Infarkt myokardu

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 05.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 040 slov
Počet zobrazení: 4 278
Tlačení: 400
Uložení: 387
Infarkt myokardu

Úvod
Predmetom tejto práce je srdce a ochorenie infarkt myokardu, ktoré tento orgán postihuje. Podrobne sa zaoberám stavbou srdca a priebehom infarktu myokardu, následne jeho prejavmi, príčinami, prvou pomocou, liečbou a prevenciou tohto ochorenia. Na záver popisujem chirurgický zákrok bypass.
Túto tému som si vybrala z toho dôvodu, že toto ochorenie postihlo oboch mojich starých rodičov a chcela som sa o ňom dozvedieť čo najviac. Keďže vo veľmi veľa prípadoch infarkt myokardu spôsobuje smrť, je dôležité ľudí čo najviac informovať o tomto ochorení, aby vedeli poskytnúť prvú pomoc a aby vedeli, čo môžu urobiť pre seba, aby sa v budúcnosti tomuto ochoreniu vyhli.
Informácie, ktoré som použila na spracovanie tejto práce som čerpala najmä z kníh špecializovaných na ochorenie infarkt myokardu. Jediným problémom bolo, že jedna z kníh bola v českom jazyku, takže prekladanie českej terminológie do slovenskej spomaľovalo tvorbu práce. Druhým zdrojom informácii pre túto prácu bol internet, stránky zamerané na kardiologické problémy a špeciále na infarkt myokardu. Na väčšine stánok som našla tie isté informácie, líšili sa jedine štýlom, akým boli napísané. Veľmi ma prekvapilo, že mnohé z týchto stránok ponúkajú aj praktické oboznámenie sa s ochorením, napísané bez medicínskej terminológie, takže aj bežný človek, ktorý nerozumie odborným výrazom, môže ľahko tieto informácie ponúkané stránkou pochopiť.
 
1. Srdce
1.1  Srdce a jeho uloženie
Srdce (po latinsky cor, po grécky cardia) je dutý svalový orgán, ktorý pumpuje krv cez obehovú sústavu. Toto pumpovanie je umožnené rytmickým sťahovaním, inak povedané kontrakciami svaloviny srdca. U človeka je uložené medzi pľúcami, hrudnou kosťou a bránicou. Leží na stredovej línii tela, väčšou časťou vľavo. Váži asi 340 g u mužov a o niečo menej u žien. Jeho dĺžka od bázy k hrotu je asi 14 cm. Môžeme povedať, že srdce sa nachádza v medzipľúcí.  Zvonka je kryté väzivovým obalom, ktorý sa nazýva osrdcovník (perikard). Vo vnútri perikardu sa nachádza tenká dvojitá membrána. V tomto úzkom dvojitom vaku sa nachádza perikardiálny priestor vyplnený malým množstvom tekutiny, ktorá chráni srdce pred trením  a nárazmi.
 
1.2  Stavba srdca
Srdce je tvorené priečne pruhovanou svalovinou, ktorá sa nazýva myokard. Vnútro srdca vypĺňa blana, ktorá tvorí aj chlopne medzi predsieňami a komorami- endokard. Vonkajší povrch tvorí väzivo epikard. Celé srdce je uložené vo vaku, ktorý sa volá perikard (osrdcovník). Srdce má 4 dutiny, ktoré ho pozdĺžne delia na pravé a ľavé srdce. Sú to: pravá predsieň, pravá komora, ľavá predsieň, ľavá komora. Predsiene (atrium) a komory (ventriculum) sú  od seba navzájom oddelené chlopňami, ktoré zabraňujú spätnému prúdeniu krvi. V pravom srdci sa medzi predsieňou a komorou nachádza trojcípa (trikuspidálna) chlopňa. V ľavom srdci sa medzi predsieňou a komorou nachádza dvojcípa (mitrálna) chlopňa. Prečerpávanie krvi je zabezpečené nepretržitým zmršťovaním-systola a ochabovaním- diastola svaloviny. V čase diastoly sa plní krvou, ktorá preteká do žíl. Systola začína zmrštením predsiení. Tým sa krv vytlačí do komôr. Nasleduje systola komôr, ktorá umožní, že krv sa nahrnie do tepien. Svalovina komôr je silnejšia ako svalovina predsiení, ľavá komora ju má najsilnejšiu, pretože z nej srdce vytláča krv do celého tela. Krvné zásobenie srdca zabezpečujú koronárne (vencovité) tepny, ktoré vystupujú priamo zo srdcovnice. Koronárne tepny privádzajú kyslík a živiny jednotlivým bunkám myokardu. Odkysličená krv sa potom zo srdca odvádza srdcovými žilami.
 
2 Infarkt
2.1 Priebeh infarktu
Infarkt je stav, ktorý vzniká zastavením prívodu krvi do časti srdca, čo vedie k zastaveniu činnosti danej časti srdca a následne k jej odumretiu. Zastavenie prívodu krvi je spôsobené upchaním koronárnej tepny. Keďže toto upchatie krv nedokáže obtiecť, časti srdca, ktorú tepna vyživuje chýba kyslík a následne na to odumiera. Takýto stav sa nazýva nekróza myokardu. Nekróza sa hojí jazvou. Tepna sa upcháva trombózou (krvnou zrazeninou), ktorá vzniká prasknutím aterosklerotického plátu v stene cievy. Tento plát je nános cholesterolu, ktorý sa roky hromadí v stene cievy. Kvôli nemu sa zužuje prietok krvi cez cievu. Postupne sa v ňom vytvárajú trhliny, až nakoniec praskne a vytvorí sa krvná zrazenina. Ak  sa prietok krvi rýchlo neobnoví, vzniká akútny infarkt myokardu. Podobne dôjde  k upchatiu tepny pri postupnom narastaní aterosklerotického plátu.
 
Podľa toho, aká veľká časť steny srdca je postihnutá uzáverom tepny, rozlišujeme dva typy infarktu:
· Transmurálny = Q-infarkt myokardu- postihnutá je celá hrúbka steny
· Netransmurálny = non-Q infarkt myokardu - postihnutá je len vnútorná vrstva srdca

2.2 Príznaky infarktu
Infarkt myokardu sa prejavuje pomocou viacerých symptómov. Tieto symptómy môžu byť rôznorodé, líšia sa od človeka k človeku. V niektorých prípadoch dokonca dochádza k infarktu bez sprievodných príznakov, vtedy sa jedná o takzvaný nemý infarkt. Jedným z hlavných príznakov je zvieravá, pálivá bolesť za hrudnou kosťou. Bolesť sa ďalej šíri do ľavej ruky, čeľuste, krku, chrbta a brucha. Bolesť v bruchu vyvoláva nepríjemné nutkanie na vracanie. Môže trvať niekoľko desiatok minút alebo hodín.
Ďalšími príznakmi sú:
· nadmerné potenie
·  zvracanie
·  strata vedomia
·  šok
·  panika a strach zo smrti.

2.3 Príčiny vzniku infarktu
Príčin vzniku infarktu myokardu je viacero. Najväčší nepriaznivý vplyv majú:
1.  Vysoký krvný tlak - alebo artériová hypertenzia urýchľuje hromadenie cholesterolu v krvi a tvorbu aterosklerotického (alebo cholesterolového) plátu, ktorý neskôr spôsobuje upchatie cievy. Pri vysokom krvnom tlaku sú steny tepien veľmi namáhané, strácajú elasticitu, ich steny hrubnú a zužujú sa. Užšie tepny spôsobujú zvyšovanie tlaku krvi, čo má za následok vytváranie ďalších nánosov tuku v ich stenách. Rozsiahle výskumy potvrdzujú, že ľudia s permanentne vysokým krvným tlakom majú väčšiu šancu, že ich postihne infarkt myokardu.
2.  Fajčenie - cigarety neškodia len pľúcam, ale vo veľkej miere majú nepriaznivý vplyv aj na srdce. Fajčenie stimuluje srdce, aby rýchlejšie bilo a tým napomáha k zužovaniu ciev. Preto srdce oveľa ťažšie prečerpáva krv. Takisto znižuje zásoby kyslíka pre srdce a ďalšie tkanivá. Podporuje aj tvorbu krvných zrazenín v cievach, spôsobuje poruchy srdcového rytmu.
3.  Nesprávna strava - strava, ktorá obsahuje veľa cukrov, tukov a soli taktiež prispieva k vzniku infarktu. Ľudia, ktorí sa takto stravujú často trpia nadváhou, ktorá zvyšuje námahu srdca. Srdce človeka s nadváhou potrebuje na zdravé fungovanie viac kyslíka, ako srdce zdravého človeka, čo neskôr vedie k zužovaniu ciev a infarktu.
4.  Stres - príčinou stresu môžu byť vonkajšie faktory, ako napríklad problémy v zamestnaní/rodine, alebo vnútorné faktory, ako emocionálna nestálosť.  So stresovými situáciami sa telo vyrovnáva zrýchlením srdcovej činnosti a zvýšením krvného tlaku. Je to normálna a telu prirodzená reakcia, problém však nastáva, ak je organizmus vystavený takýmto situáciám príliš často, tým pádom je nepretržite zvýšený aj krvný tlak.
 
2.4 Prvá pomoc
Dve veci sú veľmi naliehavé, pretože ide doslova o každú minútu.
1)  Okamžite zavolať 155 alebo 112. Je veľmi dôležité zavolať rýchlu záchrannú službu, ktorá príde čo najskôr a poskytne ošetrenie.
2)  Po zavolaní záchrannej služby si vziať aspirin (odborne kyselina acetylsalicylová). Stačí jedna tabletka, v žiadnom prípade netreba viac. Aspirin patrí medzi lieky, ktoré pôsobia proti zrážaniu krvných doštičiek. Spomalením zrážania sa obmedzuje tvorba krvnej zrazeniny v koronárnej tepne, viac sa nezväčšuje.
 
Čo za žiadnych okolností netreba robiť:
1)  Volať svojmu obvodnému lekárovi alebo kardiológovi. Stráca sa tým čas, pretože pri infarkte myokardu ide doslova o minúty. Najdôležitejšie je preto zavolať záchrannú službu, ktorá postihnutého odvezie urýchlene do nemocnice. Až keď bude záchranná služba na ceste je možné kontaktovať svojho praktického lekára alebo kardiológa.
2)  Ak bolesť začne v noci, za žiadnych okolností nečakať do rána. Bolesť neprejde, ba môže dôjsť k úplnej zástave srdca. Ide o život ako vo dne, tak aj v noci.
3)  Ísť vlastným autom na pohotovosť. Ak by srdce náhle zastalo za volantom, mohli by byť ohrozené životy ďalších účastníkov cestnej premávky. Ak by sa predsa pacientovi podarilo v poriadku dostať samému na pohotovosť, mohol by príliš dlho čakať, pretože pohotovosť býva často preplnená. V takom prípade je potrebné čo najhlasnejšie, prípadne aj búchaním   na dvere upozorniť na závažnú bolesť v hrudníku. Po určitej dobe, ak sa pomoc nedostaví rýchlo, už pokusy o opätovné spriechodnenie tepny k ničomu nevedú. Časť srdca, ktorej príliš dlho chýbal kyslík odumrela (nekrotizovala). Preto je naozaj veľmi dôležité v prípade pocítenia bolesti všetko zanechať a okamžite volať záchrannú službu. Najväčšia šanca o spriechodnenie upchatej tepny je v prvých troch hodinách po prvých známkach bolesti.
 
2.5 Liečba
Po príchode záchrannej služby lekári spravia niekoľko vyšetrení srdca aby sa zistilo, či ide naozaj o infarkt. Jedným z nich je EKG, inak povedané elektrokardiogram, ktorý zaznamenáva časovú zmenu elektrického potenciálu spôsobeného srdcovou aktivitou. Tento záznam zachytáva elektrokardiograf.
 
Po stanovení diagnózy je pacient prevezený na koronárnu jednotku na vykonanie koronarografie. Vykonáva sa, ak problémy postihnutého trvajú menej ako 12 hodín. Pri tomto vyšetrení sa cievy naplnia kontrastnou látkou, aby sa mohla zobraziť lokalizácia a rozsah zúženia koronárnych ciev. Ak sú zmeny závažného charakteru, tak v mieste zúženia lekár nafúkne mikrobalónik na konci katétra a cievu roztiahne, tento zákrok sa volá angioplastika. Následne sa toto miesto vystuží kovovou výstuhou = stent. V prípade, že angioplastika nebola vykonaná do 1 hodiny od koronarografie, zahajuje sa trombolýza, čo je rozpúšťanie krvnej zrazeniny pomocou liekov podávaných priamo do žily.  Aby zrazenina nenarastala, pacientovi sa podáva liek Heparin formou podkožných injekcií. Súčasťou liečby je aj podávanie betablokátorov, ktoré znižujú pulzovú frekvenciu a tlak krvi. Pacientovi sa tiež podávajú lieky na znižovanie cholesterolu. Po treťom dni úspešnej liečby môže pacient opustiť jednotku intenzívnej starostlivosti a je prevezený na štandardné interné oddelenie. Po 7-10 dňoch je hospitalizácia ukončená, pokračuje sa domácou liečbou. Po liečbe pacient musí prestať fajčiť, naďalej berie lieky proti zrážaniu krvi, konzumuje stravu s nízkym obsahom cholesterolu, vyhýba sa nadmernej fyzickej námahe,  pravidelne chodí na vyšetrenia ku svojmu kardiológovi.
 
2.6 Prevencia
Zníženiu rizika infarktu sa dá predchádzať viacerými spôsobmi:
· Prestať fajčiť, respektíve s fajčením vôbec nezačať. Cigarety spôsobujú veľmi veľké riziko upchatia tepien.
· Zmena jedálničku. Je potrebné znižovať hladinu cholesterolu v krvi, teda obmedziť konzumovanie nasýtených tukov a nasýtených mastných kyselín. Maslo a repkový olej je vhodné nahradiť zdravším olivovým. Údeniny jesť iba počas výnimočných príležitostí, koláče a torty s maslovými krémami prestať konzumovať úplne. Z mäsa je lepšie dávať prednosť kuraciemu, králičiemu alebo bravčovému bez masti a kože. Z mliečnych výrobkov konzumovať polotučné výrobky, obmedziť konzumáciu tučných syrov a zmrzlinových výrobkov. Čokoládu a vajcia netreba vyradiť úplne, ale konzumovať v rozumnom množstve. Odporúča sa najviac obohatiť jedálny lístok o ryby, ovocie a zeleninu.
· Schudnúť niekoľko kilogramov, ak je to potrebné. Zbavením sa prebytočných kilogramov sa predchádza vysokému krvnému tlaku, prípadne sa normalizuje hladina cukru v krvi.
· Viac sa pohybovať. Pravidelná fyzická aktivita odďaľuje nebezpečenstvo infarktu, znižuje krvný tlak, pomáha znižovať váhu a odbúravať cholesterol. Naviac prispieva k nárastu nových malých tepien, ktoré budú privádzať kyslík do zle zásobovaných oblastí srdca. Taktiež napomáha odbúravať stres.
 
3 Bypass
3.1 Stručná charakteristika zákroku
Bypass alebo aorto-koronárne premostenie je najčastejším zákrokom v oblasti kardiológie. Jedná sa o operáciu, kedy sa obnoví prítok krvi do určitej časti tak, že sa postihnutému voperuje nová cieva. Môže to byť jeho vlastná cieva alebo umelá. Žilové alebo tepnové štepy sa našijú na aortu, z ktorej privádzajú okysličenú krv   ku časti srdca, ktoré takouto krvou nebolo dostatočne zásobované. Operácia je veľmi náročná a jemná, trvá približne 10 minút. Použité štepy vydržia približne 10- 12 rokov.

Záver
V tejto práci som podrobne opísala ochorenie infarkt myokardu, jeho príznaky, priebeh, liečbu, príčiny, prevenciu a prvú pomoc. V závere som stručne opísala zákrok bypass, ktorý na 10-12 rokov nahradí poškodenú tepnu novou, aby nedokrvená časť srdca neodumrela. Infarkt myokardu je veľmi závažné ochorenie, na ktoré každoročne umiera až 54% populácie. Spôsobuje ho cholesterolový, iným slovom aterosklerotický plát, ktorý prasknutím spôsobí trombózu. Znamená to, že sa vytvorí krvná zrazenina, ktorá cievu upchá, čím sa zastaví prívod okysličenej krvi do danej časti srdca. Následkom toho môže daná časť srdca odumrieť a postihnutý človek môže umrieť.

Aterosklerotický plát sa vytvára roky nahromaďovaním cholesterolu. Preventívne opatrenie, aby sme predišli infarktu myokardu môžeme aplikovať do bežného života už v skorom veku. Dôležité je prestať fajčiť, nejesť mastné jedlá, pravidelne sa pohybovať, nežiť v strese. Všetky tieto opatrenia sú dôležité, pretože ich nedodržiavanie vyvoláva vysoký tlak, ktorý cievy zužuje a tým pádom sa rýchlejšie upchajú. Infarkt myokardu sa prejavuje veľkou bolesťou v oblasti hrudníka, ktorá sa neskôr šíri do ľavej ruky, chrbta, krku, čeľuste. Bolesť môže vyvolať zvracanie, človek sa nadmerne potí, je v šoku a má obrovský strach zo smrti. Tieto symptómy za žiadnu cenu netreba podceňovať, treba urýchlene zavolať záchrannú službu a postihnutému podať liek proti zrážaniu krvných doštičiek. Po príchode do nemocnice pacientovi lekári urobia vyšetrenie EKG aby sa zistilo, či skutočne ide o infarkt myokardu. Následne na to sa snažia krvnú zrazeninu rozpustiť pomocou liekov, alebo mechanickým rozšírením ciev (angioplastika). Pacient ostáva v nemocnici 7-10 dní podľa závažnosti ochorenia a neskôr ostáva v domácej liečbe. Po prekonaní infarktu musí pacient zmeniť životný štýl, najmä stravu, berie lieky proti zrážaniu krvi a lieky na znižovanie hladiny cholesterolu a pravidelne chodí na kardiologické vyšetrenia. Je veľmi dôležité, aby o infarkte myokardu vedel každý človek, pretože môže postihnúť skutočne každého jedinca. V mnohých prípadoch končí smrťou, preto treba zvážiť, či si človek vyberie zdravý životný štýl, alebo si vyberie cigarety a nezdravú stravu, ktoré neskôr vedú k infarktu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu