Stredoázijské tulipány

Stredoázijské tulipány

Pôvodnou vlasťou väčšiny známych asi 80 druhov tulipánov je Stredná Ázia. Botanické druhy tulipánov potrebujú veľa slnka, na jar dostatok vlahy a v lete sucho, aby mohli cibule dobre vyzrieť. Majú rýchly jarný vývoj. V letnom období však nastupuje dlhé obdobie pokoja. Cibuľa je obyčajne zložená zo štyroch dužinatých listových sukníc a skrátenej stonky. Pretože kvet tulipánu vyčerpá z cibule všetky zásobné látky, vytvoria sa v priebehu vegetácie na podcibulí medzi suknicami náhradné cibule s niekoľkými ďalšími dcérskymi cibuľkami. V období vegetačného pokoja sa v dostatočne veľkej cibuli vytvorí tiež zárodok kvetu. Na jar sa z tohto zárodku vyvinie 6 opadavých korunných lupienkov a trojramenná blizna na krátkej čnelke, obklopená 6 tyčinkami s podlhovastými peľnicami. Pekne vyniknú na trvalkových záhonoch, na skalkách, pred skupinami okrasných drevín, vo vresoviskách, alebo v blízkosti vodných plôch. Pre dosiahnutie efektu vysádzame do skupín po 5 a viac rastlín rovnakého druhu alebo kultivaru.

Výsadba tulipánov

Tulipány sadíme od polovice septembra do polovice októbra do hĺbky 10-12 cm na záhon, ktorý si pripravýme v dostatočnom predstihu zrýľovaním do hĺbky asi 30 cm. Môžeme vysádzať i hlbšie a tým chrániť cibule jednak pred holomrazmy, ale aj pred poškodením pri obrábaní záhonu. Pri hlbšom vysedení rastliny taktiež vytvárajú pevné stonky a väčšie kvety. Cibule niektorých druhov dokonca samé zaťahujú hlbšie. Dobre sa im darí v záhradnej pôde s neutrálnou, alebo mierne zásaditou reakciou. Vvyhovuje im piesočnatohlinitá, humózna a dostatočne priepustná pôda. Vysadené tulipány výdatne zalejeme, aby dobre zakorenili. Pri odkvitaní prestávajú byť ozdobné a pretože ich trvácnosť vo váze je minimálna, odstránime kvety ešte pred opadnutím korunných lupienkov, aby sa cibule nevysiľovali tvorbou semien. Rastline ponecháme všetky listy a čo najdlhšiu stonku.

Presádzanie a rozmnožovanie

Tulipány môžeme pestovať viac rokov na jednom mieste bez presádzania. Ak sa rozhodneme presádzať, vyberáme ich zo zeme až po úplnom zožltnutí listov, zvyčajne asi za 6 týždňov po odkvitnutí. Pri oneskorenom zbere dochádza ku zbytočným stratám cibuliek. Cibule necháme dostatočne obschnúť, očistíme ich od zvyškov nadzemných orgánov, starých šupiek a nečistôt. Skladujeme ich na vzdušnom, chladnom a suchom mieste. Na jeseň ich opäť vysádzame.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/9188-stredoazijske-tulipany/