Ekosystém, jeho zloženie a vývo

Prírodné vedy » Biológia

Autor: janka114
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 17.04.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 556 slov
Počet zobrazení: 7 491
Tlačení: 472
Uložení: 525
Pojem ekosystém, jeho zloženie a vývoj
Ekosystém je sústava organizmov a ich životného priestoru, ktoré sa navzájom ovplyvňujú a podmieňujú.
 
Zloženie: Ma osobitnú stavebnú (statickú) a funkčnú (dynamickú) štruktúru.
Stavebnú štruktúru tvorí anorganická zložka – akotop a organická zložka – biota. Ekotop pozostáva z fyzikálnych faktorov prostredia, geologického podkladu a klimatického režimu. Organickú zložku budujú jednotlivé spoločenstvá, ktoré spoločne vytvárajú biocenózu.
Funkčná štruktúra ekosystému predstavujú komplex procesov viazaných na cirkuláciu látok a tok energie, ako aj na riadenie a vývoj celého systému.
 
Vývoj:
Vývojový proces sa nazýva sukcesia.
Primárna – keď ekosystém vzniká na mieste, kde sa pôvodne nevyskytoval
Sekundárna – vzniká na miestach, kde bol ekosystém, ale bol zničený.
 
Vývoj nového ekosystému možno rozdeliť do 3 etáp:
1. Prvá etapa nastáva po narušení starého ekosystému. Narušenie starého ekosystému môžu spôsobiť rôzne príčiny. V minulosti to boli napr. horotvorné procesy, dnes to môže byť narušenie prírodnej rovnováhy v ekosystéme alebo rôzne necitlivé zásahy človeka do prírody. Po rozpade starého ekosystému dochádza k ústupu rastlinných i živočíšnych druhov, ktoré boli súčasťou ekosystému a ich nahradeniu novými druhmi, ktorým nové podmienky vyhovujú. Tento proces sa nazýva ekologická sukcesia (ekologické nahrádzanie). V tejto počiatočnej fáze je väčšinou počet druhov zastúpených v ekosystéme malý (ale počet jedincov môže byť veľký).
 
2. Druhou etapou je vyzrievanie ekosystému. V tomto období dochádza k ustáleniu abiotických podmienok prostredia. Pre túto etapu je typické zvyšovanie počtu ekologických druhov. Medzi prítomnými druhmi sa ustaľujú potravové vzťahy.

3. Treťou etapou vývoja ekosystému je dosiahnutie jeho stability. Takýto stabilizovaný ekosystém, s pevne vybudovanými biotickými vzťahmi a abiotickými faktormi, nazývame klimax. Klimaxová rovnováha trvá dovtedy, kým zmenené podmienky nespôsobia rozpad ekosystému. Klimax – vrcholové štádium ekosystému, ustálené všetky abiotické a biotické zložky.
 
- trofickú štruktúru ekosystému
3 trofické zložky – producenty, konzumenty, reducenty.
Producenty – dodávajú hmotu a energiu potrebnú na chod ekosystému. Fotochemickou a chemosyntetickou asimiláciou vytvárajú hmotu svojich tiel a viažu v nej energiu. Táto energia sa formou potravy postupne prenáša na ďalšie články potravového reťazca – heterotrofné organizmy.
Sú to najmä zelené rastliny. Energia, ktorú vytvoria predstavuje primárnu (hrubú) produkciu spoločenstva. Producenty z nej určitú časť spotrebujú na vlastné životné procesy, zvyšok tvorí čistú primárnu produkciu. Produkcia suchozemských ekosystémov je limitovaná najmä klimatickými podmienkami, v oceáne zase prísunom živín. Najvyššie hodnoty primárnej produkcie dosahujú koralové útesy a tropické dažďové lesy, najnižšiu púšte a tundra.

Konzumenty
– živia sa biomasou vytvorenou producentmi (primárne konzumenty), ale keďže sa požierajú aj navzájom vznikajú celé reťazce ďalších konzumentov – sekundárnych, terciárnych atď. Rastlinožravými článkonožcami sa napr. živí dravý hmyz, ktorý tvorí potravu hmyzožravých stavovcov, tie sa stávajú korisťou dravých stavovcov i hostiteľmi parazitov a navyše, požierajú sa aj navzájom. Biomasa konzumentov predstavuje sekundárnu produkciu spoločenstva.

Reducenty (deštruenty)
– živia sa produktmi rozpadu organickej hmoty z tiel ostatných organizmov. Živočíchy, ktoré žerú zdochliny, a nazývajú nekrofágy, výkalmi sa živia koprofágy, rozkladajúcou sa hmotou saprofágy (niektoré bezstavovce) a saprofyty (huby). Organický detrit je potravou detritofágov (sú to napr. dážďovky) a mineralizáciu detritu, ako aj ostatné rozkladné procesy, završujú anaeróbne baktérie a huby.
 
- produktivitu ekosystému
 
- tvorba živej hmoty - biomasy
Primárna (hrubá) produktivita - Je množstvo organického materiálu (biomasy) vytvoreného rastlinami za určitý čas. Rastliny viažu CO2 a fotosyntézou produkujú organické látky, ktoré potom kolujú ekosystémom. Primárni producenti sú vždy autotrofné organizmy.
 
Biomasa – organická hmota vytvorená organizmami. Počíta sa v sušine – váha za suchého stavu. Vyjadruje sa v g (kg) na jednotku plochy.
Čistá primárna produkcia - po odpočítaní energie, ktorú využijú zelené rastliny na svoj život (dýchanie)

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vypracované témy z biológie



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.046 s.
Zavrieť reklamu