Diabetes mellitus (cukrovka)

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 04.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 374 slov
Počet zobrazení: 6 559
Tlačení: 428
Uložení: 453
Diabetes mellitus (cukrovka)
     
Úvod
Dôvod, prečo som si vybrala túto tému je , že som jednou z tých, ktorých postihla táto choroba. Myslím ,že jedine človek ktorý sa s danou chorobou stretol v živote vie najlepšie porozprávať ako sa s touto chorobou žije a čo všetko sa popri nej odohráva v ľudskej mysli. Sama si netrúfam tvrdiť , že viem o cukrovke všetko. Aj ja sa učím každým dňom spoznávať samu seba a katastrofy tejto zákernej choroby a zákernej preto lebo ako hovorí moja doktorka „cukrovka nebolí to je na tom to najhoršie“ lebo jej zákernosť sa nám neukáže na začiatku ,ale až po niekoľkých rokoch keď sa už nič nedá vrátiť späť. Pred tromi rokmi, mňa a  moju rodinu zasiahla krutá správa diagnostikovali mi cukrovku prvého typu. Nemohla som tomu uveriť, ja čo som športovala všade kde sa dalo , aktívne hrávala volejbal 4 krát do týždňa a dodržiavala správnu životosprávu. Nikto tomu nešiel uveriť a hlavne prečo práve ja som sa pýtala každý deň. No dnes to beriem úplne inak a na svete existujú aj omnoho horšie choroby a ľudia s ťažším osudom ako mám ja. Hlavne som šťastná, že mam takých skvelých rodičov a sestru, ktorý my vo všetkom pomáhajú a tak si mylím, že všetko sa dá v živote prekonať ak máte okolo seba ľudí, ktorí vám sú oporou tak ako mne moji blízky.
 
1. O cukrovke
Cukrovka ( diabetes mellitus) je chronické, doposiaľ nevyliečiteľné ochorenie, ktorého výskyt celosvetovo  ale aj v Slovenskej republike neustále narastá.  Dnes hovoríme o  cukrovke ako o epidémii tretieho tisícročia. V súčasnosti  sa  počet diabetikov vo svete odhaduje na  140 miliónov a podľa prognostických štúdií sa ich počet o 25 rokov zvýši na 300 miliónov.
Cukrovka je choroba látkovej premeny. Jej najvýraznejším prejavom je zvýšenie cukru v krvi (hyperglykémia). Zvýšenie hladiny krvného cukru (hyperglykémia) je následkom poruchy vylučovania inzulínu a/alebo účinku inzulínu v cieľových tkanivách. Pri cukrovke okrem nedostatočnej  premeny cukrov v organizme dochádza aj k poruche spracovania tukov, bielkovín, minerálnych látok a vody. Zvýšené hodnoty krvného cukru v priebehu rokov vedú k poškodeniu ciev. Postihnutie malých ciev (diabetická mikroangiopatia)  sa prejavuje zhoršením zraku, poškodením funkcie obličiek a nervov. Zmeny na veľkých cievach  (diabetická makroangiopatia)  zapríčiňujú  nedokrvenie končatín, srdca a mozgu.
 Na reguláciu hladiny cukru v krvi je nevyhnutná prítomnosť hormónu inzulínu. Inzulín sa produkuje v tzv. B- bunkách Langerhansových ostrovčekov v podžalúdkovej žľaze (pankrease). Z pankreasu sa inzulín vylučuje do krvi  a potom sa naviaže na inzulínové receptory  na povrchu rôznych buniek ( predovšetkým svalových , tukových, pečeňových buniek). Naviazaním  inzulínu na svoj receptor sa glukóza dostáva do  buniek.  Inzulín  predstavuje kľúč , ktorý otvára bunku pre glukózu. Pri cukrovke  cukor z potravy nemôže byť vychytaný bunkami, zostáva teda v krvi,  a preto má  neliečený  diabetik trvalo vysokú hladinu cukru v krvi (hyperglykémiu). Keď je hladina cukru  v krvi veľmi vysoká, časť cukru  prechádza do moča. Odtiaľ je  názov diabetes – čo znamená  pretekať a  mellitus čo je sladký ako med.
 
1.1 I.typ diabetes mellitus
Cukrovka 1. typu: tento typ cukrovky je  podmienený imunologicky,  organizmus vytvára protilátky proti  vlastným B-bunkám Langerhansových ostrovčekov podžalúdkovej žľazy (pankreasu) - ktoré v zdravom  organizme produkujú hormón  inzulín.  Nastáva porucha systému odolnosti,  organizmus akoby bojoval sám proti sebe. Dochádza k pomalšiemu  alebo rýchlejšiemu  usmrcovaniu týchto B-buniek , čo vedie k úplnému zániku tvorby inzulínu. Pacienti  s týmto typom cukrovky sú životne závislí na  dodaní hotového inzulínu do organizmu v podobe injekcie.  V prípade  jeho nedodania zvonka  by došlo k rýchlemu rozvratu vnútorného prostredia , bezvedomiu a smrti pacienta. Vyskytuje sa najčastejšie u detí a mladých  dospelých , môže sa však vyskytnúť aj  u jedincov starších ako 30 rokov. K typickým klinickým príznakom cukrovky 1. typu patrí zvýšený smäd, časté močenie, nevysvetliteľné chudnutie.
 
1.2 II.typ diabetes mellitus
Cukrovka 2. typu: tento typ ochorenia predstavuje viac ako 90% všetkých  prípadov cukrovky. Začína sa väčšinou po 40 roku života, avšak v posledných  rokoch sa táto hranica  posúva aj do mladších vekových skupín Cukrovka 2. typu  je podmienená  nerovnováhou medzi produkciou inzulínu v B- bunkách pankreasu  a účinkom  inzulínu v cieľových tkanivách ( svalové, tukové, pečeňové tkanivo). Cukrovka  2. typu je typické civilizačné ochorenie. Musíme mať pre ňu určité dedičné ( genetické)  dispozície ale tie má možno tretina populácie a nie všetci ochorejú.  Aby však  vznikla cukrovka 2. typu  dôležitú  úlohu hrajú faktory vonkajšieho prostredia. Najdôležitejším  vonkajším faktorom je nadváha a obezita, ktorú má  60-90% týchto pacientov.  Pri cukrovke 2. typu sú klinické príznaky zvyčajne  menej výrazné ako pri cukrovke 1. typu.  Často ochorenie môže prebiehať mesiace až roky skryto a  manifestuje  až komplikáciami ( napr. príznakmi poškodenia nervov). Na cukrovku 2. typu treba myslieť aj pri rôznych  opakujúcich sa kožných a močovo-pohlavných infekciách. Niekedy môže viesť k diagnóze svrbenie. K odhaleniu môže dôjsť aj pri očnom vyšetrení pre poruchu zraku. Často sa cukrovka 2. typu diagnostikuje počas  pobytu v nemocnici pre úplne iné  ochorenie ( napr. pre srdcový infarkt, porážku).
 
2. Pomôcky diabetikov
2.1 Inzulínové pero
Podávanie inzulínu striekačkou je časovo aj technicky náročné. V mnohých prípadoch napriek snahe pacienta aj zdravotného personálu nemá často požadovaný efekt. „Kde rýchlo nájdete v meste miesto na podanie inzulínu? Inzulín sa musí skladovať v chladničke, pred použitím do striekačky sa musí ohriať na izbovú teplotu, čo znamená vytiahnuť ho aspoň pol hodiny pred použitím. Potom natiahnuť inzulín do striekačky, overiť správnosť dávky a podať. Čas potrebný na podanie inzulínu striekačkou je od 3 do 10 minút.
 
2.2 Glukomer
Ako merať:
1.)  nasadiť prúžok na glukometer
2.)  dať kvapku krvi na prúžok
3.)  výsledok do 5 sekúnd

3. Strava diabetika
Zakázanéjedlá
Diabetik by nemal jesť cukor a jedlá alebo nápoje, ktoré sú ním sladené.  Nevhodné sú ďalej veľmi sladké druhy ovocia, kandizované alebo cukrom prisladené ovocie. Nemal by konzumovať tučné bravčové mäso, slaninu, kačice, husi, zabíjačku (oškvarky, klobásy), salámu, mastnú šunku, paštéty, bravčovú masť a maslo. Z mliečnych výrobkov sú zakázané plnotučné mlieko, jogurt, tvaroh, tučné syry a smotana. Z rýb mastné druhy ako napr. úhor.
Nápoje
Vhodným nápojom je čistá voda, sódová voda, nesladená minerálna voda s nízkym obsahom sodíka, voda s citrónom osladená umelým sladidlom, diabetický čaj, šípkový čaj, zrnková káva (ak nemá vysoký krvný tlak) a melta.
Nevhodné nápoje: všetky tie limonády, ktoré sú sladené cukrom - sacharózou alebo glukózoupozrietiketu! 
Alkoholické nápoje: vhodné je 1/2 – 1 dcl dobrého vína/denne (ak nie je súčasná porucha pečene). Neodporúčajú sa polosladké a sladké druhy vína a likéry.
Rozšírený je pomýlený názor, že cukrovka sa dá vyliečiť alkoholom.
Pivo obsahuje okrem alkoholu aj sladové látky, ktoré sa rýchlo v organizme menia na glukózu.
Sladidlá
Vhodné sú sladidlá bez energetického obsahu: sacharín, cyklamáty a aspartam.
Nevhodné sú sladidlá, ktoré obsahujú energiu ako napr. fruktózu, sylitol a sorbitol.

4. prevencia pred cukrovkou
Kontrola hmotnosti - primeraná telesná hmotnosť (to je taká, ktorú vieme reálne dosiahnuť a udržať), pri nadhmotnosti a obezite je nutná redukcia telesnej hmotnosti aspoň o 5 -7 %
-zvýšenie fyzickej aktivity - Medzinárodná federácia diabetu (IDF) odporúča aspoň 30 minút denne miernej fyzickej aktivity ako je rýchla chôdza, plávanie, bicyklovanie a tancovanie.
-nefajčenie
-rovnováha medzi kalorickým príjmom a telesnom aktivitou, ktorá je zameraná na dosiahnutie alebo udržanie "zdravej" telesnej hmotnosti
-zvýšený príjem ovocia a zeleniny (porcia ovocia alebo zeleniny s každým jedlom), celkové množstvo 500 až 600g denne (výnimočným zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov sú tmavozelené, tmavomodré, tmavočervené, tmavooranžové a sýtožlté druhy zeleniny; ovocie a zelenina obsahujú aj vlákninu, ktorá je dôležitou súčasťou zdravej výživy)
-konzumácia rýb minimálne 2-krát do týždňa
-minimalizácia konzumácie nápojov a jedál s pridaným obsahom cukrov
-výber jedla s nízkym obsahom soli
-obmedzená konzumácia alkoholu.

5. Anketa

Pýtala som sa ľudí , či by vedeli poskytnúť 1. pomoc diabetikovi v prípade diabetického šoku. Oslovila som prevažne ľudí od 17-50 rokov.
Kedy: 5.5.2012
Kde: Horná strieborná ulica
Opytaných: 20
Zučastnených mužov: 10
Žien: 10
Odpovedalo áno : 8
Odpovedalo nie : 10
Odpovedalo možno : 2
Hodnotenie ankety: Bola som prekvapená zo záujmu ľudí na túto tému a ochotu spolupracovať so mnou.
 
 
Záver:
Dúfam, že sa všetci poučili o dôležitosti svojho zdravia a budú si ho ešte viac vážiť ako doteraz. Cukrovka je obsiahla téma , ale dúfam , že som vám priblížila jej aktuálnosť a že si niečo z toho všetci zoberieme do života. A nebudeme ľahostajní voči svojmu zdraviu a ani zdraviu toho druhého. Pretože nie vždy keď vidíme niekoho odpadnutého na ceste, na zemi v parku alebo aj v obchode majte na pamäti , že je to možno človek ktorý má len problémy s krvným cukrom a nie s alkoholom.  

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu