov, ktoré si má možnosť každý pacient s Crohnovou chorobou dať predpísať u svojho gastroenterológa.
Obr. č.4: Výživový doplnok

5.3 Chirurgické opatrenia
V prípade, že medikamentózna liečba nie je účinná a objavia sa komplikácie, pristupuje sa k chirurgickej liečbe. Odstraňuje sa postihnutá časť.

6. Slávni ľudia s Crohnovou chorobou

-  Frank Fritz – slávni herec, ktorý povedal: „Crohnova choroba je ako kačka. Vyzerá kľudne, len tak si voľne pláva po hladine, ale pod hladinou kope nohami ako šialená.
-  Kevin Dineen – kanadský hokejista, ktorý skončil so svojou hokejovou kariérou krátko po diagnostikovaní Crohnovej choroby.
„Trvalo mi asi 10 rokov naučiť sa žiť s niečím, čo sa nedá vyliečiť a zobralo mi  to to, čo som mal rád.“

7. Rady pre pacientov s Crohnovou chorobu
· Naučte sa s touto chorobou žiť a viesť plnohodnotný život
· Naučte sa vyvarovať psychickým stresom
· Zistite aké potraviny Vám vyhovujú a ktoré zas nie, vyvarujte sa tým nevyhovujúcim a dodržujte diétu
· Nenechajte sa počas jedla vyrušovať, neponáhľajte sa s jedením, jedzte po malých sústach
· Jedzte pravidelne, aspoň trikrát denne
· Neprejedajte sa!

Záver
V tejto práci som sa pokúsil vás oboznámiť s Crohnovou chorobou, detailne ju rozobrať od jej vzniku cez fungovanie až po jej liečbu. Vysvetliť vám, aké obmedzenia a dopady má táto choroba na pacientov ňou trpiacich. Verím, že nadobudnuté informácie vám pomôžu lepšie pochopiť týchto ľudí. Mojim cieľom bolo tiež poradiť osobám trpiacim touto chorobou, čo najviac im vysvetliť o čo vlastne ide a hlavne im pomôcť. Hippokrates povedal: „Potrava má byť liekom“. (Hippokrates, 5. st p. nl.) Týmto mottom by sme sa mali riadiť úplne všetci, či sme zdraví, alebo chorí. Ak svojmu telu akýmkoľvek spôsobom ubližujeme, ono nám to vráti!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu