Kuklík mestský - Geum urbanum L.

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 10.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 341 slov
Počet zobrazení: 2 535
Tlačení: 218
Uložení: 242
Ľudové názvy: kuklík, hrebíčková zelina, hrebíčkový koreň, zázvorový koreň, kubíčkové korenie, zajačie oko, benedykt

Opis

Trváca bylina z čeľade ružovitých (Rosaceae) s krátkym rozkonáreným podzemkom horkastej chuti a klinčekovej vône. Má 20-60 cm vysokú stonku s chlpmi, žlté kvety a trojaké listy: najspodnejšie sú dlhostopkaté, pretrhovane nepárnoperovitozložené, stredné krátkostopkaté, trojdielne s palistami, vyjvyššie jednoduché prisadnuté. Plody sú chlpaté nažky v ježovitej hlávke s háčikovými čnelkami, ktoré sa zachytávajú na ľudí a zvieratá, čím sa ďaleko rozširujú. Kvitne od mája do októbra.

Výskyt

Rastie pri plotoch, múroch, v kroví, na okrajoch lesov a ciest ako burina.

Pestovanie

Pestuje sa v záhradách (i medzi trávou a pod.). Rozmnožujeme ho semenami voľne rozsievanými, alebo delením trsov. Nie je náročný na pôdu a nevyžaduje osobitnú starostlivosť.

Zber

Zbierame koreň alebo vňať na začiatku kvitnutia. Sušíme pri teplote do 35°C (silicová droga). Vňať schne rýchlo. Uschovávame dobre uzavreté a chránime pred svetlom a vlhkom.

Droga

Radix (Rhizoma), Herba capyophyllatae (syn. Gei urbani). Má slabú klinčekovú vôňu a horkastotrpkú chuť.

Obsahové látky

Obsahuje éterický olej (hlavná zložka eugenol =klinčeková silica), triesloviny, horčiny, živicu a iné látky.

Vlastnosti

Adstingens, mierne antiseptikum, gargarizmum.

Úžitok

Upotrebuje sa v lekárnictve a likérnictve. Osoží pri katare žalúdka a čriev, spojenom s hnačkou (a zvýšenou telesnou teplotou), ako aj pri nechutenstve a nervovej únave (koreň i vo forme medicinálneho vína). Upravuje menštruáciu (urýchľuje jej priebeh). Zvonka sa používa na výplachy ústnej dutiny pri zápaloch sliznice, uvoľňovaní zubov, krvácaní z ďasien a pod., ďalej ako dezinfekčné kloktadlo (odstraňuje i nepríjemný zápach z úst), na omývanie alebo obklady pri kožných chorobách a na kúpele pri hemoroidoch. Koreň slúži v domácnosti ako náhrada za klinčeky i škoricu. Pridávali ho aj do piva, aby bolo chutnejšie a nekyslo. Mladé byle sa dávajú do polievok a prívarkov.

Poznámka

Grécky názov Caryophyllata značí klinčekovú bylinu. V starých herbároch nájdeme rastlinu pod menom benedykt, alebo sanamunda (lat. sanus=zdravý, mundus=čistý).

Približne rovnaké obsahové látky má i príbuzný druh kuklík potočný (Geum rivale L.), ktorý je trochu vyšší a má zväčša sivočervené kvety; rastie na vlhkých lúkach a rašeliniskách.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu