Arnika horská - Arnica montana L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 08.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 304 slov
Počet zobrazení: 2 190
Tlačení: 196
Uložení: 198
Ľudové názvy: arnika, prha kozia, matonica, prhošiak, smotanica, vredová zelina, závratový koreň, hornica hnojivá

Opis

Trváca bylina Z čeľade astrovitých (Asteraceae), predtým úborovitých (Compositae) s dlhým viac-menej plazivým podzemkom a ružicou prízemných listov. Má 20-50 cm vysokú, jednoduchú stonku s odstávajúcimi pármi sediacich, pozdĺžne žilkovaných listov a pomarančovožlté úbory kvetov. Plody sú chocholcovité nažky. Kvitne od júna do augusta. Celá rastlina slabo vonia.

Výskyt

Je zriedkavá na horských lúkach a pasienkoch.

Pestovanie

Darí sa jej na vlhkej rašelinovitej pôde s chladným podnebím. Rozmnožujeme ju semenami (čerstvými plodmi), ktoré vysievame spravidla spolu s trávnymi (asi v pomere 1 : 3) koncom leta do zoranej voľnej pôdy, alebo odrezkami podzemka. Zle znáša vápno. Vhodná je pre vyššie polohy s dostatkom slnka.

Zber

Zbierame podzemok s koreňmi, kvety, prípadne aj kvitnúcu vňať, alebo len listy. Podzemné časti zbierame spravidla v jeseni. Kvetný úbor zbierame buď celý (cum calyce = Anthodium arnicae), alebo len kvety bez lôžka a zákrovu (sine calyce) na začiatku kvitnutia. Sušíme spravidla umelým teplom, kvety rýchlo pri teplote 40-45°C, aby si zachovali pôvodnú farbu; korene sušíme pri teplote do 70°C. Uschovávame dobre uzavretú a chránime pred svetlom a vlhkom.

Droga

Radix (Rhizoma), Flos, Folium, Herba arnicae. Flos (sine calyce) a Radix arnicae (Arnicae montanae syn. plantaginis montanae, alismae montanae). Slabo aromatická, horkej chuti.

Obsahové látky

Obsahuje horčiny, éterický olej (hlavná zložka chinóny),triesloviny, inulín, cholín, v kvetoch najmä arnikový flavón a iné látky.

Vlastnosti

Antiflogistikum, kožné dezinficiens, antireumatikum.

Úžitok

Upotrebuje sa v lekárnictve (Tinctura arnicae a iné prípravky), zvonka na mazanie a obklady na ťažko sa hojace rany, odreniny, opuchliny a pod., ako aj pri bolestiach pohybových ústrojov.

Upozornenie

Vnútorne je vo väčších dávkach jedovatá. Nezamieňať s inými astrovitými rastlinami, ktorých čiastky nesmú byť v drogách prítomné. Podzemok vyvoláva podráždenie sliznice.

Poznámka

Na Slovensku sa nateraz nevyskytuje, v ČR je úplne chránená.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu