Krvavý luxus

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 10.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 732 slov
Počet zobrazení: 4 486
Tlačení: 363
Uložení: 367
Krvavý luxus
 
Úvod
  Keď sme si vybrali tému Ochrana zvierat, nevedeli sme o čom presne tento projekt bude. Postupne sme začali získavať informácie a ukázalo sa, že zvieratá trpia kvôli ľudským rozmarom viac, ako sme si mysleli. Preto dávame nášmu projektu podtitul „ KRVAVÝ LUXUS“. „Pre krásu sa musí trpieť. Toto je veta, ktorú nám vštepovali do hláv už staré mamy. Nepovedali však, že pre krásu trpia aj úplne nevinní. Luxus, ktorý si vďaka ním užívajú bohatí či slávni ľudia je vykúpený bolesťou a krvou.“ Áno, ľudia majú radi luxus. Kabelky z krokodílej kože, topánky z pytóna, futbalové kopačky z klokanej kože, kožuchy zo snežných leopardov, šperky zo slonoviny alebo korytnačích pancierov. A tak ďalej a tak ďalej... Vlastniť takéto výrobky je znamením extravagancie a prejavom statusu, že na to človek má. Málokto sa asi zamýšľa, čo sa dialo predtým, než sa tieto objekty stali módnymi doplnkami. A málokto si uvedomuje, že tento luxus je vlastne nepriamym súhlasom s drastickým zaobchádzaním so zvieratami, ktoré nemajú na výber.
Tieto kruté metódy sa nevyužívajú len na výrobu oblečenia a doplnkov ale aj na kozmetické účely. Kozmetika sa nie len testuje na zvieratách, ale často krát sa zvieratá stávajú aj súčasťou týchto výrobkov. Nie sú len obeťami módy ale aj testovania liekov, zbraní a vírusov.

Myslíte si, že vás sa to netýka, lebo nenosíte drahé kožuchy ani doplnky vyrobené zo zvierat? To sme si mysleli aj my.  Počas nášho rozprávania sa dozviete možno prekvapivé informácie o tom, že aj kvôli výrobkom, s ktorými sa stretávate v bežnom živote, trpelo veľa nevinných zvierat.

1.  Krvavé kožušiny
Kožuch je luxus za cenu smrti! Kožuch znamená pre určitú časť verejnosti synonymum pre vytúžený prepych a symbol spoločenskej prestíže. Málokto si však uvedomuje, že v dnešnej dobe, zvlášť v našom podnebnom pásme, je to predovšetkým symbol krutosti a ľahostajnosti ľudí. Rok čo rok sú milióny zvierat, ktoré svoj kožúšok k životu bezpodmienečne potrebujú, usmrcované človekom len kvôli zbytočnému módnemu doplnku. Spôsobov, ako získať kožušinu, existuje niekoľko. Všetky majú rovnaké jedno: týranie a smrť pôvodných majiteľov kožuchov. Na výrobu jedného kožuchu je potrebné zabiť: 100 veveričiek, 12 bobrov, 14 vydier, 10 líšok, 65 noriek, 130 činčíl, 60 králikov, 15 rysov, 10 jazvecov, 10 kórejských psov a 4 leopardy.

1.1. Barbarská smrť tuleních mláďat
Patria k najmilším zvieratám planéty, a predsa musia zomierať strašným spôsobom. Lov tuleních mláďat je niečo ako rituál barbarov bez citu. Lovci ich ročne zabíjajú státisíce pre ich krásne biele kožúšky, ktorými sa pýšia iba počas prvého mesiaca života. Najviac tuleňov zahynie v Kanade, okolo 350 000.  Keďže tulene nepovažujú človeka za nepriateľa, vychádzajú mu v ústrety a ich mláďatá sú potom ubité tyčou s tupým hrotom alebo utlčené o kusy ľadu  (aby sa nepoškodila koža, usmrtenie strelnou zbraňou nie je žiaduce pre zníženie ceny kože). Potom z nich stiahnu kožušinu (podľa odhadov veterinárov je pravdepodobné, že v tom čase je množstvo tuleňov ešte nažive) a krvavé telo, ktoré je mementom tohto hrozného činu, ponechajú na ľade ako odpad.  Zostane po nich len trpiaca tulenia matka, ktorá nedokáže svoje mláďa brániť. Obetavé boje členov Greenpeace dokázali znížiť odbyt tuleních kožušín a EU vydala zákaz ich dovozu, no lov samozrejme pokračuje.

1.2. Kožená bunda s puncom týrania
Vedeli ste, že niektorí predajcovia kožených produktov dovážajú výrobky z Číny a krajín juhovýchodnej Ázie, kde sa chovajú kórejské psy a mačky na jediný účel? Aby z nich jedného dňa stiahli kožu. Len málokto si vie predstaviť, že jeho kožená bunda pochádza zo psa, ktorého zabili obesením, pomalým udusením alebo utlčením (ako v prípade tuleňov ide o to, aby sa koža nepoškodila dierou po guľke). A aj tu platí, že v momente, keď zo zvieraťa sťahujú kožu, možno ešte nie je mŕtve. Ak máte bundu z kože mačky, vedzte, že metóda, ktorou ju usmrtili, tiež pre ňu nebola príjemná. Pri zabíjaní mačiek boli ľudia tak obludne vynaliezaví, že vynašli spôsob, pri ktorom im nalievajú do krku vodu, až kým im nepraskne žalúdok. Kožené výrobky z týchto zvierat rozhodne nie sú nedostupným luxusom.

1.3. Chov kožušinových zvierat
Keď príde čas a kožuch zvieraťa  je "zrelý" a vhodný pre spracovanie na "kvalitný ľudský kožuch" dochádza k usmrcovaniu chovaných zvierat.  Metódy zabíjania sú rovnako drastické, ako samotný chov. Pri usmrcovaní platí jediné pravidlo: nepoškodiť kožušinu.  Zabíjajú sa lámaním väzov, škrtením, jedom v potrave či injekčnej striekačke, elektrickým prúdom- zvieraťu je vsunutá jedna elektróda do papuľky a druhá do konečníku alebo výfukovými, či inými jedovatými plynmi.  Sú to kožušinové popravy, kedy sú po tisíckach masakrované celé chovy. Niektoré neodborne použité metódy usmrtenia,  zviera len omráčia, takže sú  potom sťahované zaživa. V chovných staniciach chovajú: nutrie, ondatry, líšky, norky a vydry.
 
1.4. Lov kožušinových zvierat
Lov je najstaršou metódou získavania kožušín. Vynájdením čeľusťových pascí sa stal jedným z najkrutejších. Pasce sú kladené vo voľnej prírode na odľahlých miestach na zvieracích chodníkoch. Väčšina pascí je skonštruovaná tak, že sa po došliapnutí zvieraťa na terčík v pasci čeľuste prudko zaklapnú a obeť zovrú. Mnohé typy pascí majú čeľuste s ozubením, ktoré zvieratám znemožňuje vyslobodiť sa z pascí. Chyteným zvieratám tak okrem bolestivého zovretia spôsobujú hlboké zranenia. Drobné hlodavce, malé šelmy, alebo vtáky bývajú často chytené za krk, alebo v strede tela, čo pre ne znamená pri sile pružiny nepredstaviteľné utrpenie. Inštinkt rozkazuje chyteným zvieratám bojovať a snažiť sa uniknúť, hlavne u matiek to vedie k odhryznutiu končatín. Zvieratá, ktorým sa z pascí podarí uniknúť čoskoro umierajú na infekciu, alebo vykrvácanie. Väčšina obetí sa však stáva korisťou lovcov, ktorí ich surovo dobijú, alebo na nich stoja, kým ich neudusia.
 
2.  Testovanie na zvieratách
Tento problém nie je len otázkou dnešnej doby, ale s testovaním sa začalo už pred obdobím osvietenstva. Francúzsky fyziológ Claude Bernard ako prvý povýšil pokusy so zvieratami na vedu.  Jeho obľúbenou metódou bolo tiež zničiť niektorý z orgánov zvieraťa a pozorovať následné príznaky. Za práva zvierat v tomto čase bojovali osobnosti ako Voltaire, Rousseau a Nietzsche.
Pravdou je, že v niektorých oblastiach ako je napríklad medicína je testovanie na zvieratách bohužiaľ nevyhnutné. Ak však niečo takéto dokáže zachrániť ľudský život, možno to vnímať ako obrovský prínos pre spoločnosť. Na druhej strane, na zvieratách sa vykonávajú aj celkom zbytočné pokusy.

2.1. Kozmetika zabíja
Len lákavý obal a priaznivá cena výrobku by nemali rozhodovať pri výbere kozmetiky. Už dávno nie je pravda, že ak si chcete umyť ruky mydlom alebo si ich nakrémovať, musíte použiť kozmetiku testovanú na zvieratách. Zvieratá sa nestávajú len obeťami testovania, ale umierajú aj pre výrobu rôznych elixírov.

Pri Ženevskom jazere vo Švajčiarsku sa od roku 1931 nachádza obľúbená destinácia všetkých bohatých ľudí sveta. Rozprávkovo bohatí arabskí šejkovia, ako aj známi politici, herci či speváci chodia na túto špeciálnu kliniku z rôznych príčin. Väčšina však túži dostať ošetrenie, o ktorom sa hovorí ako o bájnom elixíre mladosti. Kozmetická spoločnosť, ktorá ho vyrába, drží jeho zloženie v prísnej tajnosti, no je známe, že obsahuje výťažok z pečene nenarodených jahniat. Ako vravia predstavitelia kliniky, je jasné, že starnutie nemožno zastaviť a žiadny elixír večnej mladosti zatiaľ neexistuje, ale ten, kto chce starnutie spomaliť, je na správnom mieste. Tento extrakt obsahuje látky, ktoré podporujú imunitný systém, revitalizujú pamäť a údajne majú pozitívny vplyv v boji s rakovinou. Toto všetko sa deje za cenu smrti špeciálnych čiernych oviec a ich nenarodených mláďat.
 
2.2. Zvieratá ako súčasť testovania
Vo svete je každý deň na pokusy použitých viac, ako milión zvierat. V laboratóriách je na väčšine z nich v mene pseudovedy prevádzaná vivisekcia (z latinského in vivo-pitvanie za živa). Neskutočne krutým testom je LD 50, ktorý testuje, pri akom množstve látky zahynie polovica testovaných zvierat. Tento test je celkom nezmyselný, pretože neprináša žiadne výsledky a aj v prípade, že by sa dal preniesť na človeka, viete si predstaviť aké množstvo zubnej pasty by sme museli zjesť, aby polovica z nás zomrela? Jedným z najkrutejších testov je aj Draize Test prevádzaný na králikoch. Ich tenká rohovka a neschopnosť oka vyplaviť cudziu látku ich priam predurčuje na krutý test. Králikovi odstránia očné viečko, uväznia ho do škatule a nechajú pôsobiť chemikáliu v oku. Test trvá niekoľko dní a jeho výsledkom je zistenie intenzity podráždenia. Vzhľadom k tomu, že výsledné hodnoty sa líšia už aj u králikov, jasne vyplýva, že nie je možné preniesť výsledky testov na človeka. Ak sa látka dostane do ľudského oka, to začne slziť a objekt sa rýchlo z oka vyplaví. Medzi ďalšie nezmyselné experimenty na zvieratách patrí testovanie vplyvu pasívneho fajčenia na zdravie. Zatiaľ čo my, ľudia, máme na výber, či cigarety fajčiť alebo nie, zvieratá v pokusných laboratóriách si vybrať nemôžu. Psy, opice, prasatá, morčatá, škrečky, kohúty a ďalšie zvieratá umierajú pri zbytočných experimentoch, aj keď zdravotné riziká fajčenia sú už dostatočne známe.

2.3. Cesta k záchrane
A na záver uvádzame niekoľko bodov ako môžeme urobiť niečo pre záchranu zvierat:
-  Nepodporujte svojimi peniazmi obrovské utrpenie kožušinových zvierat - myslite na to, že kožuch je nepotrebný luxus, KOŽUCH JE BOLESŤ !
-  Existuje nespočetné množstvo praktickejších, ľahších, pohodlnejších odevov s oveľa kvalitnejšou termoreguláciou ako kožuch.
-  Moderné odevy používané športovcami či horolezcami sú niekoľkonásobne kvalitnejšie a teplejšie ako kožuchy - argument o potrebe kožucha v drsných klimatických podmienkach dnes už neobstojí.
-  Neobstoja ani zastarale argumenty o estetike - v súčasnosti už viac ako 60 svetových módnych návrhárov zvučných mien ako Giorgio Armani, Oleg Casini, Donna Haag, Calvin Klein, Stella Mc Cartney alebo Fernando Sanchez zásadne nepoužívajú pravé kožušiny, ale ponúkajú výhradne umelé kožuchy, ktoré sú často oveľa estetickejšie a pohodlnejšie ako kožuchy zo zvierat.
-  Ak vaši blízki, rodičia, priatelia alebo kolegovia nosia kožuchy, porozprávajte sa s nimi a vysvetlite im, aké utrpenie predstavuje chov a lov kožušinových zvierat.
-  Žiadajte od nás informačné letáčiky a rozdávajte ich okoloidúcim ľuďom v kožuchoch.
-  Urobte vo vašom meste infostánok o živote a utrpení kožušinových zvierat.
-  Zorganizujte krátke protestné státie pred kožušníctvom vo vašom meste.
-  Ak súhlasíte s našou kampaňou, podporte ju finančným darom.
-  Zbierajte podpisy na petíciu za zákaz chovu kožušinových zvierat na slovenských klietkových farmách.
 
Záver
Niektoré zvieratá musia byť obetované pre dobro ľudstva, ale je potrebné oddeliť zbytočné utrpenie zvierat od skutočného výskumu, ktorý nám pomôže. Postoj „Mňa sa to netýka“ nemôže zaujať asi nikto z nás. Denne sa stretávame s výrobkami, ktoré boli a sú testované na zvieratách.  Zabrániť tomu síce nemôžeme, no mali by sme sa viac zaujímať o to, čo kupujeme a nepodporovať firmy, ktoré zbytočne trápia zvieratá. Najčastejšie sa stretávame práve s kozmetickými výrobkami a preto uvádzame výrobcov kozmetiky, ktorí testujú na zvieratách. Aby ste sa mohli rozhodnúť, koho budete podporovať, uvádzame aj inú alternatívu.

Firmy testujúce na zvieratách: Rimmel, Miss Sporty, Palmolive, Colgate, Johnson and Johnson, Gillette, Max Factor, Pantene, Always, Old Spice, Pampers, Lenor, Ariel, Signal, Dove, Rexona, Garnier, Vichy a iné…  Firmy netestujúce na zvieratách: Amway, Avon, Bourjois, Dermacol, Balea, Maybelline, Manthattan Cosmetics, Gabriella Salvete, Mary Kay, Nivea, Oriflame… V ponuke je široká škála výrobkov, len si treba správne vybrať.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu