Endívia

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 07.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 357 slov
Počet zobrazení: 1 825
Tlačení: 192
Uložení: 196
Endívia

Je to šalátová zelenina príbuzná čakanke šalátovej. Pochádza zo Stredomoria a v strednej Európe sa pestuje od 17. storočia. U nás sa v záhradkách pestuje ojedinele. Endívia má vretenovitý koreň, konzumnou časťou je prízemná ružica vykrajovaných, úzkych, jemne skučeravených listov, ktoré sú čiastočne zavinuté do hlávok. Úprava a použitie endívie je podobné ako hlávkového šalátu. Najčastejšie sa z nej pripravujú šaláty s marinádou alebo nálevom. Môžeme ju však podobne ako špenát použiť na omáčku, alebo zapekanú i dusenú na masle k mäsitým jedlám. Látkovým zložením sa endívia približuje hlávkovému šalátu, ale obsahuje viacej vitamínu C. Pre zvýšený obsah horkých látok sa odporúča jej konzum pri žlčníkových chorobách. Endívia patrí medzi jemne dráždivé zeleniny s dekoratívnym vzhľadom, preto sa výborne uplatňuje pri liečení nechutenstva. Hlavný význam tejto zeleniny spočíva v tom, že poskytuje čerstvú hmotu aj v období neskorej jesene a v zime.

Endívia je dvojročná rastlina, ktorá sa ako zelenina pestuje prevažne iba jeden rok a to z priameho výsevu koncom júna až začiatkom júla do 300 mm širokých riadkov. Porast okopávame v období, keď majú rastliny 3 až 4 listy a jednotíme na vzdialenosť 300 mm v riadku. Neskôr ho starostlivo ošetrujeme, aby bola pôda kyprá a bez burín. Obdobie od výsevu do zberu trvá 90 až 130 dní. Asi dva týždne pred zberom rastliny bielime tak, že listy zväzujeme. Po dvoch týždňoch je vybielená endívia pripravená na zber. Pre konzum v neskorších mesiacoch nezamrznuté rastliny vyberieme s koreňovým balom a založíme do studeného pareniska, alebo skleníka. Týmto spôsobom založenú endíviu môžeme zberať až do konca februára. Ak takúto možnosť nemáme, uchováme endíviu správnym skladovaním. Pre zimné uskladnenie listy pri pestovaní nezväzujeme, ale musia zostať vo vnútri ružice zelené. Rastliny s koreňovým balom založíme do piesku vo vzdušnej pivnici. Takto môžeme uchovať štrbák od októbra až do januára.

Pri pestovaní na semeno sa endívia pestuje ako jednoročná i dvojročná. Jednoduchšie je pestovanie jednoročné, pričom poskytuje istejšie úrody. Dvojročná však dáva kvalitnejšie semeno. Pre jednoročnú plodinu musíme sadence predpestovať. Pri dvojročnej materské rastliny z pôdy na jeseň vyberáme, v zime ich uskladníme a na jar opäť vysadíme. Zdravé osivo si udrží klíčivosť 4 až 5 rokov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu