Kaleráb Gigant - obľúbená hlúbovina

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 07.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 551 slov
Počet zobrazení: 2 448
Tlačení: 209
Uložení: 202
Kaleráb Gigant - obľúbená hlúbovina

V zeleninovej časti záhradky má kaleráb nezastupiteľné miesto. Široký sortiment kultivarov, rozdielnych podľa včasnosti, chuti, farby i skladovateľnosti, umožňuje jeho zber a konzum od prvých rýchlených kultivarov zberaných zo skleníkov a fóliovníkov začiatkom jari, až do neskorej jesene. Kaleráb môžeme konzumovať v čerstvom stave (taký ho majú radi najmä deti), veľmi široké použitie má aj v kuchyni, či pri príprave polievok, prívarkov, hlavných jedál, ale i rôznych šalátov. Z neskorých kalerábov sa osobitnej pozornosti teší kultivar Gigant. V Listine povolených odrôd je od roku 1965. Buľvy pri dobrej agrotechnike dorastajú do niekoľko kilogramovej hmotnosti a pritom nemajú drevnatú dužinu ani počas zimného skladovania.

Gigant je kaleráb s najdlhším vegetačným obdobím zo všetkých kultivarov - 160 až 180 dní. Tejto požiadavke, ako i mohutnému olisteniu musíme prispôsobiť spôsob pestovania. Pre dopestovanie veľkých, dobre vyzretých buliev vhodných pre zimné uskladnenie, vysievame semeno do debničiek alebo do pareniska koncom marca, do voľnej pôdy počas apríla. Vysievame na riedko aby sme nemuseli sadence presádzať.

Hriadku na jeseň dobre pripravíme, vyhnojíme organickými i priemyselnými hnojivami, pretože kaleráb je zeleninou prvej trate. Na jar pred sadením zapracujeme na 1 m2 30 až 35 g Cereritu, alebo kombinovaného hnojiva NPK II plytkým zakopaním motykou alebo hrabľami. Tieto hnojivá majú nižší obsah dusíka, čo pre začiatočnú fázu vegetácie je výhodné, ale v období intenzívneho rastu by táto živina chýbala. Preto po dobrom zakorenení vysadených rastlín a na začiatku intenzívneho rastu listovej plochy (3 až 4 týždne po vysadení) prihnojíme porast liadkom v dávke 15 až 20 g na 1m2, hnojivo zapravíme kyprením do pôdy a hriadku dostatočne zavlažíme. Pripravené sadence môžeme vysádzať na hriadku od polovice apríla postupne do konca mája (podľa zemepisnej šírky a nadmorskej výšky), keď je už pôda čiastočne prehriata. Sadíme do sponu 400x500 mm alebo 500x500 mm. Po výsadbe hriadku výdatne zavlažíme. Osvedčuje sa i výsadba do jamiek so závlahou ku každej rastlinke, pričom po vsiaknutí vody do pôdy jamku zahrnieme nezavlaženou pôdou z hriadky. Pri takejto výsadbe býva skoro 100 percentné prijatie rastlín. Ďalšia agrotechnika spočíva okrem hnojenia v pravidelnom kyprení hriadky a v intenzívnom zavlažovaní podľa poveternostných podmienok. Gigant je oveľa náročnejší na dostatok vlahy než ostatné kultivary kalerábu. Ak prekonajú rastliny obdobie sucha, zastavia rast a i keď ho neskôr obnovia, zvýšená intenzita rastu sa prejaví v náraste buľvičiek v pazuchách listov, pričom hlavná buľva už veľkosť zväčšuje pomalšie. V takomto prípade síce dužina nedrevnatie, no má horšiu kvalitu. Zálistkové buľvičky sú tiež vhodné na konzum.

Gigant zberáme pred príchodom zimných mrazov, alebo silnejších jesenných nočných mrazíkov. Slabšie mrazíky buľvy nepoškodia. Rastliny vyberáme i s koreňovým systémom, jemne oklepeme hlinu, odstránime listy a buľvy uložíme vo vzdušnej, chladnej, dostatočne vlhkej pivnice, alebo do hroble. Kaleráb Gigant môžeme konzumovať hneď po zbere v čerstvom stave, alebo ho použijeme pre kuchynskú úpravu. Pri dobrom uskladnení si túto vhodnosť uchováva pre celú zimu až do neskorej jari. Počas vegetácie na konzum používame radšej skoré, alebo iné neskoré kultivary kalerábu pre ich jemnejšiu chuť.

Pri kuchynskej úprave má kaleráb Gigant rovnaké použitie, ako ostatné neskoré kultivary. Vhodný je najmä na prípravu náhrady za sladkú hlávkovú kapustu. Pred dusením postrúhame dužinu na jemné rezance a pripravujeme rovnakým spôsobom ako kapustu. Chuť zlepšíme, ak do prívarku nastrúhame pár očistených jabĺčok a zahustíme postrúhaným zemiakom namiesto múkou. Vyžaduje si trochu intenzívnejšie prikorenenie rascou a čiernym korením.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#KALERAB REFERAT


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu