Výber ruží pre záhradky

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 07.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 920 slov
Počet zobrazení: 1 744
Tlačení: 191
Uložení: 227
Výber ruží pre záhradky

Požiadavky a nároky na ruže sa zvyšujú rýchlejšie, než úspechy šľachtenia. Doteraz nemáme kultivar celkom odolný voči všetkým chorobám, mrazu a nepriaznivému počasiu, vhodný pre všetky klimatické oblasti. Pretože skúsenosti s novými kultivarmi nie sú vždy vyhovujúce, pri výbere ruží na výsadbu sa zameriavame i na staršie, osvedčené, ale s novinkami "držiace krok".

Výber kultivarov závisí od klimatických podmienok, spôsobu použitia a účelu výsadby (na rez kvetov, výsadbu záhonov, na pergoly, živé ploty apd.).

Najmenší výber je medzi bielymi ružami, kde je jednou z najlepších ,Pascali'. Možno ju všestranne použiť na záhony, rez, na rýchlenie. Ker je bujného, rozložitého vzrastú, stredne veľký, krémovobiely kvet veľmi dobre odoláva poveternostným vplyvom. ,Mount Shasta' má síce väčšie kvety ako ,Pascali', bohato kvitne, ale kvety sú citlivé na nepriazeň počasia. Koncom leta listy napádajú hubové choroby. Medzi prvými rozkvitnutými ružami nájdeme i bielu ,White Masterpiece'. Vytvára množstvo kvetov, kry sú nižšie, košaté, tmavozelené, lesklé listy niektoré roky mierne trpia múčnatkou. Jednou z nových bielych ruží pestovanou u nás je ,Evening Star', podobná na ,Pascali'. Čistobiely kvet si počas celého kvitnutia udržuje ušľachtilú formu. Skúsenosti s týmto kultivarom sú u nás len krátkodobé.

Výlučne na výsadbu záhonov je vhodná ,Edelweiss', biela atraktívna floribunda s okolíkmi krémovobielych kvetov, trvanlivých za každého počasia. Lesklé listy odolávajú chorobám, kompaktné kry sú asi 0,4 m vysoké. Na výstavách ruží upúta pozornosť ,Eifel Tower' s nápadne dlhými púčikmi ružových kvetov. Aj keď tento kultivar získal na výstavách ruží v zahraničí viaceré ocenenia, nie je vhodný pre naše klimatické podmienky. Kvetné lupene značne trpia vlhkým počasím aj v južnejších oblastiach, cez zimu často namŕza a zle regeneruje. Odolnou a vitálnou ružou je ,Bel Ange'. Kvetné lupene sú na vnútornej strane striebristé, vonkajšia strana je karmínovoružová, rozkvitnutý veľký kvet vonia. Mladé červenkasté, neskôr tmavozelené listy sú zdravé počas celej vegetácie. Kríky sa vyznačujú veľkou životnosťou.

Na rez kvetov i výsadbu záhonov možno použiť kultivar ,Maria Callas'. Guľatý kvetný púčik sa rozvinie vo veľký sýto ružový kvet s dobrou odolnosťou voči poveternostným vplyvom. Tuhé, veľké listy netrpia chorobami. Novším kultivarom je ,Lancome' s perleťovým odolným kvetom. Kríky sú mierne náchylné na čiernu škvrnitosť.

Staršou, kvalitnou a stále obľúbenou ružou je ,Gloria Dei' (Peace, Gionia, Mme A. Meilland), pre svoj dobrý zdravotný stav, húževnatosť a mrazuvzdornosť. Vytvára silné, mohutné kry, veľké kožovité listy do neskorej jesene netrpia chorobami. Kvetné puky sú široko kužeľovité 1 až 3 na stopke. Svetložltý kvet s ružovým okrajom jemne vonia a dobre odoláva poveternostným vplyvom. V okrasnej škôlke v Rosiciach vznikla červenokvetá mutácia ,Glorie Dei", zatiaľ menej známa a rozšírená.

Medzi žltými ružami je veľkým prínosom ,Landora', ktorú možno považovať za vylepšený ,King s Ransom'. Má dobrý zdravotný stav, rýchle tvorí nové výhonky, je priemerne mrazuvzdorná. Tieto vlastnosti obyčajne žltým ružiam chýbajú. Pekne formovaný kvetný puk je svietivo žltej farby. Jasnozelené olistenie netrpí chorobami.

Z novších ruží sa na ,Gloriu Dei' podobá ,Peer Gynt'. Vyniká mohutným vzrastom a žltými plnými kvetmi, ktorých býva 1 až 3 na silných stopkách. Rozkvitnuté voňavé kvety majú priemer 120 mm, za slnečných dní nadobúdajú červenkastý nádych.

Sýto zlatožlté ,Anneliese Rothenberger' (Miss Harp) tvorí štíhle, plné kvetné puky. Neblednúce kvety sú až 150 mm široké. Väčšiemu rozšíreniu tohto kultivaru zabraňuje citlivosť voči zimným mrazom.

Medzi žltými ružami je zatiaľ perspektívnym kultivarom ,Helmut Schmidt' s citrónovožltým ušľachtilo formovaným a trvanlivým kvetom. Kry rastú kompaktne, do výšky 0,7 až 0,9 m, doteraz sú primerané mrazuvzdorné, kvety s vôňou čajových ruží sú vhodné na rez i výsadbu záhonov.

Na rez kvetov je stále obľúbená ,Queen of Bermuda'. Má dlhé výhonky a trvanlivé červené kvety. Často sa pestuje i napriek jej náchylností na múčnatku. ,Mister Lincoin' patrí k silne voňajúcim kultivarom, tvorí kríky až1,5 m vysoké, tmavo krvavočervené kvety so zamatovým leskom sú pri rozvinutí až 140 mm široké. Veľké, kožovité listy odolávajú čiernej škvrnitosti, múčnatkou trpia len na nevhodnom (napr. zatienenom) stanovišti.

Pre silnú vôňu zamatovo červených kvetov je obľúbený ,Papa Weilland'. Kry dosahujú výšku 1 až 1,2 m, olivovozelené listy sú mierne náchylné na hubové choroby.

Ďalšou červenou a voňavou ružou je ,Erotika'. Tvorí značne vysoké kry so stredne veľkými, po vypučaní červenými listami. Tmavočervený kvet má oranžový nádych a silnú vôňu. Kvitnú do neskorej jesene, tvoria mnoho výhonkov citlivých voči silnejším zimným mrazom.

Novšou červenou ružou, ktorá sa asi od roku 1975 rozmnožuje v SR, je ,E. Plubar'. Jej veľkou prednosťou je odolnosť voči múčnatke i čiernej škvrnitosti a veľmi dobrá mrazuvzdornosť. Kvitne na dlhých výhonkoch, kvety tvorí jednotlivo. Lepšie opakovanie kvitnutia je možné docieliť primeranou výživou a závlahou.

Väčšiu pozornosť i rozšírenie si zaslúži ,Duftwoike' (oblak vône). Vytvára stredne vysoké kríky so zdravými listami, kvety sú jednotlivo i v malých okolíkoch. Korálovočervený kvet so silnou vôňou je až do úplného odkvitnutia farebne stály. ,Duftwolke' sa používa v šľachtení.

Vzpriameným, mohutným vzrastom, tmavozelenými lesklými listami sa vyznačuje ,Neue Revue'. Veľké kvetné puky majú nápadne dlhé kališné lístky. Voňavý kvet je smotanovobiely so širokým šarlátovočerveným okrajom. Výhonky sú veľmi ostnaté, listy zdravé, odolnosť dreva voči zimným mrazom je pozoruhodná.

Spomedzi popínavých ruží je stále obľúbená ,Paul's Scarlet Climber'. Dosahuje výšku 3 až 4 m, je zdravá a mrazuvzdorná. Kvitne veľmi bohato a pomerne dlho, nevýhodou je, že kvitnutie neopakuje.

Najlepšou červenou popínavou ružou posledných rokov je ,Sympathie' s dlhými, 4 až 5 výhonkami, zdravými listami a tmavočervenými voňajúcimi kvetmi. Jej ďalšou prednosťou je remontovanie až do neskorej jesene.

Starší, osvedčený kultivar ,New Dawn' dosahuje výšku 3 m, listy netrpia chorobami, bieloružové, voňajúce kvety možno použiť i na rez. Kvitnutie opakuje i keď menej bohato, vyznačuje sa veľmi dobrou mrazuvzdornosťou.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu