Nervové bunky - neuróny

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mariojencopal
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 25.09.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 285 slov
Počet zobrazení: 3 931
Tlačení: 325
Uložení: 362

Nervové bunky - neuróny sú rôznej veľkosti.

Vyskytujú sa vo forme malých trpaslíkov vo veľkosti 4 um - menšie ako krvinky, ale aj vo forme veľkých obrov cez 100 um.

Podľa počtu a usporiadania ich výbežkov môžeme rozdeliť neuróny na:

  •  multipolárne
  •  bipolárne
  •  pseudounipolárne 
  •  adendritické a iné.

Úplný základ neurónu tvoria dendrity, axóny - neurity, synapsie, bunkové jadro, Nisslova substancia a neurofibrily.

Bunkové jadro - je väčšinou uložené v centre neurónu. Jadrová membrána má dvojvrstvovú ultraštruktúru s početnými pórmi, ktorými jadrová hmota komunikuje s cytoplazmou.

Nisslova substancia - pri sfarbenom nervovom tkanive bázickými farbami sa javia v cytoplazme v podobe modrej granuly, ktoré zasahujú až do dendritov. Medzi jednotlivými granulmi zostávajú svetlé "kanály", ktoré dávajú bunke vzhľad a podľa nej ju taktiež Franz Nissl (1860-1919) pomenoval ako tigroidnú substanciu - tigroid.

Neurofibrily - sú vo svetelnom mikroskope viditeľné len pri špeciálnom striebornom nervovom tkanive. Často tvoria zväzky, ktoré bežia celým telom až do výbežkov. V elektrickom mikroskope môžeme ich vidieť v podobe tlustých neurotubul alebo v podobe tenkých neurofilamentov. Predpokladá sa, že neurotubuly majú nastarosti prúdenie vo vnútri bunky a sú zapojené do prevodov nervových impulzov.

Medzi ďalšie bunkové organely neurónu sú Golgiho aparát, mitochondrie, lyzozómy, ER (endoplazmatické retikulum) - Nisslova granula a iné.

Bunková membrána ohraničuje bunkové telo, aj výbežky od okolia dvoma vrstvami fosfolipidov. Táto dvojvrstvová membrána je prestúpená penetrujúcimi molekulami, ktoré jednotlivo alebo v skupinách usporiadane prechádzajú celou vrstvou bunkovej membrány.

Skupiny penetrujícich molekul vytvárajú spolu membránové kanáliky, ktoré sú veľmi dôležitím zariadením pre uskutočnenie vzruchov z bunky na bunku.

Výbežky neurónov majú svoje obaly, ktoré vo vnútri CNS ich obal tvoria gliové bunky tzv. oligodendroglie a v PNS sú na nervových vláknach uložené Schwannové bunky. 

Dendrity - sú centripetálne t.j. príjmajú vstupnú informáciu (nervový vzruch).

Axóny (neurity) - sú centrifugálne t.j. vedú informáciu (vzruch) od tela neurónu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#gliove bunky #neurity a dentrity


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu