HIV

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 007 slov
Počet zobrazení: 3 685
Tlačení: 348
Uložení: 362
HIV
 
HIV (Humano Immuno Deficiency) virus je ľudský vírus, ktorý vo väčšine prípadov pomaly napáda a ničí imunitný systém organizmu. V porovnaní s ostatnými vírusmi je zvlášť zákerný. Človek stráca schopnosť brániť sa proti chorobám, ktoré nakoniec spôsobia jeho smrť. Človek infikovaný vírusom HIV môže byť úplne zdravý, a to práve tak dlho, až kým po prvýkrát neochorie na „AIDS-definovanú chorobu
 
AIDS (acquired immunodeficiency syndrom, syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti) predstavuje klinický syndróm, terminálne (posledné) štádium dlhodobo prebiehajúcej HIV infekcie. V tomto štádiu dochádza k takej deštrukcii imunitného systému organizmu, že sa objavia oportunné infekcie (infekcie, ktoré vznikajú len u jedincov s výrazne porušenou imunitou) a nádorové choroby.
 
Nie každý pacient, ktorý je infikovaný HIV, má AIDS. Osobe, ktorá je infikovaná HIV, sa tiež hovorí HIV+ (pozitívny). Neinfikovanej osobe sa hovorí HIV- (negatívny).
 
Pôvodca ochorenia je jednopovrazcovitý RNA vírus, ktorý nesie názov HIV a patrí ku skupine retrovírusov. Retrovírusy sú zase „členmi“ rodu lentevírusov.
Pre tieto vírusy je charakteristické, že sa ich po následnej infekcii doposiaľ ešte nikdy nepodarilo úplne z tela eliminovať, a že časový úsek medzi nakazením a prepuknutím choroby (obdobie latencie) je relatívne dlhý.
Existujú 2 typy tohto vírusu:

HIV-1 sa vyskytuje v centrálnej Afrike a na všetkých ostatných kontinentoch,
HIV-2 sa vyskytuje v západnej Afrike. Spôsobuje podobné príznaky ako HIV-1, ale ochorenie sa vyvíja pomalšie.
 
Prenos
Vírus sa prenáša krvou alebo krvnými produktami, nechráneným pohlavným stykom, prenosom z matky na dieťa (počas tehotenstva), pri pôrode alebo dojčením.
 
 
Príznaky
Infekcia HIV prebieha v piatich fázach: prvá je bezpríznaková trvá asi 3 týždne, vtedy sa nedá infekcia potvrdiť bežnými testami. V druhej fáze sa môžu objaviť príznaky chrípky, bolesti hlavy, kĺbov, svalov, celková slabosť, hnačky, zväčšené lymfatické uzliny. Toto štádium trvá asi 2-3 týždne, niektorí pacienti tieto ťažkosti ani nepozorujú. Zhruba 3 mesiace po nakazení už možno infekciu potvrdiť testami. Tretie štádium choroby je totiž bezpríznakové a trvá roky. Vo štvrtom štádiu pacient začne chudnúť, máva zvýšené teploty a začínajú sa u neho objavovať rôzne infekcie - herpes, kandidóza, zápaly pľúc, kožné infekcie, ale aj nádory. V piatom štádiu sa príznaky ešte stupňujú, rozvíja sa AIDS a človek zomiera. Existujú ľudia, nositelia HIV infekcie, u ktorých sa ochorenia sprevádzajúce úplne rozvinutý AIDS neprejavia vôbec, jednoducho nepodľahnú ochoreniu AIDS a napriek tomu môžu sami infekciu šíriť.
 
Liečba
Proti infekcii HIV/AIDS, syndrómu získaného zlyhania imunity, totiž napriek rokom výskumu stále neexistuje účinná očkovacia látka. Infekcia sa dá liečiť, ale stále nie úplne vyliečiť. Antiretrovirálna terapia je najvyužívanejším spôsobom liečby HIV. Nie je to síce liek, ale výrazne spomaľuje rozvoj ochorenia. Liečba spočíva v užívaní kombinácie troch liekov, ktoré musí pacient užívať denne až do konca svojho života. Nestačí brať len jeden liek, lebo vírus HIV by si proti nemu vytvoril odolnosť.
 
Vznik choroby
Názor ako vznikol tento vírus rozdelil verejnosť do dvoch skupín.
Podľa prvej teórie sa vírus šíril najprv v západnej Afrike, ale je však možné, že existuje viacero nezávislých pôvodných zdrojov, odpovedajúcich odlišným typom HIV. Najstaršie známe vzorky ľudskej tekutiny, ktoré obsahovali HIV, boli odobraté britskému námorníkovi, ktorí zjavne prišiel do kontaktu s vírusom v dnešnej Demokratickej republike Kongo. Verí sa, že vírus sa rozšíril pohlavnou aktivitou, eventuálne prostitútkami, v rýchlo rastúcich afrických mestských oblastiach. Keď nechcene infikovaní ľudia cestovali, vírus sa šíril z jedného do druhého mesta a cestujúci lietadlom ho preniesli aj na iné kontinenty.

Podľa druhej teórie choroba AIDS je umelého pôvodu (teda nevznikla, ale musela byť vyrobená). Gény tejto choroby sa nevyskytujú u zvierat ani u človeka, takže táto choroba vzniknúť nemohla. Existujú dôkazy, že AIDS bol pôvodne vyvinutý  vládou USA a prostredníctvom očkovacích vakcín zanesený do celého sveta (začalo sa to v Afrike, kde v roku 1977 Svetová Zdravotnícka Organizácia začala s očkovaním proti kiahňam. Brazília tiež obdržala vakcíny proti kiahňam od tejto organizácie, choroba AIDS tam vypukla v tom istom čase ako v Afrike. V USA boli občania infikovaný AIDS tiež, ale cez vakcíny proti Hepatitíde B. Možno práve preto  začala táto choroba postihovať najskôr homosexuálov). Potvrdili sa aj fakty, že AIDS bol pôvodne vyvinutý ako biologická zbraň. Tvrdenia o tom, že liek proti  tejto zákernej chorobe dosiaľ neexistuje, sa dajú tiež vyvrátiť. Viaceré zdroje uvádzajú, že vakcína proti AIDS bola vyvinutá roku 1990 v Port Down(potvrdila to aj hovorkyňa Londýnskej biochemickej spoločnosti).
 
Záver
AIDS je nepochybne veľmi zákerná choroba. V súčasnosti je na svete viac ako 40 miliónov HIV pozitívnych ľudí. Vo svete sa denne diagnostikuje 12-tisíc ľudí s vírusom HIV a zomiera 8 000 chorých, čo je asi 5 ľudí každú minútu.

1. december - Svetový deň AIDS
 
Záver:
V závere našej práce prikladáme niekoľko užitočných rád pred vycestovaním do exotických krajín:
* dať sa zavčasu zaočkovať
* poistiť sa a poisteneckú kartu mať vždy pri sebe
* dodržiavať prísnu osobnú hygienu
* používať účinné repelenty proti komárom
* pri pohryznutí akýmkoľvek zvieraťom sa ihneď prihlásiť u lekára
* vystríhať sa kontaktných stykov s neznámymi osobami, najmä pohlavných
* nosiť košele s dlhým rukávom a dlhé nohavice (hlavne za súmraku), najlepšie bavlnené odevy v svetlých farbách
* uprednostniť kvalitné ubytovanie v hoteloch vzdialených od liahní komárov (vodné plochy, močariny, smetiská) a skôr na vyšších poschodiach budov
* ak voda v hoteli nie je pitná, zuby si umývať prevarenou vodou
* vodu prevárať dostatočne dlho (minimálne 15 minút) v krajinách tretieho sveta sa podľa možností v zdravotníckych zariadeniach vyhnúť injekciám, ošetreniu zubov, chirurgickým zákrokom a transfúzii krvi
* konzumovať iba priemyselne spracovanú zmrzlinu, vyhýbať sa fašírovanému mäsu, zohriatym jedlám, majonézam, vajíčkam, kuracine na studeno
* jesť radšej varenú zeleninu, ovocie iba dôkladne umyté v prevarenej vode
* voliť iba pasterizované mlieko a mliečne výrobky
* piť len dezinfikovanú a prevarenú vodu, najlepšie spolu s nealkoholickými nápojmi iba v originálnom balení
* vyhýbať sa ľadu, môže byť pripravený z vody, ktorá nie je pitná
* nenapodobňovať domorodcov, ktorí sú imúnnejší, preto im neprevarená voda a niektoré spôsoby prípravy jedál neškodia

Očkovanie
* je vhodné podstúpiť minimálne mesiac pred odchodom, preočkovanie sa má robiť po dvadsiatich rokoch. Okrem cestovateľov sa očkovanie odporúča osobám profesionálne exponovaným, ako sú zdravotnícki pracovníci infekčných oddelení, detských oddelení, záchranári, bezpečnostné jednotky či pracovníci čističiek odpadových vôd.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu