Dúška materina

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 09.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 182 slov
Počet zobrazení: 3 559
Tlačení: 289
Uložení: 338
Dúška materina
Je to trvácna bylina až poloker vysoký do 30 cm. Byle sú obyčajne poliehavé a zakoreňujúce, priame a rozkonárené. Listy zvyčajne vajcovité a celistvo okrajové. Byle sú zakončené fialovočervenými i bielymi kvetmi zoskupenými do hlávkovitých praslenov. Plody sú tvrdky. Druhy rastú vo veľmi rozdielnych prostrediach, na stepiach, skalách, okrajoch lesov, na lúkach i výslnných krovinatých stráňach od nížin po horský stupeň. Dúška materina je všeobecne známa, nezamieňa sa a pre hojný výskyt sa ani nefalšuje.

Zbiera sa na začiatku kvitnutia, najlepšie v júni. Podľa možnosti pri zbere vyraďujeme zdrevnatené časti. Zber sa robí krátko pred úplným rozkvitnutím, alebo počas kvitnutia (júl - september). Olistené bylinné kvitnúce časti sa odstrihujú alebo kosia, odstránia sa drevnaté časti a prímesi tráv a materiál sa suší v tenkých vrstvách na tienistých a vetraných miestach.

Materina dúška obsahuje éterický olej. Okrem toho obsahuje kyselinu ursolovú, silicu žltú, karbanil a iné látky. Výťažky zo sušenej materinej dúšky obsahujú silné antibakteriálne účinky. Bylinka tiež pôsobí proti plesňovým ochoreniam kože a pri vnútornom užití zasa uľahčuje vykašliavanie, tlmí dráždenie. Už dávno ju ľudia využívali aj na zmiernenie žalúdočných a črevných ťažkostí.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#basnicky na hviezdoslavov kubin pre 2. stupen #materina duska #duška materina


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.033 s.
Zavrieť reklamu