Zóny pre každého študenta

Hepatitída (Vírusová hepatitída)

Hepatitída 

Najbežnejšími formami hepatitídy sú zápalová (toxická) hepatitída alebo virálna hepatitída
 
Vírusová hepatitída je zápalové ochorenie pečene, ktoré najčastejšie spôsobujú vírusy hepatitídy A, B, C ale aj D, E, G a ďalšie vírusy (cytomegolvírus, herpetické vírusy, vírus mumpsu a iné). Ochorenie je nákazlivé. Vírusy sú biologicky i morfologicky odlišné. Ich spoločnou vlastnosťou je, že ich jediným hostiteľom v prírode je človek.

Vírusy prenikajú do organizmu rôznymi cestami. Zásadne vedú k degenerácii až nekróze hepatocytov (pečeňových buniek), pečeňovému zlyhaniu a následne k smrti. Nákaza spôsobená vírusmi hepatitídy sa môže prejaviť klinickými príznakmi rôznej intenzity. Môže prebiehať aj asymptomaticky, keď nakazený nemá žiadne subjektívne ťažkosti, nákaza sa dokáže len krvným a histologickým vyšetrením alebo inaparentne.

Zápalové ochorenie pečene môžu spôsobiť aj iné škodlivé faktory – nadmerná konzumácia alkoholu, lieky, toxíny, autoimunitné ochorenie alebo metabolické poruchy.
 
Hepatitída je nákazlivá a jej vírusy sa môžu šíriť kontaminovaným (znečisteným) jedlom alebo vodou a inými telesnými tekutinami.
Inkubačná perióda virálnej hepatitídy závisí od toho, ktorý vírus spôsobil ochorenie. Je to bežne od 2 týždňov do 5 mesiacov.

Príznaky

Zákernosť žltačky spočíva v tom, že jej šíriteľ nemusí vôbec vedieť, že je infikovaný. Žltačka môže mať spočiatku rovnaké príznaky ako bežná chrípka. Nakazený človek je unavený, pociťuje nevoľnosť, bolesti svalov, symptómy podobné nádche, stratí chuť do jedla, má horúčku a možno vracia. Známe ožltnutie kože sa paradoxne vyskytuje zriedkavo.

Hepatitída A

Je ochorenie pečene spôsobené vírusom hepatitídy typu A (HAV). Vírus je vysoko odolný a rýchlo sa šíri. Nespôsobuje chronické ochorenie. Prenáša sa prostredníctvom úzkeho osobného kontaktu s infikovanou osobou alebo prostredníctvom požitia kontaminovaného jedla alebo vody. Na celom svete sa každý rok nakazí asi 1,5 milióna ľudí. Na Slovensku sa ročne eviduje okolo 500 prípadov.

Hepatitída B

Je vážne infekčné ochorenie pečene spôsobené vírusom hepatitídy typu B (HBV).Vírus sa prenáša infikovanou krvou a telesnými tekutinami nakazeného človeka (vrátane spermií, vaginálneho sekrétu a slín). Na prenos nákazy stačí mikroskopicky malé množstvo krvi (0,00004 ml), vírus môže byť infekčný aj v niekoľko týždňov zaschnutej krvi.

Prenos ochorenia z matky na plod sa môže uskutočniť aj v priebehu gravidity a počas pôrodu. Najčastejšie sa prenáša prostredníctvom nechráneného pohlavného styku. Na hepatitídu typu B umierajú ročne na svete asi 2 milióny ľudí, Svetová zdravotnícka organizácia eviduje okolo 400 miliónov chronických nosičov vírusu.

Hepatitída C

Vírus hepatitídy typu C (HCV) môže spôsobiť chronickú infekciu pečene a po dlhšom čase cirhózu, rakovinu a zlyhanie pečene. Veľká časť infikovaných na začiatku ochorenia nemá nijaké príznaky alebo len všeobecné ťažkosti ako únava či žalúdočná nevoľnosť. Proti žltačke typu C v súčasnosti (na rozdiel od typu A a B) nejestvuje očkovanie. Prevencia spočíva v zamedzení kontaktu s krvou iných ľudí a praktizovaní bezpečného sexu. V súčasnosti však jestvuje aj účinná liečba ochorenia, ktorá je schopná vírus zničiť.

Vyšetriť by sa mali dať ľudia, ktorí dostali krvnú transfúziu, alebo im transplantovali nejaký orgán pred rokom 1992, ľudia, ktorí užívali drogy, pacienti liečení umelou obličkou, osoby, ktoré si nechali urobiť tetovanie či piercing v nehygienických podmienkach a podobne. Na celom svete trpia „céčkovou“ žltačkou asi 3 percentá populácie. Dobrá správa je, že na žltačku typu C jestvuje účinná protivírusová liečba. Je schopná vírus úplne odstrániťz organizmu a pacienta tak vyliečiť. Dá sa povedať, že dnes už dokážeme z tohto ochorenia vyliečiť 60-80% pacientov.

Odolnost

Vírus žltačky typu A odoláva chladu, vyšším teplotám i bežným dezinfekčným prostriedkom. Pri teplote 25 °C vydrží v suchej stolici a vode 30 dní a prežije aj niekoľkoročné zmrazenie. Vírus jej B typu je 100-krát nákazlivejší ako vírus HIV. Pri teplote 30 – 32 °C prežije 6 mesiacov, pri – 15 °C je to až 15 rokov

Prevencia

Prevenciou virálnej hepatitídy je dodržiavanie dobrých hygienických návykov a vyhnutie sa nezdravým životným podmienkam. Hepatitída môže byť šírená aj nakazenými injekčnými striekačkami a nechráneným pohlavným stykom.

Očkovanie

Cena jednej dávky očkovania proti žltačke typu A a B pre dospelých je necelých 2000 a pre deti 1350 korún.

Liečba

Hepatitída je diagnostikovaná krvnými testmi. Po vykonaní testov môže lekár určiť správnu liečbu. Pacient potrebuje dostatok oddychu, aj keď sa cíti dobre; potrebuje piť dostatok tekutín a jesť zdravé jedlá. Osoby, ktoré prišli do kontaktu s pacientom, musia dostať vakcínu. Niekedy je nevyhnutná liečba v nemocnici.

Záver

Mnoho ľudí si nevie predstaviť, kedy a kde by sa mohli žltačkou nakaziť. Umývajú si ruky, žijú usporiadaným partnerským životom, neberú drogy. A myslia si, že sa ich toto ochorenie netýka. Na účinnú ochranu pred žltačkou to však nestačí. Aj naslinenie prstu pri listovaní časopisu, ak sme predtým prišli do kontaktu s predmetom, ktorého sa dotkol infikovaný človek, pitie z pohára, z ktorého predtým pil infikovaný človek alebo kontakt mikroskopickej odreninky na našej ruke s niekoľko týždňov zaschnutou krvou alebo slinami infikovaného môže byť zdrojom nákazy. Hepatitída sa šíri aj ako dôsledok nevedomosti ľudí. Nový prieskum ukázal, že dostatočné informácie o žltačke má menej ako pätina ľudí.
 
1. október je Svetovým dňom hepatitídy
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/7225-hepatitida-virusova-hepatitida/