Proteosyntéza

Prírodné vedy » Biológia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 04.03.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 243 slov
Počet zobrazení: 3 094
Tlačení: 263
Uložení: 318
Proteosyntéza
Existuje 20 druhov aminokyselín, z ktorých sú tvorené všetky bielkoviny .Aminokyseliny si náš organizmus nie je schopný syntetizovať sám, tak ich prijíma vo forme potravy, alebo niektoré získava aj prostredníctvom baktérií.Prostredníctvom DNA, resp. RNA vie však z aminokyselín vytvárať bielkoviny.

Informácia, podľa ktorej sa v bunke syntetizujú bielkoviny je uložená v primárnej štruktúre molekuly DNA. Pod pojmom proteosyntéza rozumieme prevod genetickej informácie uloženej v DNA do poradia aminokyselín v peptidovom  reťazci. Je veľmi zložitý proces. Uskutočňuje sa v dvoch zložitých fázach, ktoré sa nazývajú transkripcia (alebo prepis)  a translácia (alebo preklad). Pred  týmito dôležitými fázami musí dôjsť k takzvanej replikácii čo znamená že sa reťazec DNA rozpletie a komplementárne dusíkaté bázy ( zásady ) ktoré sa naviažu na pôvodné vlákna DNA a týmto procesom vzniknú dve molekuly DNA čo sa tiež nazýva aj zdvojenie. U veľkej väčšiny organizmov je nositeľom genetickej informácie kyselina deoxyribonukleová – DNA (okrem RNA vírusov). Genetická informácia je v bunke zapísaná v lineárnych reťazcoch DNA podľa genetického kódu. Na vyjadrenie tohoto kódu sa používajú iniciály dusíkatých báz nukleotidov A, T, C, G . Dusíkaté bázy môžu byť purínové a pirimidínové.

Medzi purínové dusikaté bázy patrí  Adenín(A) a Guanín(G).Pirimidínové zásady sú Cytozín(C),Tymín(T) a Uracil(U) pričom Uracil sa nachádza iba v molekule RNA(Ribonukleová kyselina).Nukleotid je zložený z dusikatej bázy, sacharidu a kyseliny trihydrogenfosforečnej.Tieto nukleotidy sú usporiadané do polynukleotidového reťazca. Dusíkaté bázy sa spájajú podľa pravidla, ktoré hovorí , že každá purínová dusíkatá báza sa spája iba s pirimidínovou dusíkatou bázou. Tieto bázy sú spájané vodíkovou väzbou.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#dospelost #proteosynteza biologia


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu