Čokoláda druhy
Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Typ práce: Referát
Dátum: 13.02.2014
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 248 slov
Počet zobrazení: 5 238
Počet zobrazení: 5 238
Tlačení: 393
Uložení: 417
Uložení: 417
Aké druhy čokolády poznáme?
o Horká čokoláda
Horká čokoláda sa vyrába z dvoch kľúčových surovín: z kakaových bôbov a cukru. Pre dobrú čokoládu je dôležitá kvalita bôbov. Existujú dva hlavné typy kakaových bôbov:
• Odroda s tenkou šupou Criollo (po špan. domáci ). Je to vzácna a menej odolná odroda s jemnejšou arómou.
• Odroda s hrubou šupou forastero (po špan. zahraničný), ktorej bôby sú veľké, chýba im však aróma a vyžadujú si tak dôkladné praženie, ktoré potlačí ich nedostatky.
Poznáme niekoľko typov horkej čokolády:
· GRAND CRU – autorom je francúzska spoločnosť Valrhona, je to vlastne druh horkej čokolády vyrobený výlučne z juhoafrických bôbov veľmi vysokej kvality Trinitario a Criollo.
· BRUT/BITTER – čokoláda neobsahujúca cukor, alebo čokoláda obsahujúca nad 85 % kakaovej hmoty, vhodná len pre fanatikov.
· BITTERSWEET – horkosladká čokoláda
· COUVERTURE (poleva) – je to termín pre čokoládu, ktorá obsahuje viac ako 30 % kakaového masla čo je asi dvojnásobok množstva v bežnej konzumnej miere. Využíva sa na rôzne polevy lesklého charakteru.
o Mliečna čokoláda
Ako prvý ju vyvinuli švajčiarsky výrobcovia, ktorý dodnes vyrábajú jej najkvalitnejšie druhy. Nemá takú prenikavú chuť ako horká čokoláda, preto pri jej výrobe výber bôbov nie je až taký dôležitý. Obsahuje kakaovú hmotu, kakaové maslo, cukor a kondenzované mlieko.
o Biela čokoláda
Technicky to vlastne vôbec nie je čokoláda, pretože obsahuje len kakaové maslo, mlieko a cukor a neobsahuje žiadnu kakaovú hmotu.
o Dia čokoláda
Dia čokoláda obsahuje namiesto cukru náhradné sladidlá, napríklad aspartam alebo fruktózu.
o FAIRTRADE čokoláda
Čokoláda z kakaových bôbov od drobných pestovateľov.
o Horká čokoláda
Horká čokoláda sa vyrába z dvoch kľúčových surovín: z kakaových bôbov a cukru. Pre dobrú čokoládu je dôležitá kvalita bôbov. Existujú dva hlavné typy kakaových bôbov:
• Odroda s tenkou šupou Criollo (po špan. domáci ). Je to vzácna a menej odolná odroda s jemnejšou arómou.
• Odroda s hrubou šupou forastero (po špan. zahraničný), ktorej bôby sú veľké, chýba im však aróma a vyžadujú si tak dôkladné praženie, ktoré potlačí ich nedostatky.
Poznáme niekoľko typov horkej čokolády:
· GRAND CRU – autorom je francúzska spoločnosť Valrhona, je to vlastne druh horkej čokolády vyrobený výlučne z juhoafrických bôbov veľmi vysokej kvality Trinitario a Criollo.
· BRUT/BITTER – čokoláda neobsahujúca cukor, alebo čokoláda obsahujúca nad 85 % kakaovej hmoty, vhodná len pre fanatikov.
· BITTERSWEET – horkosladká čokoláda
· COUVERTURE (poleva) – je to termín pre čokoládu, ktorá obsahuje viac ako 30 % kakaového masla čo je asi dvojnásobok množstva v bežnej konzumnej miere. Využíva sa na rôzne polevy lesklého charakteru.
o Mliečna čokoláda
Ako prvý ju vyvinuli švajčiarsky výrobcovia, ktorý dodnes vyrábajú jej najkvalitnejšie druhy. Nemá takú prenikavú chuť ako horká čokoláda, preto pri jej výrobe výber bôbov nie je až taký dôležitý. Obsahuje kakaovú hmotu, kakaové maslo, cukor a kondenzované mlieko.
o Biela čokoláda
Technicky to vlastne vôbec nie je čokoláda, pretože obsahuje len kakaové maslo, mlieko a cukor a neobsahuje žiadnu kakaovú hmotu.
o Dia čokoláda
Dia čokoláda obsahuje namiesto cukru náhradné sladidlá, napríklad aspartam alebo fruktózu.
o FAIRTRADE čokoláda
Čokoláda z kakaových bôbov od drobných pestovateľov.
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Proces výroby čokolády | Referát | 633 slov | |
Rôzne typy čokolády | Referát | 113 slov | |
Čokoláda všeobecne | Referát | 265 slov | |
Používa sa čokoláda aj v kozmetike? | Referát | 340 slov | |
Je čokoláda prospešná? | Referát | 273 slov | |
Aké tajomstvá skrýva čokoláda? | Referát | 695 slov | |
Ako sa hodnotí čokoláda? | Referát | 632 slov | |
Ako vznikne organická čokoláda? | Referát | 633 slov | |
Čokoláda a Kakao - slovníček | Referát | 118 slov |
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#cokoladova poleva referatDiskusia: Čokoláda druhy
Pridať nový komentárVygenerované za 0.016 s.