Čo je Crohnova choroba

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 10.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 281 slov
Počet zobrazení: 6 966
Tlačení: 420
Uložení: 393
Crohnova choroba

ÚVOD
Prečo práve Crohn? Z hľadiska vývoja medicíny je Crohnova choroba pomerne nie veľmi dlho známe postihnutie. V roku 1932 popísali vedci Crohn (Burrill Crohn – obr. č.1), Ginsburg a Oppenheimer zápalové poškodenie koncového úseku tenkého čreva. Choroba bola pomenovaná po jednom z nich – prednostné právo bolo stanovené podľa abecedného poriadku. Od tej doby je táto choroba známa pod názvom Chrohnova choroba.
 
Okrem Crohnovej choroby existuje ešte aj Ulcerózna kolitída, choroba, ktorá má veľmi podobný charakter ako už spomínaný Crohn.
 
Crohnova choroba a Ulcerózna kolitída patria medzi nešpecifické chronické zápalové ochorenia (Inflammatory Bowel Disease - IBD) tráviaceho traktu. Obe ochorenia sú celoživotné a spôsobujú pacientom veľmi podobné ťažkosti; rovnako aj liečba a diagnostika je u oboch ochorení takmer rovnaká.

METODIKA
Pre svoj projekt som sa rozhodol zdokumentovať prvú z dvoch vyššie menovaných chorôb. Jedným z dôvodov, prečo som učinil takéto rozhodnutie je, že aj ja patrím medzi tých ľudí s Crohnovou chorobou. V mojej práci sa teda pokúsim, aj na základe vlastných skúseností, informácií, ktoré som nadobudol počas posledných rokov, ale aj získaných z internetu a odbornej literatúry priblížiť, o aký typ choroby sa jedná, ako sa prejavuje, ako sa lieči alebo aj ako vplýva na každodenný život človeka.

1 KLINICKÉ PREJAVY
Množstvo pacientov s Crohnovou chorobou má jej príznaky viac rokov pred stanovením diagnózy. V porovnaní s Ulceróznou kolitídou sú počiatočné symptómy tejto choroby oveľa menej zreteľné.
Vyskytujú sa tri rôzne formy Crohnovej choroby :
- zužovanie čriev – dôsledkom je zníženie, alebo zamedzenie priechodnosti čriev
- zrasty v brušnej dutine – dôsledkem je vznik fistulí, patologických prepojení medzi orgánmi
- zápaly

Stav Crohnovej choroby môže byť klasifikovaný podľa stupňa jej rozšířenia v rámci tráviaceho ústrojenstva:

- Ileitis: Crohnova choroba obvykle napadá ileum. V 30 % prípadov je postihnutá iba táto oblasť.


- Colitis: V prípade napadnutia hrubého čreva je veľmi komplikované odlíšiť Crohnovu chorobu od colitis ulcerosa. V 20 % prípadov je postihnutá iba táto oblasť hrubého čreva.
- Ileocolitis: Je napadnuté tenké i hrubé črevo. Táto forma sa objavuje až v 50 % prípadov.
- Perianálna oblasť: Napadnutá je oblasť konečníka.
- Ostatné: Môže byť napadnutá akákoľvek iná oblasť tráviaceho traktu.

1.1 Prejavy v tráviacej sústave
1.1.1 Bolesti v oblasti brušnej dutiny

Bežným príznakom sú kŕčovité bolesti v oblasti brušnej dutiny (obr. č.4). Bolesť se môže prejaviť kdekoľvek v oblasti brucha. Pretože je bolesť spojená so stenózou, môže sa zmenšiť až ustúpiť vyprázdnením čriev. V prípade početného výskytu stenózy môže nevoľnosť a zvracanie indikovať počiatok vzniku nepriechodnosti čriev.
 
1.1.2 Riedke stolice
Povaha preháňania alebo aj riedkych stolíc závisí v prípade tohto ochorenia na postihnuté oblasti tenkého alebo hrubého čreva. Postihnutie tenkého čreva je väčšinou príčinou silných, riedkych stolíc. Oproti tomu vývoj choroby v hrubom čreve spôsobuje častejšie Riedle stolice menšieho objemu. Najťažší stupeň Crohnovej choroby môže byť doprovodený neschopnosťou kontroly stolice.
 
1.1.3 Krv v stolici
Výrazné stopy krvi v exkremente sú menej časté ako u Ulceróznej kolitídy. V počiatočných fázach postihnutie ilea sa riedke stolice vyskytujú spravidla prerušovane a vizuálne nadobúdajú svetlé alebo tmavo červené farvy. V prípade pokročilého štádia rozšírenia choroby v oblasti hrubého čreva môže byť krvácanie značné.

1.1.4 Perianálne prejavy
Bolesť v oblasti konečníku môže byť náznakom vzniku zápalov, lokálnych zrastov alebo abscesov.
 
1.1.5 Postihnutie žalúdku
Pri postihnutí žalúdku se objavuje bolesť pri prehĺtaní (odynofagia), bolesť brucha, nafúknutosť a zvracanie.

1.1.6 Tvorba aftov v ústnej dutie
Afty, čiže drobné vriedky v ústnej dutine boli doteraz objavené len u malej skupiny pacientov s Crohnovou chorobou. (obr. č.5 a 6)
Vyskytujú sa menej často, viac v spojení s Ulceróznou kolitídou.
 
1.2 Prejavy na celkovom stave
1.2.1 Teplota
Teplota je väčšinou nižšia, do 38.5 °C. Pokiaľ ale dôjde ku komplikáciám, ako napríklad zápal, môže byť aj vyššia.

1.2.2 Strata hmotnosti
1.2.3 Poruchy rastu

Príčinou je väčšinou zníženie príjmu potravy, pretože pacient s črevnými komplikáciami se cítí lepšie, keď nie je nasýtený. V prípade rozšírenia choroby v oblasti tenkého čreva môže byť pacient postihnutý taktiež poruchou vstrebávania živín. Vtedy sa môže objaviť aj Anémia (Chudokrvnosť), na základe minimálneho príjmu potravy, resp. z prijatej potravy sa živiny nevstrebávajú do organizmu a ľudské telo je ochudobnené najčastejšie o železo.  Pretože sa choroba môže prejaviť hlavne v období puberty, ktorá je charakteristická rýchlym rastom jedinca, pozorujeme až u 30 % detí s touto chorobou rastové poruchy.
 
1.3 Prejavy mimo tráviacu sústavu
1.3.1 Postihnutie očí
- iritis – zápalové ochorenie dúhovky alebo celej uvey
- episcleritis – vážne zápalové ochorenie očného bielka
 
1.3.2 Postihnutie pohybového aparátu
- artróza – obvykle postihnutie jedného až dvoch väčších kĺbov alebo väčšieho počtu malých kĺbov
- Bechterevová choroba (ochorenie chrbtice a kĺbov pod vplyvom zápalu)
- artróza spodnej časti chrbtie v oblasti krížov
- osteoporóza (rednutie kostí)
- deformita koncov prstov a nechtov (obr. č.7)
 
1.3.3 Kožné prejavy
- Červené uzlinky (Erythema nodosum), spravidla vznikajúce v prednej časti podkolenej oblasti. Vznikajú v tomto mieste pod vplyvom zápalu podkožného tkaniva.
- Bolestivé hnisavé kožné prejavy
- Trombóza a pľúcna embólia v stave vyvíjania krvných zrazenín.
- Autoimunitná hemolytická anémia – stav, keď imunitný systém napadá červené krvinky.

2 DIAGNOSTIKA
Diagnóza je obtiažna a opiera sa o celú radu pomocných vyšetrení:

2.1 Biochemické vyšetrenie

Krvný obraz je potrebný pre stanovenie možnej chudokrvnosti (anémie), ktorá môže byť spôsobená nevstrebávaním živín do organizmu, stratou krvi, alebo nedostatkom vitamínu B12. K monitorovaniu rozsahu zápalu sa používa predovšetkým stanovovanie CRP (C-reaktívny proteín - je zápalovým parametrom) a sedimentácie.

2.2 Kolonoskopia
Kolonoskopia umožňuje najlepšie stanovenie diagnózy a rozsahu poškodenia, pretože ponúka priamy vizuálny náhľad do oblasti hrubého čreva a konečnej časti ilea. Pri tomto vyšetrení môže byť taktiež prevedená biopsia. Vizuálny nález škvrnitých projevov v oblasti ilea, avšak nie v oblasti konečníku je známkou prítomnosti Crohnovej choroby. (obr. č.8 a 9)
 
2.3 Test priechodnosti tenkého čreva
Pretože kolonoskopia ani gastroskopia neumožňujú pohľad do väčšiny tenkého čreva, používa sa skúška priechodnosti. Pacientovi sa podá suspenzia rentgenokontrastnej látky (napríklad síran bárnatý alebo zlúčenina jódu) a v priebehu trávenia se robia rentgenové snímky brušnej dutiny. Vznikajú tak postupné obrazy tenkého čreva, ktoré umožňujú identifikáciu miest s pravdepodobným zápalovým ochorením podľa zužovania tenkého čreva alebo hrubnutia črevnej steny.
 
3 DIFERENCIÁLNA DIAGNOSTIKA
Najbežnejšou choroba, ktorá vykazuje rovnaké príznaky ako Crohnova choroba, je Ulcerózna kolitída, pretože sa v oboch prípadoch jedná o zápalové ochorenie čriev, ktoré môžu spôsobovať rovnaké symptómy v oblasti hrubého čreva. Stanoviť, o akú z týchto chorôb se jedná, je dôležité vzhľadom k odlišnému spôsobu liečby každej z nich. V niektorých prípadoch však môže dôjsť k tomu, že ich od seba nejde odlíšiť. V takýchto situáciách je choroba klasifikovaná ako neurčitá kolitída.
 
Crohnova choroba bola prvýkrát popísaná v roku 1932, kedy ju gastroenterológ B. B.Crohn odlíšil od črevnej tuberkulózy. Až neskôr bola táto choroba po ňom pomenovaná. Crohnova choroba postihuje zápalom ktorúkoľvek časť tráviacej sústavy, najčastejšie sa vyskytuje v spojení tenkého a hrubého čreva, v tzv. terminálnom ileu. Ochorenie sa začína zápalom a drobnými vriedkami na krátkych úsekoch čreva a zápal postihuje stenu čreva v celej jej hrúbke. Šírenie choroby sa prejavuje vznikom abscesov, zhrubnutím črevnej steny a fistulami s inými orgánmi. 

Ulcerózna kolitída, známa už od roku 1902, na rozdiel od Crohnovej choroby, postihuje len hrubé črevo. Zápal začína zvyčajne v konečníku a ďalej sa šíri hrubým črevom smerom nahor. Zápal postihuje len sliznicu hrubého čreva a nepreniká do jeho steny v celej jej hrúbke. Niekedy postihuje celé hrubé črevo, najčastejšia je však jej ľavostranná forma. Typickým prejavom Ulceróznej kolitídy je častá, hnačkovitá stolica s prímesou krvi a hlienu, čo má za následok málokrvnosť a chudnutie. Riziko rakoviny hrubého čreva je zvýšené.

4 EPIDEMIOLÓGIA
Z hľadiska geografického výskytu je známe, že Crohnovou chorobou a Ulceróznou kolitídou trpia predovšetkým ľudia v civilizovaných krajinách - predovšetkým v severnej Amerike, západnej Európe alebo v Škandinávii; pozoruhodný je aj častejší výskyt u židovskej populácie. U nás sa výrazne početnosť týchto ochorení v posledných rokoch zvýšila, čo je spojené s prijatím západného spôsobu života. Predpokladá sa, že týmito ochoreniami trpí približne 0,5 - 1,0 % populácie. Každoročne je Crohnova choroba diagnostikovaná 4 - 9 novým pacientom na 100 000 obyvateľov, Ulcerózna kolitída 2 - 10 novým pacientom na 100 000 obyvateľov ročne. Obe ochorenia prvýkrát prepuknú v rozmedzí 15. - 30. roku života (pri Crohnovej chorobe existuje aj druha fáza prepuknutia v organizme a to v rozmedzí 50. – 70. roku života), Ulcerózna kolitída vzácne aj okolo 50. - 70. roku života.

5 PATOGENÉZY
5.1 Dedičnosť

Rodičia, súrodenci alebo deti pacientov s Crohnovou chorobou vykazujú 3 až 20-krát vyššiu náchylnosť na ochorenie.
 
5.2 Imunitný systém
Abnormálne prejavy v imunitnom systému často sprevádzajú vznik Crohnovej choroby. Črevné prostredie obsahuje veľký počet baktérií, môže množstvo z nich, vrátane Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis vyvolávať infekciu a byť tak rizikovým faktorom, či príčinou vzniku Crohnovej choroby.
 
5.3 Vplyvy prostredia
Množstvo vplyvov spojených so životným prostredím a životným štýlom môže tiež zvyšovať riziko ochorenia Crohnovou chorobou. Jednými z nich sú:
- strava zložená z veľkého množstva tučných, či dopredu pripravených jedál môže zvyšovať riziko ochorenia
- fajčenie
- hormonálna antikoncepcia

Celkovo teda ide o chronické ochorenie neinfekčného pôvodu, ktorého príčina nebola doposiaľ objasnená a nie je presne známa. V súčasnosti sa predpokladá spolupôsobenie genetickej predispozície, bakteriálnej flóry v čreve a vonkajších vplyvov ako napríklad stres, fajčenie (vyššie uvedené), celkový životný štýl alebo prekonaná apendicída (zápal slepého čreva). Tieto faktory spôsobujú abnormálnu imunitnú odpoveď, ktorá má za dôsledok zápalový proces.
 
6 LIEČBA
6.1 Používané lieky
Terapeutický prístup pri liečení je sekvenčný:
V prvej fáze je potreba liečiť akútne ochorenie. Pretože Crohnova choroba je choroba, ktorú sa často nedarí vyliečiť absolútne, je v druhej faze treba rozsah ochorenia udržovať na minimálnej úrovni, v remisii. Pri liečbe sa najprv nasadzujú protizápalové lieky s cieľom redukcie zápalu. Bežne sa používajú aminosalicyláty (napríklad mesalazín), kortikosteroidy a imunosupresíva. Antibiotiká sa podávajú len v prípade infekčných komplikácií. V prípade zrastov znemožňujúcich priechodnosť čriev, tvorby abscesov, alebo pokiaľ organizmus v primeranej dobe nereaguje na lieky, je potrebný operačný zákrok.
Potom, ako sa v priebehu liečby dosiahne štádium remisie, je cieľom udržovanie tohto stavu a zamedzenie nového prepuknutia choroby.
Vzhľadom k vedľajším efektom liečby je potreba sa vyvarovať dlhodobého užívania kortikosteroidov. I tak, väčšina pacientov je schopná udržať stav choroby v remisii iba pomocou aminosalicylátov, mnoho potrebuje užívať lieky na potlačenie funkcie imunitného systému, tzv. imunosupresíva.

Pri liečbe Crohnovej choroby sa používajú tieto lieky:
- aminosalicyláty – mesalazín, sulfasalazín
- kortikosteroidy – prednison, budesonid
- imunosupresíva – azathioprin, 6-merkaptopurin, methotrexát, thalidomid
- biologická terapia – infliximab
- antibiotiká – metronidazol

Salofalk – liek, ktorý obsahuje pomocnú látku mesalazín, slúži na liečbu akútneho štádia a prevencie recidívy Crohnovej choroby. (obr. č.12)
 
6.2 Chirurgická terapia
Operácia sa uskutočnuje v komplikovaných prípadoch, alebo vtedy, pokiaľ organizmus nereaguje na lieky a choroba je lokalizovaná v jednej oblasti, ktorá môže byť odoperovaná. Často sa operuje v týchto prípadoch
- stenóza (abnormálne zúženie kanálikovitých alebo dutinových orgánov)
- fistule (píšťaľa, umelé spojenie dutiny niektorého orgánu s dutinou iného orgánu alebo orgánom, prípadne vyvedenie na povrch tela
- ileus (nepriechodnosť čreva)
- rakovina hrubého čreva, konečníku a apendixu, alebo rakovina tenkého čreva.

V prípade stenózy (obr. č.14) sa odobere postihnutá časť čreva a spoja sa zdravé časti. Toto síce vyrieši akútny problém, avšak nevylieči Crohnovu chorobu, ktorá se obvykle neskôr do piatich rokov opäť prejaví v iných, dovtedy nenapadnutých oblastiach čriev.
 
6.3 Diéta a životný štýl
Život s ochorením prináša výrazné zmeny v dennom režime pacienta s Crohnovou chorobou a Ulceróznou kolitídou. Po diagnostikovaní ochorenia je potrebné naučiť sa s chorobou postupne žiť, porozumieť zmenám v organizme, prejavom choroby a vedieť včas odsledovať každú zmenu, ktorá môže viesť k zhoršeniu priebehu ochorenia. Pri zhoršení stavu je potrebné vyhľadať lekára, najlepšie ošetrujúceho, ktorý pozná priebeh ochorenia, pretože často krát pacienti čakajú na zlepšenie zdravotného stavu bez lekárskej pomoci, chronické hnačky a krvácanie môžu viesť k chudokrvnosti, rýchlej strate hmotnosti alebo k celkovému rozvratu vnútorného prostredia.
V prílohe ponúkam aspoň približný pohľad na potraviny, jedlá, ktoré ľudia s Crohnovou chorobou môžu/mali, resp. by nemali konzumovať.
 
7 KOMPLIKÁCIE
7.1 Nepriechodnosť čreva
Fibróza (nadmerná produkcia väziva v stene čreva), môže viesť k postupnému zužovaniu priechodnosti čreva až k následnej nepriechodnosti. V oblasti terminálního ilea môžu vznikať vredy. (obr. č.16 a 17)

7.2 Fistuly
Patologické prepojenia môžu vznikať medzi dvoma časťami čreva, alebo medzi črevom a okolitými orgánmi, v najhoršom prípade môžu ústiť až na povrch tela.
 
7.3 Abscesy
Absces sa obvykle prejaví zvýšenou teplotou a bolesťou v oblasti brucha. Antibiotická terapia niekedy nemusí stačiť a je potreba chirurgického riešenia. (obr. č.18)
 
7.4 Rakovina
Crohnova choroba je rizikovým faktorom pre vznik nádorového ochorenia v postihnutej oblasti čreva. U pacientov sa preto doporučuje pravidelné endoskopické vyšetrenie, ktorého cieľom  je včasné záchytenie nádorov.
 
8 ZÁVER
Vo svete sa stretneme so stovkami rôznych chorôb, každá má svoje špecifiká, iný priebeh, ľudia ich vnímajú rôzne, ja zo svojho pohľadu, niekto ďalší zase z iného uhla. Choroby si nevyberajú ľudí a ľudia si nevyberajú svoje ochorenia. Pravdaže, nie je na Zemi človeka, ktorý by nechcel byť úplne zdravý. Ale žiaľ, takto to vo svete nechodí. Niekto má to šťastie, že celý život nemá ani len chrípku, iní zomierajú už vo veľmi mladom veku.

Myslím si, že keď sa svojmu ochoreniu poddáme, tak stratíme svoje vnútorné „ja“ a prestaneme žiť, ostaneme len pri prežívaní. Na svoju chorobu sa nedá zabudnúť, ale správnou životosprávou, pozitívnym myslením, radosťou do života – nevravím, že sa človek vylieči, ale aspoň čiastočne zabudne nato, čo ho trápi a zistí, že má okolo seba svoju rodinu, priateľov, ľudí, ktorým na ňom záleží a že na svoje problémy tu nikdy nebude sám.

Crohnova choroba, je pre množstvo ľudí určite neznámy pojem, priznám sa, že keby som netrpel touto chorobou, tak by som tento projekt nerobil.
Prostredníctvom tejto práce som chcel aj ďalších študentov, profesorov zoznámiť s Crohnovou chorobou, ukázať, aký typ ochorenia to je, čo ho sprevádza, ako sa prejavuje, ako celkovo vplýva na môj a zároveň na život iných, rovnako chorých ľudí.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu