Čokoláda všeobecne
Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Typ práce: Referát
Dátum: 13.02.2014
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 265 slov
Počet zobrazení: 3 920
Počet zobrazení: 3 920
Tlačení: 291
Uložení: 280
Uložení: 280
Čokoláda všeobecne
Čokoláda je jedna z najpopulárnejších sladkostí na svete.
Slovo čokoláda má pôvod v jazyku Nahuatlov, pôvodných obyvateľov stredného Mexika.
Je vyrábaná zo zrniek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Výsledný produkt je známy ako „čokoláda“ (intenzívne ochutená horká potravina). Tento produkt je v mnohých krajinách známy ako kakao. V americkom čokoládovom priemysle je kakao definované ako sušina kakaových zŕn, kakaové maslo je definované ako tukový komponent, a čokoláda je kombináciou sušiny a tuku. Tá je obvykle osladená cukrom a inými prísadami a spracovaná do čokoládových tabuliek (jadro ktorých je tiež označované ako čokoláda), alebo do nápoja (zvaného kakao alebo horká čokoláda).
Pri výrobe čokolády sa využívajú hlavne tri typy zŕn. Najviac cenené, vzácne a najdrahšie sú zrná Criollo, pochádzajúce z bývalých Mayských oblastí (Mexiko a stredná Amerika).Iba 10% z čokolády sa vyrába zo zŕn Criollo, ktoré sú menej horké a viacej aromatické oproti iným zrnám. 80% čokolády sa vyrába z kakaových zŕn druhu Forastero. Stromy Forastero sú omnoho robustnejšie oproti stromom Criollo, čo sa prejaví na cene kakaových zŕn. Trinitario, hybrid zŕn Criollo a Forastero, sa používá vo zvýšných 10% čokolády.
Keď nie je čokoláda upravená do tvaru tabuliek alebo iných geometrických tvarov, často sa z nej formujú tvary figúriek (zvyčajne ľudí alebo zvierat) napr. zajaca alebo vajíčka ako Veľkonočná čokoláda, prípadne iné tvary na Vianoce, Sv. Mikuláša, prípadne deň Sv. Valentína. Čokoládová pusinka je ďalšia z obľúbených tvarov. Niekedy je čokoláda tvarovaná aj ako ruža. Porcia čokoládovej torty so šľahačkou a malinami. Čokoláda sa často využíva ako hlavná zložka alebo prísada v potravinách ako je zmrzlina, koláče, keksy, buchty a iné dezerty.
Čokoláda je jedna z najpopulárnejších sladkostí na svete.
Slovo čokoláda má pôvod v jazyku Nahuatlov, pôvodných obyvateľov stredného Mexika.
Je vyrábaná zo zrniek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Výsledný produkt je známy ako „čokoláda“ (intenzívne ochutená horká potravina). Tento produkt je v mnohých krajinách známy ako kakao. V americkom čokoládovom priemysle je kakao definované ako sušina kakaových zŕn, kakaové maslo je definované ako tukový komponent, a čokoláda je kombináciou sušiny a tuku. Tá je obvykle osladená cukrom a inými prísadami a spracovaná do čokoládových tabuliek (jadro ktorých je tiež označované ako čokoláda), alebo do nápoja (zvaného kakao alebo horká čokoláda).
Pri výrobe čokolády sa využívajú hlavne tri typy zŕn. Najviac cenené, vzácne a najdrahšie sú zrná Criollo, pochádzajúce z bývalých Mayských oblastí (Mexiko a stredná Amerika).Iba 10% z čokolády sa vyrába zo zŕn Criollo, ktoré sú menej horké a viacej aromatické oproti iným zrnám. 80% čokolády sa vyrába z kakaových zŕn druhu Forastero. Stromy Forastero sú omnoho robustnejšie oproti stromom Criollo, čo sa prejaví na cene kakaových zŕn. Trinitario, hybrid zŕn Criollo a Forastero, sa používá vo zvýšných 10% čokolády.
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Ako vznikne organická čokoláda? | Referát | 633 slov | |
Ako sa hodnotí čokoláda? | Referát | 632 slov | |
Aké tajomstvá skrýva čokoláda? | Referát | 695 slov | |
Je čokoláda prospešná? | Referát | 273 slov | |
Používa sa čokoláda aj v kozmetike? | Referát | 340 slov | |
Čokoláda druhy | Referát | 248 slov | |
Proces výroby čokolády | Referát | 633 slov | |
Rôzne typy čokolády | Referát | 113 slov | |
Čokoláda a Kakao - slovníček | Referát | 118 slov |
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#referat o cokolady #čokolda #ČokoládaDiskusia: Čokoláda všeobecne
Pridať nový komentárVygenerované za 0.023 s.